Voetbalboeken

Altied Wat: opkomst van Vak-P

Getrouwd, kinderen, nu rustig met een biertje op een ander vak zittend kijken naar de verrichtingen van hun FC Twente. Deze ‘brave huisvaders’ behoorden in de jaren 80 en 90 tot de harde kern van Vak-P. Begonnen als een kleine groep broekies baldadig in de Eerste Divisie om uit te groeien tot één van de grotere, beruchte harde kernen van Nederland. Uit eerste hand 98 verhalen vol sloop- en plunderpartijen, confrontaties maar ook zeker heerlijke zelfspot en buitengewone vriendschappen!

Oud Vak-P leden Nico Bijl en Jeffrey Nijhuis interviewden 98 harde kern leden van toen wat gevormd is tot een verzameling van evenveel korte, zeer vermakelijke maar ook heftige verhalen. Al bij het lezen van de eerste alinea’s verscheen er een glimlach op mijn gezicht. Hoewel zo ongeveer alles voorbij komt wat God verboden heeft, is het vermaak groot. Zeker ook voor supporters en harde kern leden van andere clubs een feest der herkenning.

18 jaar Vak-P

De verhalen variëren van bibberende away days, gesloopte treinen, uit de hand gelopen stapavonden tot de gebeurtenissen rond de in 1991 doodgestoken Twente-supporter Erik Lassche. Niet alleen stoere hooligan anekdotes, maar ook de keerzijde en het verdriet bij het vroegtijdig afscheid moeten nemen van een maat. Nederland heeft in 18 jaar tijd op een zeer gevarieerde wijze kennis gemaakt met Vak-P.

In een tijd waar alles nog kon, de politie je na een goede tik het stadion in bonjourde en verplichte buscombiregelingen nog niet tot amper bestonden. Een stadionverbod wat betekende dat je een meldplicht had bij de politie, maar als je snel fietste je nog steeds voetbal kon kijken diezelfde middag. Het oude Diekman stadion wat gedurende de ontwikkelingen binnen Vak P veranderde. Van hogere hekken tot camera’s, maar zoals ze zelf zeggen: “Het stadion was niet te beveiligen!”

Voor de voetballiefhebber zeker een prima toevoeging voor de verzameling, een must voor de FC Twente supporter. Terug naar de ‘goede, oude tijd’ en ver weg van het politiek correcte.

Altied Wat, 227 pagina’s waargebeurde verhalen vanuit Vak-P in de periode 1980 – 1998. De eerste druk is uitverkocht, maar de tweede druk is te bestellen via https://www.altiedwat.nl/

Foto’s Vak-P via FCTwente.nl

De Twaalfde Man
Pure passie! Liefhebber van het spelletje en dan vooral wat er rond het voetbalveld gebeurd. Vertoeft het liefst tussen de fanatiekelingen voor de ultieme belevenis om daarnaast de passie op de gevoelige plaat vast te kunnen leggen. Gek van authentieke voetbalcultuur, oude stadions en heeft een zwak voor de Balkan. Heeft als doel om voetbal in alle Europese landen te hebben gekeken. Is te volgen op zijn eigen Facebook pagina. Schreef in 2019 het boek Derby Days, met 26 verhalen rond Europese derby's aangevuld met een scala aan eigen fotomateriaal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %