FC Nürnberg, nog altijd de nummer twee van Duitsland
We reizen af naar Beieren voor een weekendje Nürnberg, waar koploper St. Pauli op bezoek komt. In Duitsland is FC Nürnberg nog altijd de tweede club met de meeste landstitels. Op naar het Max Morlock Stadion, dat omringd is met de meest duistere nazi-geschiedenis.
Nürnberg, een plek die bij sommigen veel weerstand oproept. Dit is de stad waar Adolf Hitler zijn partijbijeenkomsten organiseerde en miljoenen Duitsers tegelijk toesprak met zijn nazi-ideologie. In Nürnberg werden de rassenwetten ingevoerd en was later het internationale tribunaal tegen het nazi-regime. Gitzwarte historie waarbij het voetbal in het niet valt, maar toch staat de Slag om Nürnberg van 2006 op het netvlies van Nederlanders gebrand. Een absurdistische oorlogswedstrijd eindigde hier tussen Nederland en Portugal met zestien gele en vier rode kaarten, nog altijd een kaartenrecord in de geschiedenis van het WK-voetbal.
Sfeervolle binnenstad
Gelegen in de Duitse deelstaat Beieren, heeft Nürnberg zowel historisch als op cultureel gebied ontzettend veel te bieden. De binnenstad is waanzinnig mooi en laat zich kenmerken door de middeleeuwse stijl, aangevuld met diverse gotische invloeden. Het is één van de weinige steden in Duitsland die de vestingmuren en torens heeft laten staan. Een opvallende keuze, want in de Tweede Wereldoorlog werd de gehele historische binnenstad plat gebombardeerd. Toch weerhield dit de overgebleven bevolking niet van om de oorspronkelijke bebouwing te herstellen. Het middeleeuwse kasteel, de Hauptmarkt, Schöner Brunnen-fontein en romantische grachten zijn stuk voor stuk de moeite waard. Er zijn veel barretjes en
lokale culinaire hoogstandjes zijn op vele hoeken te vinden. Verder uit de stad ligt trots en praal FC Nürnberg dat negen keer de landstitel veroverde, dit is het hoogste aantal na recordkampioen Bayern München.
Duistere verleden
Wanneer we bij het stadion een stampvolle metro uitvallen komen we in een gemoedelijke sfeer terecht met veel supporterswinkeltjes. Het bier vloeit al rijkelijk ondanks dat het twaalf uur ’s middags is. Als het stadion in de verte opdoemt en enkele supporters rode pyro afsteken, stuiten we op een duistere plek uit het verleden. Pal naast het stadion ligt namelijk het Reichsparteitagsgelände Zeppelinveld, een grootschalig terrein waar propaganda manifestaties gehouden werden door Adolf Hitler en zijn partij NDSAP. Voor het robuuste hoofdgebouw ligt een groot veld met enkele vervallen tribunes. Hier verkondigde Hitler zijn speeches ten overstaan van 320.000 toeschouwers. We krijgen er een akelig en surrealistisch gevoel van. Ook het stadion van FC Nürnberg ontkwam vroeger niet aan de nazistische beweging, want hier verzamelde zich de jeugdafdeling van de NSDAP, de Hitlerjugend.
Prijzenkast
Het Max Morlock Stadion is vernoemd naar de gelijknamige clublegende die zijn hele leven voor Nürnberg uitkwam. Naast vele successen bij de club maakte Max Morlock 1954 deel uit van het wonder van Bern. Hij scoorde in de finale tegen het gouden elftal van Hongarije en bracht West-Duitsland de WK-winst. Voor FC Nürnberg stamt de laatste titel alweer uit 1968. Verrassend genoeg is het tot de dag van vandaag na Bayern München de club met de meeste landstitels. In 2007 werd nog wel de DFB-Pokal toegevoegd aan de prijzenkast maar verder succes bleef uit. Sinds de eeuwwisseling is Nürnberg meer te vinden op het tweede niveau dan in de 1. Bundesliga.
Vandaag is koploper St. Pauli de tegenstander en die heeft een vol uitvak meegenomen. De supporters uit Noord-Duitsland vullen ondanks het vroege middaguur en een rit van zeven uur massaal het uitvak. Na een tijdje te hebben rondgelopen gaan we richting onze plekken, pal boven de ultra-groepen van FC Nürnberg. Zij gaan al heerlijk fel tekeer op commando van een stuk of vijf capo’s. Bij aanvang van de wedstrijd zingen zo’n 40.000 thuissupporters uit volle borst het clublied. Een schitterend gezicht. Het voetbal in Nürnberg leeft enorm.
Een hoop ultra-buit
Hoewel Nürnberg dit seizoen prima mee doet in de middenmoot van de competitie, speelt het vandaag niets klaar. Het vermaak komt eerder van de tribunes. Ultras Nürnberg en Banda Di Amici, de twee grootste ultra-groepen, presenteren gestolen doeken, vlaggen, sjaals en shirts van St. Pauli. Het grootste doek is van de Passanten-ultras van St. Pauli, een groep die in 2005 is ontbonden. Volgens St. Pauli is het Passanten-doek tweeëntwintig jaar geleden door Rapid Wien-supporters gestolen. Dat het doek nu wordt vertoond komt door Nürnbergs innige vriendschap met Rapid. De gestolen sjaals en shirts zijn van Hotenplotz Crew Siegen, Hennig, RatPack St. Pauli én Ultras Sankt Pauli. Een flinke buit.
Ondanks de score op de tribune tussen de ultra-groepen, pakt St. Pauli op het veld de punten. Het laat de thuisclub kansloos achter met 0-2 en stevent af op een promotie. Aan de supporters heeft het niet gelegen, zij gaven alles tot het laatste fluitsignaal. Wij duiken terug de binnenstad in, nagenietend van een enerverende middag vol historie, cultuur en voetbal.