Columns

Op naar het Eurovisie Voetbalfestival

Er zijn van die dagen dat je wakker wordt, de krant leest, de datum checkt en er tot je eigen verbazing achter komt dat het nog lang geen 1 april is. Daar waar we vroeger op 1 april konden lachen om de malle Spanjaard Alva, zo vermaak ik me nu het hele jaar door kostelijk met het komische duo Blatter en Platini. Keer op keer bewijzen deze twee dat je werkelijk niets hoeft te kunnen om aan het hoofd te staan van een internationale organisatie. Je koopt wat mensen om, verzamelt jaknikkers om je heen, roept af en toe het woord ethiek en je hebt je pensioen binnen de kortste keren bij elkaar geharkt.

De laatste tijd kan het woord ethiek vaak worden gekoppeld aan racisme. Uiteraard, racisme in het voetbal is stuitend. Een donkere speler die met oerwoudgeluiden wordt uitgejouwd is misselijkmakend. De FIFA slaagt er echter in de plank keer op keer mis te slaan. Het laatste idee van de FIFA is om een ranglijst samen te stellen van discriminerende landen. Dat zou de bollebozen die discrimineren wel afschrikken! En wat dan nog? Zou een land als Rusland er wakker van liggen? Rusland, het land waar meer met bananen wordt gegooid dan in een bananenbar. Het land waar je homo’s in elkaar mag slaan, het land waar je meer apengeluiden hoort in een stadion dan in een dierentuin. Zenit supporters kunnen ongestoord een manifest opstellen waarin ze aangeven geen donkere spelers te willen. Dick Advocaat, die ten tijde van dit manifest coach was van de Gazprom-formatie haalde zijn schouders op en zei dat zijn fans nou eenmaal niet van donkere spelers hielden. Dick telde zijn geld en hield zijn mond. Net zoals de FIFA doet. Het valt niet te verkopen dat je enerzijds moord en brand schreeuwt over racisme in het voetbal en anderzijds de grote toernooien toekent aan landen waar discriminatie met de paplepel wordt ingegoten. In 2018 gaan we voetballen in Rusland, in 2022 in Qatar.

2

In dit laatste land worden Nepalezen als  untermenschen uitgebuit. In dat licht gezien is het natuurlijk volkomen logisch dat de zoon van Hitlers architect Alber Speer, Albert Speer Junior, acht stadions heeft ontworpen voor het WK.  Meneer Speer die het nooit zo nauw neemt met de regimes waarvoor hij werkt, al werkt hij volgens eigen zeggen over het algemeen in landen waar een Duitse ambassade staat. Nepalezen werken zich letterlijk dood voor 78 dollarcent per uur. Tussen 4 juni en 8 augustus overleden 44 Nepalezen door de zware arbeid. Drinkwater en voedsel worden als onnodig gezien voor de arbeiders, paspoorten worden afgepakt en het riante loon wordt niet uitbetaald. Mochten de omstandigheden zo blijven dan zijn er tegen 2022 ruim 4000 dodelijke slachtoffers te betreuren. Het is maar goed dat de FIFA overweegt een ethische commissie in te stellen en Qatar ongetwijfeld heel hard op de vingers zal tikken, verder de andere kant op kijkt en in 2022 zichzelf op de borst zal slaan dat de FIFA toch maar weer mooi het WK aan een ander continent heeft geschonken. Ongetwijfeld zal ook dat WK volgens de propaganda machine weer het mooiste WK ooit worden, het schoonste en het groenste. Het wordt sowieso een rood WK, want tien jaar voordat de bal moet gaan rollen heeft de FIFA zoveel bloed aan de handen, dat geen ethische commissie die er af kan wassen.

Omdat het onderzoek van de Britse krant The Guardian, die deze ellende allemaal boven water heeft gekregen, de integriteit van de voetbalbonzen nogal heeft aangetast proberen Blatter en zijn komische compagnon Platini het imago van de bonden op te poetsen. De gekke Fransman met een Napoleoncomplex kan niet achterblijven in de achterlijke denkbeelden van de Grote Roerganger Blatter en heeft weer iets geroepen waarvan Youp van ’t Hek zou zeggen ‘dat je het denkt oké, maar dat het je bek verlaat!’ Nadat eerder al werd besloten om het EK uit te breiden tot 24 landen zodat we kunnen genieten van toplanden als Bulgarije en Letland en we dankzij Platini in 2020 een EK krijgen dat in dertien landen plaats zal vinden, heeft hij nu het lumineuze idee ontwikkeld om landen buiten Europa toe te laten tot het EK. Landen als Brazilië of Mexico zouden volgens de Fransman een toevoeging kunnen zijn voor het EK. Helaas hebben we al zoiets, dat heet een WK. Ik vraag me wel eens af waar de manie van de nieuwe Franse Zonnekoning stopt. Ik voorzie voor 2028 een EK waarbij we gaan kijken naar een training op een podium. Beide landen moeten dan trucjes doen waarna uit heel Europa iedereen kan stemmen welke ploeg het beste is, deze gaat dan door naar de volgende ronde waarna een vakjury in de finale beslist wie de winnaar is. De uiteindelijke winnaar mag vervolgens het volgende EK organiseren. Dat noemen we dan het Eurovisie Voetbalfestival. Nog meer winst voor de voetbalbonden, nog meer deelnemende landen en gegarandeerde spanning tot het einde. Zouden ze bij de UEFA of de FIFA echt zo gek zijn? Het is nog lang geen 1 april en de falende hersenspinsels van de bobo’s zijn nu al hoogst vermakelijk. Met deze mensen aan de macht sluit ik helaas helemaal niets meer uit..

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %