Columns

FCH per sempre

Een pareltje in de mailbox vandaag. 0252 beschrijft de impact die FC Haarlem heeft gehad op zijn leven en doet dit op een manier die voor velen een gevoel van herkenning zal oproepen.

Ik ben niet zo van de schrijverij op internet, maar het moet me toch van het hart.. Zaterdag realiseerde ik het me, mijn leven is voor een groot deel FCH.. Als ik over de koppen keek was misschien wel de helft verbonden aan FCH, nog een groot deel was er ooit met mij of ons geweest.. Een koude noord tribune, een vage kroeg, het supportershome of een onguur steegje op vrijdagavond 19.00 of zondagmiddag 13.30..

Langzaam begint het te zakken FC Haarlem is niet meer… De FC heeft mij zoals velen gevormd, 10 jaar heb ik het geluk gehad bij de club en de groep te mogen lopen.. En ik ben trots dat ik er tot het einde bij ben geweest… Een einde dat veel te vroeg is gekomen….

Als gister herinner ik me nog mijn eerste thuiswedstrijd tegen Eagles na de wedstrijd moesten we flink op de loop… Of het aan de verbeelding of de vertekening van geheugen ligt weet ik niet maar naar mijn idee was het een van de beste groepen die ik ooit in Haarlem heb gezien… Mijn eerste uitwedstrijd, verzamelen in Heemstede, met auto’s naar schalkwijk, met de bekende koppen in de lijnbus, vast gezet tussen de trainingsvelden, eindigen in polonaise op de luchtplaats…

Jaren lang vaak met bus en trein ruim een uur onderweg naar Haarlem.. Met de gasten, blikken mee en gaan… Verzamelen in de tempelierstraat, grote markt, de hut, kenau park, cronjestraat.. Vrijdagmiddag blikken, veel lachen, gasten onder elkaar… Vaak ook een onderliggende spanning, zouden ze komen en met hoeveel man.. Wedstrijden die ik nooit zal vergeten, Cambuur thuis waar ze net te laat waren stonden met een aantal jongens buiten en waren totaal geen partij meer voor ze.. Fantastische groepen tegen Zwolle en Heracles thuis.. Flinke matpartij op bevrijdingspop met de buren… Zondagochtend vroeg verzamelen tegen Telstar, eerste blikken al in de trein…Fortuna thuis 1,5 uur in de bus naar Haarlem, te laat aankomen om gelijk rechtsomkeert te kunnen maken omdat er 50 man Fortuna op ons kleine groepje af stormde met hun bekende jongens voorop… Oss uit voor de beker, 2 uur in de trein en op Oss station terug gestuurd worden en daar gingen we weer… Sittard voor de periodetitel, met een SV niet naar binnen kunnen maar toch gaan, dan maar de kroeg in.. Als je er maar bij bent.. Niemand die het begreep, wij wel! Heerlijke wedstrijden bij Kortrijk, Sparta en het Nederlands Elftal.. Zaterdagochtend midden in de winter voor café de Natte met daarin AZ.. Met een van de jongens naar WHU en zondagochtend terug en haasten om nog met een auto door IJmuiden te rijden om de jongens op te vangen en telstar te zoeken … De spanning de week voor de derby en zondag morgen vroeg lopen naar IJmuiden.. Bij aankomst ouderwets de hekken weer in met z’n allen..

Ook zoveel andere dingen, Harelbeke, Vreeloo, Ter Leede, House party’s verjaardagen, Patronaat, buitenlandse wedstrijden, Ere divisie derby´s bezoeken, slap ouwehoeren in de kroeg, bij de jongens van Kortrijk of Sparta op bezoek… Feesten de avond voor de derby in cluppie P. De gewonnen strijd tegen het OM en het bestuur dat we glansrijk wonnen… Laatste bus of trein naar huis, ladderzat weer in die trein of bus… Doodvriezen op de tribune en ze weer keihard zien verliezen…Zoveel meer dan alleen die wedstrijden.. Kan zo nog lang door gaan.. Alleen het is niet meer.. FC Haarlem is niet meer.. De club die me zoveel vriendschappen heeft gegeven, zoveel plezier, spanning, humor…

Een ding weet ik, FC Haarlem bestaat niet meer… Maar voor mij en door ons gaat FCH nooit verloren…

FCH PER SEMPRE / TEGEN MODERN VOETBAL

Martijn Benjamin
Oprichter van deze site. Vond voetbal vroeger leuker en is blij dat hij niet de enige blijkt te zijn. Kijkt tijdens voetbalwedstrijden vooral naar de tribunes. Beleefde zijn hoogtepunten als voetbalsupporter halverwege de jaren '90 op de heerlijke staantribune in de Alkmaarderhout. Is in het dagelijks leven eigenaar van 072DESIGN en PGWEAR Nederland.

Reageren is niet mogelijk.

0 %