Amateurvoetbal

Eerbeekse Boys grijpt naast promotie ondanks sfeeractie en pyroshows

Het betaalde voetbal is alweer enkele weken afgelopen. Tijd voor de zomerstop dus? Nee, natuurlijk niet! Het voetbal is nog volop bezig. Dit weekend stonden er door het hele land finales op het programma in de strijd van promotie/degradatie in het amateurvoetbal. Genoeg middelen dus om de voetbaldorst weer even te lessen!

Wij kiezen zelf voor de promotiewedstrijd van Eerbeekse Boys. Een team dat we eerder al zagen in de play-offs voor promotie/degradatie (van het tweede efltal) en bij een doordeweekse derby tegen VV Dieren. Oftewel: de belangrijke wedstrijden van Eerbeekse Boys zijn altijd de moeite waard. De finale tegen Drienerlo – gespeeld op neutraal terrein in Borculo – zal daar hopelijk geen uitzondering op zijn!

Studentenclub vs. dorpsclub

Beide ploegen zijn afgelopen seizoen in de top van de Vierde Klasse geëindigd. Drienerlo op plek nummer drie (geen woordgrap) en Eerbeekse Boys moest genoegen nemen met een plekje lager in de eindstand. Eerbeekse Boys kan dan wel weer vertrouwen putten uit de meest recente onderlinge ontmoeting. Een 0-3 winst voor de mannen uit Eerbeek. Beide ploegen maken dus vandaag een prima kans op de winst en daarmee promotie naar de Derde Klasse!

Wij hebben zelf wel een voorkeur. Want waar Drienerlo een studentenclub uit Enschede is, zonder enige echte support, is Eerbeek massaal uitgelopen voor deze wedstrijd. De fanatieke supporters hebben een partybus afgehuurd en zijn met honderd man naar Borculo afgereisd. In totaal zijn er op het eerste oog al snel een stuk of 250 supporters afgereisd om Eerbeekse Boys te steunen. Bij Drienerlo blijft dit aantal beperkt tot een handjevol mensen.

PYRO!

De fanatieke gasten van Ultras Eerbeek hebben zich verzameld achter het doel. Voor de wedstrijd van vandaag is alles uit de kast gehaald. Er zijn nieuwe groepsdoeken geschilderd. Ook is er nieuw shirt ontworpen, waarvan er tientallen verkocht zijn. Natuurlijk kan een sfeeractie voor de wedstrijd zelf niet ontbreken. Een doek van twaalf meter breed is het eindresultaat geworden.

En natuurlijk kan een ander belangrijk concept van een play-off finale niet ontbreken: PYRO! Er is voor bijna duizend euro ingeslagen na onder meer een Tikkie binnen het eerste elftal en bij de supporters zelf. Met resultaat. De opkomst wordt vele minuten vertraagd door de gigantische oranje rookwolken die over veld 2 van Sportpark De Wildbaan trekken. Als de rookwolken zijn weggetrokken worden er nog wat fakkels afgestoken. Een fantastische pyroshow!

Op het spel in de eerste helft van beide elftallen kan het predicaat “fantastisch” trouwens niet geplakt worden. Het is duidelijk een wedstrijd in de Vierde Klasse en een van de slechtste wedstrijden die we dit seizoen gezien hebben. Na 45 minuten voetballen blijft het (denkbeeldige) scorebord steken op 0-0. De enige hoogtepunten komen van de Ultras Eerbeek, die met hun trommel en megafoon hun best doen om de hele eerste helft te blijven zingen.

Veiligheid eerst

In de tweede helft is het tijd voor het vervolg van de pyroshow. Er is namelijk nog genoeg voorraad over, waardoor de spelers van Eerbeekse Boys ook tijdens deze tweede helft nog eens extra gemotiveerd worden. Met tientallen fakkels en enkele shooters wordt er wederom een prima show neergezet. De enige criticus is de scheidsrechter. Die maakt zich niet zoveel zorgen om de vuurwerk zelf, maar staat er vooral op dat alle supporters uit de hekken komen en veilig op de grond gaan staan. Veiligheid eerst!

Ook in de tweede helft blijft de sfeer er lekker inzitten aan de kant van Eerbeek. Iedereen heeft zin om er vandaag een feestje van te maken. De laatste restjes pyro worden afgestoken, de megafoon gaat rond en de nummers worden vol passie gezongen. Over de wedstrijd zelf is al meer geschreven dan nodig, het enige noemenswaardige moment valt helaas bij de goal van Eerbeekse Boys. Rond de tachtigste minuut komt Drienerlo helaas op voorsprong.

Zo grijpen de mannen uit Eerbeek vandaag naast de gehoopte promotie naar de Derde Klasse. Ondanks de teleurstelling worden de spelers uitgebreid bedankt door de supporters. “We Love You Eerbeek, we do!” klinkt het vanuit de Ultras Eerbeek. En zo komt er een einde aan een heerlijke voetbaldag in Borculo. De ogen mogen officieel op volgend seizoen. Op naar een nog mooier voetbaljaar!

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %