AmateurvoetbalVoetbalderbys

Ultras Eerbeek tegen Dieren Youth in doordeweekse derby

Nadat we er maar weer eens een oproepje hebben uitgegooid op zoek naar leuke amateurwedstrijden in de komende maanden stroomt de DM vol met goede tips. Zo ook vanuit de kant van VV Dieren. De derby tussen Eerbeekse Boys en VV Dieren zou zeker het bezoeken waard zijn. De beelden op Instagram van eerdere sfeeracties zien er goed uit en dus zetten we de wedstrijd op onze kalender. Na twee afgelastingen vanwege corona en het weer is het dan dinsdag 26 april eindelijk tijd voor deze Gelderse derby. Zeg de koningsnachtfeestjes dus maar af, wij gaan naar Eerbeek toe!

Grenzend aan de Veluwezoom liggen de dorpjes Eerbeek en Dieren. Een afstand van nog geen 7 kilometer scheidt beide plaatsen. Waar Eerbeek onderdeel is van de gemeente Brummen en dus meer toetrekt naar Apeldoorn, is Dieren onderdeel van de gemeente Rheden en trekt qua mentaliteit meer richting Arnhem. Hierdoor zijn beide dorpen ondanks de relatief korte afstand in veel dingen tegenovergesteld. Dit is de brandstof voor een rivaliteit die zich vertaalt in een strijd tussen twee supportersgroepen. De derby tussen VV Dieren en Eerbeekse Boys is eigenlijk gewoon de strijd tussen de Dieren Youth en de Ultras Eerbeek!

Dubbele pyroshow

Nog voordat we ook maar één voet op Sportpark de Veldkant hebben gezet weten we al dat het niet voor niets is geweest. De deuren van de auto zijn nauwelijks open of we horen al uit meerdere kelen gezang om VV Dieren te ondersteunen. Als we zijn uitgestapt zien we dat ze in de auto naast ons de fakkels en rookbommen uit de kofferbak staan te laden. We zitten dus op de juiste plek! Ook op het Sportpark wordt de pyro aan beide kanten vrijuit verdeeld. Wij nemen onze plekken in aan beide kanten van het sportpark en dan is het wachten tot de spelers het veld betreden.

Zodra de scheidsrechter het juiste voorbeeld geeft en met de voetbalschoen het voetbalveld aanraakt begint het festijn. In rap tempo worden aan beide kanten de rookbommen ontstoken en op het veld of achter het reclamebord gegooid. Nu de handen weer vrij zijn kunnen de fakkels worden afgestoken. Tientallen fakkels gaan de fik in en samen met de oranje rook zorgt dit aan de kant van Eerbeek voor een schitterend plaatje. Bij de overkant van Dieren is er inmiddels een gigantische blauwe rookwolk ontstaan. Wat een pyroshow zo op de dinsdagavond!

Eerbeekse Boys:

VV Dieren:

Dieren die branden het best

Waar het bij de meeste amateurwedstrijden gelijk doodvalt na de pyroshow blijft de sfeer vandaag goed aanwezig. De trommelaar gaat los en twee jongens met megafoon hitsen de boel verder op. Er wordt continu gezwaaid met oranje-zwarte vlaggen en er wordt ingehaakt en gesprongen. Wel zijn een groot deel van de liedjes voor het overgrote deel gericht op de tegenstander en is ook de origine van de liedjes niet moeilijk te achterhalen. Om even een greep te doen uit het repertoire dat zich richt op de overkant:

“Het is stil aan de overkant”
“Dieren mag een liedje zingen, hi-ha-ho”
“Dieren dood, Dieren dood, Dieren dood”
En last but not least:
“Mijn vader die komt toch uit Eerbeek, mijn moeder heeft schijt aan de rest. En samen verbranden ze Dieren. Want Dieren die branden het best!”
Van de kant van de Dieren Youth komt er weinig reactie op al het gezang van de Ultras Eerbeek.

De ruststand is trouwens 0-1 voor VV Dieren, maar het echte spektakel speelt zich natuurlijk langs de lijn af. In de tweede helft gaan we door op dezelfde voet. De megafoon blijft niet ongebruikt en af en toe wordt er nog eens een fakkeltje of strobo afgestoken. Waarom ook niet? Fijn om te zien dit soort dingen in het amateurvoetbal nog steeds kunnen.

Bivak op

Het gezang blijft verder constant geplaag naar de overkant, maar ook op andere manier wordt er wat geprovoceerd. Zo zijn er in de eerste helft al een groep kinderen met oranje-zwarte vlaggen langs het Dierendoek gelopen. Maar nu is het tijd om nog een stapje verder te gaan. Uit een rugzak komen vier bivakmutsen tevoorschijn. Deze verdwijnen over de hoofden voor een ludiek idee. Met enkele rookbommen in de achterzak verdwijnt het groepje jongens in de bosjes naast het sportpark om zo ongezien naar de andere kant van De Veldkant te sluipen.

Eenmaal daar gearriveerd staan ze meteen naast het spandoek van VV Dieren. Enkele rookbommen worden aangestoken en achter het doek gelegd. Ook wordt er nog even gekeken of het doek mee te nemen is, maar deze zit stevig vast aan een doeltje. De pyro is een groter succes. Het spandoek van VV Dieren is gehuld in oranje rook. Als de Dieren Youth dit doorkrijgt sprinten er gelijk enkele supporters richten de gasten van Eerbeek. Die mogen op hun beurt beginnen aan een keiharde sprint voor hun leven. Pas als de veilige haven is bereikt en de achtervolging vanuit Dieren is gestaakt gaat het uitdagen verbaal weer door.

Op het veld loopt VV Dieren uiteindelijk uit naar een simpele overwinning. Na 90 minuten voetballen staat er 0-4 op het scorebord. Bij iedere goal krijgen de reclameborden het vanwege de vreugde flink te verduren. De overwinning wordt uitgebreid gevierd met de aanwezige supporters. Het is dan ook een belangrijke overwinning voor de bezoekers, die hiermee de periodetitel veroveren. En nog belangrijker, als de inhaalwedstrijd volgende week wordt gewonnen pakt VV Dieren de koppositie en komt de Tweede Klasse in zicht. Al met al was het een fantastische dinsdagavond met twee fanatieke supportersgroepen langs de lijn. Beter dan welk oranjefestival dan ook!

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %