Columns

Evolutie 2.0 volgens Joss (deel 1)

Daar waar God, Allah, Boeddha en Darwin allen een theorie hebben, dan wel een theorie zijn, daar zijn ook de wetenschappers het nog niet eens over hetgeen wij “evolutie” noemen. Letterlijk betekent evolutie; “zich ontrollen” of “los-” of “afwikkelen”. Figuurlijk betekent het “ontwikkeling” en in die betekenis wordt het in de volksmond ook het meest gebruikt.

In het voetbal zijn ook vele ontwikkelingen geweest en nog steeds gaande, maar kan je dit evolutie noemen? Evolueren doe je met vallen en opstaan, met aanpassen of uitsterven. Aanpassen moeten wij ons als supporters al jaren. Eerst aan de opkomst van het geld, de commercie, en de steeds hoger wordende toegangsprijzen. Daarna moesten wij ons aanpassen aan verplichte combi’s, clubcards en registratieplicht. En nu moeten wij ons gaan aanpassen aan wetswijzigingen die het mogelijk maken om alle voetbalsupporters te veroordelen als er eentje het in het hoofd haalt een vuurwerkbom te bouwen. Evolutie in de meest negatieve vorm, dat is duidelijk!

Uitsterven is voor dezelfde supporter echter geen optie. Wij houden namelijk van onze club, wij hebben daar dan ook heel veel voor over, want voetbal is van ons. Echte supporters willen het voetbal koste wat kost “live” zien en niet op betaaltelevisie. Wij zullen ondanks dreiging van uitsterven, toch weer een aanpassing vinden om door te kunnen gaan, om te genieten van alles wat voetbal mooi maakt. Enige vereiste is dat de club in kwestie natuurlijk ook goed omgaan met haar evolutie.

Onder de Nederlands clubs is namelijk ook veel gebeurd. Men heeft zicht deels aangepast, maar er zijn ook clubs verdwenen, uitgestorven. Menig club heeft zich in de afgelopen tien, vijftien jaar schuldig gemaakt aan geforceerde ontwikkeling. Investeren in grond, stadion, elftal en bouwen op hypotheek en leningen die nu, midden in de crisis, geen bal meer waard blijken te zijn. Gaten in begrotingen, gemeenten die redding moeten brengen of sponsoren en rijke stinkerds die een club opkopen. Dat is ook evolutie.

Lang geleden stierf FC Wageningen al uit, FC Haarlem moest ook al verdwijnen en ook RBC Roosendaal is niet meer. FC Oss en Emmen hebben het zwaar en in de Eredivisie vecht een club als NAC al jaren tegen de schulden. In de VI van afgelopen week staat een stuk over FC Utrecht en het niet kunnen betalen van spelerssalarissen. Gelukkig heeft men daar van Seumeren die in geval van nood de knip kan trekken, maar hebben Fortuna Sittard, Go Ahead of FC Groningen zo’n rijke supporter als die in kan springen in geval van nood? En kan je zo´n redding beschouwen als een stap voorwaarts in de evolutie of is het slechts uitstel van executie?

In de Hekken en de Against Modern Football beweging zijn initiatieven die door de  evolutie zijn ontstaan; wij ergeren ons allen aan de ontwikkelingen die commercie en betutteling heten en doen er wat aan door een platvorm te bieden, acties op te zetten en te laten zien hoe het ook kan! Ik geniet iedere keer weer als er fenomenale sfeerbeelden online komen, een prachtig “ oude doos”-verhaal of foto’s met echte hekken en prikkeldraad in beeld. Evolutie 2.0 voor en door supporters; terugkijken, genieten van het heden of bouwen aan de toekomst, voor welke club je ook bent, dit is toch het mooiste dat er is?

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %