Enkele maanden geleden gingen we op bezoek bij Eerbeekse Boys tegen VV Dieren, een lokale derby. Tijdens deze wedstrijd gaven de Ultras Eerbeek een schitterende pyroshow weg. De derby was als het ware het debuut voor de lokale groep fanatiekelingen, maar sindsdien is het bij de jongens alleen maar meer gaan leven. Daarom brengen we vandaag nog maar eens een bezoek aan de Ultras Eerbeek. 

Het is een verzoek van Eerbeekse Boys Zaterdag 2 zelf. Het elftal heeft zich geplaatst voor de eerste ronde van de play-offs voor promotie. Het ontstaan van de Ultras Eerbeek is ook bij het elftal niet onopgemerkt gebleven en voor deze belangrijke wedstrijd kunnen ze wel wat ondersteuning gebruiken. Een uitnodiging wordt verstuurd, de club zelf regelt vervolgens een grote supportersbus en het feest is compleet. Het eerste elftal is al uitgespeeld en sluit zich daarom graag aan bij de Ultras om Zaterdag 2 een hart onder de riem te steken. Zo staat er vandaag een groep van zo’n 35 fanatieke supporters verzameld op sportpark Gramsbergen, toch al gauw een uur rijden van Eerbeek.

Familietoernooi

In Gramsbergen zelf is er vandaag sprake van topdrukte. Er is namelijk een familietoernooi gaande en op alle velden staan mensen onderlinge partijtjes voetbal te spelen in de hoop de grote wisselbeker mee naar huis te nemen. In de kantine is het gezellig druk en er wordt een grote loting gehouden. De grootste attractie is echter de tribune op het hoofdveld. Daar staat namelijk een waar Elasconpareltje te glimmen in de zon. Het typisch Nederlandse ontwerp is uitstervende, maar in Gramsbergen staat gelukkig nog een klasse exemplaar.

Wij begeven ons echter naar veld twee, want daar staat de promotiewedstrijd op het programma. Nadat het klassieke “heren scheidsrechters, einde wedstrijd” over het sportpark heeft geschald is het tijd voor de opkomst. De jongens van Eerbeekse Boys, die inmiddels ook t-shirts hebben laten drukken, hebben wederom een mooie pyroshow met fakkels en rook voorbereid. Dit verloopt allemaal ordelijk op één stukje as na wat een deel van het kunstgras (buiten de lijnen) wegbrandt. Wij zouden zeggen “opgeruimd staat netjes”, maar het is genoeg reden voor één Gramsberger om te ontsteken in woede en te dreigen met van alles en nog wat. Terwijl vrijwel iedereen geniet van de mooie pyroshow, loopt er zo één man gefrustreerd over het sportpark rond.

Boos in Gramsbergen

Nadat de man eindelijk is uitgeraasd is het tijd voor de wedstrijd. De Ultras Eerbeek maken er een feestje van en blijven constant bezig met de vlaggen, trommel en megafoon. Ze willen er duidelijk een mooie wedstrijd van maken op de vroege middag. Dat wordt uiteindelijk beloond met een treffer van de bezoekers wat voor een mooie vreugde-explosie zorgt. Helaas valt binnen het halfuur ook een rode kaart, waardoor het een lastig verhaal gaat worden. Zeker wanneer de 1-1 valt. Maar de daadwerkelijke grootste teleurstelling in de eerste helft? De tap is nog niet open! Dus besluit een tweetal uit Eerbeek maar om alvast in de richting van de lokale Plus te gaan om daar wat pils te scoren.

In de tweede helft gaat het weer op dezelfde manier verder. Waar het bij veel amateurwedstrijden compleet dood valt nadat de pyro is afgestoken, blijft het vandaag gezellig en sfeervol. Halverwege de tweede helft verplaatst de hele boel zich naar de lange zijde om even de grensrechter op de vingers te kijken. Als hier twee man de hekken inklimmen, wordt er weer iemand helemaal wild en probeert de jongens naar beneden te trekken. Als er later een beetje met de hekken wordt geschud komt het zelfs bijna tot een opstootje. In Gramsbergen hebben ze weinig zin in wat fanatieke gezelligheid. Wij wensen de toekomstige Ultras Gramsbergen veel succes, want met zulke mensen in de club gaat het weinig worden. De reactie vanuit Eerbeek-kant is duidelijk: “en wie niet springt die degradeert”.

Helaas komt het niet zo ver. Als na 90 minuten een 1-1 stand op het scorebord staat moet er verlengd worden. Wij hebben helaas nog een afspraak in Vriezenveen en moeten dus Gramsbergen achter ons laten. Via Instagram zien we dat Eerbeekse Boys helaas met 3-1 verliest. Zo komt er een einde aan het debuutseizoen voor de Ultras Eerbeek. Op naar volgend jaar!

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.