Columns

Einde combiregeling?

supporterstrein_squareHet zal ergens in de jaren ’80 zijn ontstaan, georganiseerde voetbalreizen voor de fans van Nederlandse voetbalclubs, je kon met de trein en kocht hiervoor een gecombineerd kaartje waarmee je ook toegang kreeg tot het stadion waar je club die dag moest spelen.

In mijn geval heette dit de ‘Ajax-Expres’ een (oude) trein die ons van Amsterdam CS naar -bijvoorbeeld- Deventer bracht. Het was absoluut handig en vooral ook betaalbaar, voor een kleine 20 gulden waren de hele dag onderweg, terwijl zo’n reis plus een kaartje in die tijd toch minimaal 30 gulden zou kosten.

Maar na verloop van tijd werd het steeds onvriendelijker, we mochten geen bier meer meenemen en -erger nog- het werd een verplichting! Vrij reizen naar een uitwedstrijd werd verboden, kaartjes kopen voor een andere club werd onmogelijk en voor we het wisten werd het een soort veredeld vee-vervoer.

De zin om naar uitwedstrijden te gaan werd hierdoor behoorlijk minder en dan heb ik nog het voordeel dat ik ‘gewoon’ in Amsterdam woon. Er zijn Ajaxsupporters die in -bijvoorbeeld- Helmond wonen, die moeten eerst naar Amsterdam, in de bus of trein naar Eindhoven, na de wedstrijd weer terug naar Amsterdam en weer terug naar Helmond. En dan mag je nog blij zijn dat de wedstrijd ‘pas’ om half drie begint, anders moet je om half negen vertrekken, vanuit Amsterdam…

En een weekendje Maastricht, gecombineerd met Roda JC-Ajax op zondagmiddag zit er ook al jaren niet meer in, zelfs bij dat soort uitwedstrijden geldt een (gedeeltelijke) combiverplichting! De prijzen zijn inmiddels ook opgetrokken naar ‘normaal’ niveau, waardoor het er allemaal niet leuker op wordt.

Je bent de hele dag onderweg, om je tegen betaling als makke schapen door het land te laten vervoeren.

Groot was dan ook mijn vreugde toen ik in De Volkskrant een artikel las waarin werd aangekondigd dat er een nieuwe voetbalwet op komst is die meer op Engelse leest gestoeld is. Meldingsplicht voor fans met een stadionverbod zouden kunnen resulteren in het afschaffen van die bespottelijke combiregeling die tegenwoordig door iedere zichzelf te serieus nemende burgemeester wordt aangegrepen om het plezier van honderden fans te verzieken. Deze regeling is namelijk niet alleen van kracht voor de fans van de clubs met illustere fans, zoals Ajax, Feyenoord, FC Utrecht en ADO Den Haag, nee! Zelfs de fans van ‘pak ‘m beet’ Fortuna Sittard en Sparta hebben hier regelmatig mee te maken!

Kamerlid Tjeerd van Dekken, van de PvdA, is één van de initiatiefnemers achter de verbetering van de voetbalwet en spreekt zich in De Volkskrant ook uit tegen zaken als de combiregeling en ook de clubcard! Toen ik vanmorgen z’n naam googelde zag ik dat de goede man drie zaken in zijn portefeuille heeft; ‘Sport, Veehouderij en Dierenwelzijn’

Dat geeft de burger moed, een politicus die de fans van sport niet als vee wil zien en opkomt voor hun welzijn!

De redactie van In de Hekken gaat deze zaak op de voet volgen, want het afschaffen van die bespottelijke combiregeling en clubcard juichen we natuurlijk toe, maar we zijn erg benieuwd tegen welke prijs dit zal zijn. Een meldingsplicht voor iedere voetbalgerelateerd vergrijp? De belachelijke ‘je was er bij, dus je bent erbij’ regel? Foutparkeren in een straal van twee kilometer  rond een stadion?

We houden je op de hoogte.

Gogme United
Gogme United is het alter-ego van Marcel Stephan (Amsterdam 1964), Ajacied sinds 1976 en daarmee hekkenhanger pur-sang. Verantwoordelijk voor onder andere onze literaire rubriek In de boeken Naast In de Hekken schrijft Marcel artikelen op z'n weblog Gogme United en is hij de oprichter/eigenaar van Gogme Web Services

Reageren is niet mogelijk.

0 %