Eredivisie

Feestje voor NEC-supporters op regenachtige avond bij GVVV

In de afgelopen 8 jaar lootte NEC slechts één keer een wedstrijd op bezoek bij de amateurs. Dat was in de eerste ronde van de beker bij Capelle in 2021. De vreugde was dus ook groot bij de Nijmegenaren toen een bezoek aan GVVV uit de koker rolde tijdens de loting 1,5 maand geleden. Het werd een avond vol sfeeracties, pyro en doelpunten.

GVVV is al jaren een vaste naam in de KNVB Beker en kwam dus al meerdere malen profclubs tegen. Het hoogtepunt voor de club is het seizoen 2011-12, waarbij de club na winst tegen Sparta en Excelsior pas in de kwartfinale strandt op bezoek bij AZ. Maar ook in 2012 (Groningen), 2013 (ADO), 2014 (AZ), 2017 (Dordrecht) en 2019 (Helmond Sport) komen er profclubs langs op Sportpark Panhuis. In dat laatste seizoen komt met PSV de grootste naam op bezoek. GVVV geeft zich pas na verlening gewonnen tegen de Eindhovenaren.

Borst vooruit

Voor de wedstrijd tegen NEC is er ook de hoop op een goed resultaat. Zeker gezien de winst van Quick Boys gisteren tegen De Graafschap en de cup run van SV Spakenburg vorig jaar. Uit angst voor supporters van Vitesse – het is slechts 20 minuten tussen Arnhem en Veenendaal – is er een extra strenge verkoop geweest met slechts enkele verkoopmomenten in de kantine in Veenendaal. Ondanks deze restricties heeft GVVV meer dan 3.000 kaarten verkocht voor deze bekerclash. Ook het uitvak is met 300 kaarten binnen een dag volledig uitverkocht, ondanks de verplichte buscombi.

De supporters zijn ook van plan om groots uit te pakken. Een uur voor de wedstrijd hangt er al een groot doek voor de korte zijde waar de kantine van de supporters ligt. “Borst vooruit, wij zijn GVVV” staat er op het doek, wat helaas wel gedrukt lijkt. Bij de opkomst is er georganiseerd vuurwerk, maar gelukkig ook een actie door de supporters zelf. Met tientallen strobo’s wordt een mooie sfeer op de korte zijde gecreëerd.

Dans jij de hele nacht met mij?

Ook in het uitvak bij NEC hebben de supporters een sfeeractie. Een uur voor de wedstrijd beginnen de voorbereidingen al, waarbij gebruik wordt gemaakt van de ballenvanger op de korte zijde. Hier komt een groot doek te hangen met “Dans je de hele nacht met mij? Ik dans het liefste met jou, maar wat doe jij?”.

Zinnen uit het liedje van Karin Kent, waar de Nijmeegse feestband De Sjonnies in 1995 een grote hit mee scoorde. Dit nummer is de laatste tijd weer extra populair geworden op de Nijmeegse tribune, vooral op momenten wanneer de overwinning binnen lijkt. Naast de zinnen staat een supporter afgebeeld in net pak, maar met een Nijmeegse gezichtsbescherming. Bij de opkomst worden er nog slierten en confetti geschoten van achter het doek.

Door de rotzooi die dit geeft begint de wedstrijd enkele minuten later. Daar hebben de spelers van NEC verder geen last van, want binnen twee minuten voetballen ligt de openingsgoal al in het netje. Na tien minuten wordt de voorsprong verdubbeld.  In het uitvak merken ze ondertussen niks meer van de regen en wordt volop feest gevierd en de longen uit het lijf gezongen. Het nadeel van een onoverdekt sportpark blijft wel dat het gezang als het ware ‘wegwaait’ en daardoor minder indrukwekkend lijkt.

Leroy George

Nog voor rust staat er een 0-5 tussenstand op het scorebord, waardoor de supporters met een gerust hart bezig kunnen met het voorbereiden van de volgende actie. Op het veld wordt een sfeeractie neergezet voor Leroy George. Meer dan een decennium geleden speler van NEC, maar tegenwoordig spelend bij GVVV.

In een soort “krantenartikel” wordt gememoreerd aan zijn belangrijkste moment in NEC-shirt. De winnende goal in het Gelredome, voor de derby van januari 2012. De enige uitoverwinning van de Nijmegenaren in Arnhem in de afgelopen 44 jaar. Enige minpuntje van de actie is dat Leroy George net gewisseld is. Gelukkig ziet de vleugelaanvaller de beelden van de actie wel en meldt zich vervolgens na de wedstrijd nog bij het uitvak.

Strobo’s

In de tweede helft loopt NEC uit tot een 0-6 voorsprong op wat een verrassend soepele avond blijkt voor de Nijmegenaren. Na die laatste goal vallen de spelers en de supporters elkaar in de armen bij het reclamebord. In de 64e minuut doet Byron Burgering nog wat terug en redt de eer voor GVVV. De thuissupporters gebruiken de overgebleven strobo’s om nog wat sfeer te creëren.

Een actie die de supporters van NEC ook wel zien zitten. Zij steken in de 85e minuut ook nog een stuk of 10 strobo’s af om de naderende overwinning al vast te vieren. Na het laatste fluitsignaal gebeurt dit ook nog eens uitgebreid met de spelers, het mooie aan wedstrijden op sportpark is toch wel die interactie. Hierna vertrekken de Nijmeegse supporters richting de bussen. Hoewel iedereen drijfnat is, hoor je niemand klagen. Zij hebben fantastische avond gehad in Veenendaal en mogen nu alvast vooruit kijken naar de mogelijke tegenstanders in de volgende ronde. Op naar De Kuip!

Sander Wesdijk
Altijd op zoek om de mooiste wedstrijden en stadions vast te leggen met mijn camera. Van het Nederlandse amateurvoetbal tot de tofste wedstrijden over de hele wereld!

Reageren is niet mogelijk.

0 %