Voetbal in Slowakije

Extreem geweld tussen Spartak Trnava en de politie

Extreem geweld bij de 166ste Tradičné Derby van Slowakije. Zwaarbewapende politie komt het uitvak in en de situatie escaleert compleet. Veel supporters raken gewond door wapenstokken, traangas en kogels.


Bloederige derby

Deze editie van de Slowaakse klassieker tussen Slovan Bratislava en Spartak Trnava heeft alles wat je van een derby verwacht: spandoeken, pyro, spreekkoren, goals, rode kaart en onrust op de tribunes. Daarbij heeft Trnava de punten nodig voor de titelrace omdat Slovan en DAC Dunajská Streda anders uitlopen. De bloederige derby staat bekend om zeer extreem geweld, met als dieptepunt 2021. Het uitvak met Slovan supporters bestormden toen het veld in Trnava en dit liep uit op een gigantische knokpartij.De thuisclub begint het spektakel met een spandoek waarop het haar rivaal vermoord. Naast het doek hangt de tekst ‘
dood aan Spartak’. De toon is dus direct gezet door de ultras van de Slowaakse recordkampioen en beide kanten van het stadion laten zich vocaal van hun beste kant zien.  In de tweede helft beginnen de supporters van Spartak Trnava de netten in het uitvak kapot te maken vanaf twee punten. De omroeper van het stadion waarschuwt op te houden met het hangen aan de netten, maar echt stoppen doen ze niet.

Inmiddels staat Slovan op een 4-1 voorsprong en is de wedstrijd gespeeld. In het laatste kwartier komen beide kanten nog met een grote dosis pyro. Echter wanneer Spartak haar pyro heeft afgestoken geeft de omroeper ze een tweede waarschuwing. Hierop komt de zwaarbewapende politie in beweging. Ze komen met zo’n veertig man in het overvolle vak staan tussen de supporters. Als dan een dronken man valt begint de escalatie en breekt er een massale vechtpartij uit.

De politie gebruikt wapenstokken, traangas en rubberen kogels in een tijdbestek van zo’n tien minuten. Omdat ze in de minderheid zijn wordt er geprobeerd het vak te verlaten maar dit lukt moeilijk onder al het geweld. De gevechten tussen beide kampen gaan er erg heftig aan toe. Er worden tientallen stoeltjes kapot gemaakt door de supporters en hiermee slaan ze in het rond. Sommigen politiekrachten vallen op de grond en bij de ingang gaat alarmvuurwerk af. Als de laatste politieman het vak uit is schreeuwen de supporters allemaal tegelijk ‘ACAB’. Volgens de berichten was een supporter van Spartak Trnava zo erg toegetakeld dat hij moest worden gereanimeerd. Een ambulance bracht hem naar het ziekenhuis. 

Als je de-escalerend wilt optreden, heeft de Slowaakse politie vandaag laten zien hoe je dat in ieder geval niet moet doen. Om met zoveel man tussen de boze en aangeschoten supporters te gaan staan, als ze 4-1 achter staan bij de aartsrivaal. Dat is natuurlijk niet handig. De Tradičné Derby van Slowakije tussen Slovan Bratislava en Spartak Trnava is voor de zoveelste keer geëindigd in extreem geweld. We gaan nog twee of drie keer dit duel krijgen dit seizoen: twee keer in de competitie en mogelijk ook in de volgende bekerronde. Hopelijk lukt het dan zonder zoveel onnodig geweld.

DanielsenAxedal
Noord-Hollander in Wrocław (Polen) en Boedapest (Hongarije) die gek is op de Visegrád-landen. Bezoekt vurige derby's tot amateurwedstrijden in de meest rare stadions. Zoomt in op de politieke verhalen achter voetbalclubs, ultra-cultuur en gevallen grootmachten. Afgestudeerd Moreel Filosoof & Politiek Wetenschapper.

Reageren is niet mogelijk.

0 %