FotoreportagesGroundhoppingVoetbal in België

Eendracht maakt macht in Buggenhout

In de schaduw van Dendermonde ligt Buggenhout met haar deelgemeentes; Opstal en Opdorp. Voor voetbal in die gemeentes moeten we al terugreizen naar 1935. Toen werd Voetbalvereeniging Sparta Buggenhout boven de doopvont gehouden. 85 jaar later ziet het voetballandschap er helemaal anders uit.

Ook al begon VV Sparta Buggenhout in 1935, ze sloten zich pas in 1942 aan bij de KBVB. De VV kwam te vervallen. Zelf gebruikten ze verschillende roepnamen (zoals Sportvereniging Sparta Buggenhout en Sportvereniging Buggenhout), maar officieel bleef de naam gewoon Sparta Buggenhout tot aan de fusie (mits de koninklijke toevoeging niet meegerekend wordt). Voor de naam Sparta zocht de ploeg inspiratie in Sparta Praag waar op dat moment Belgische legende Raymond Braine actief was. De Sparta bleef in de provinciale reeksen actief en kreeg in 1953 gezelschap in het naburige Opstal.

Toen werd namelijk Eendracht Opstal opgericht. In tegenstelling tot Sparta sloot Eendracht zich wel onmiddellijk aan bij de voetbalbond, maar een eerste poging werd afgewezen. De faciliteiten voldeden niet aan de reglementaire voorschriften. Twee jaar later lukte het dan toch. Eendracht Opstal werd in 1955 lid van de KBVB. De echte derbies konden van start gaan. Zowel Sparta als Eendracht ging op en neer in de provinciale reeksen. Dat zou voor vrij lange tijd ook zo blijven.

Beide ploegen ondergingen nog een accommodatie-wissel voor ze verder nog wat bereikten. In 1971-1972 verhuisde Eendracht Opstal naar de huidige terreinen, in 1989 ging Sparta naar haar laatste thuishaven. Intussen hadden beide ploegen al wel eerste provinciale bereikt. Voor Sparta zou dat ook het hoogst haalbare blijken te zijn, maar Eendracht zou het nog een stapje verder schoppen. Daarvoor moest de ploeg echter wel wachten tot in 2003. Dat jaar bereikte Eendracht vierde klasse (en de nationale reeksen) via de eindrondes.

Zes jaar lang kon Eendracht haar kunnen tonen op het nationale toneel, met zelfs tweemaal een zevende plaats op het ereschavot. Jammer genoeg bleek het verhaal in 2009 verteld te zijn. De ploeg uit Opstal degradeerde dat jaar weer naar de provinciale reeksen. Het gevolg zou vooral eentje van het moderne voetbal worden. Eendracht en Sparta besloten in 2013 de krachten te bundelen en samen Eendracht Buggenhout te vormen. De Dreef van Opstal werd het hoofdstadion en ook het stamnummer van Opstal werd behouden. De ploeg speelt al een tijdje in tweede provinciale, maar de accommodatie is het zeker waard opnieuw nationaal voetbal mee te maken!

Je kan alle artikelen van Pitch’d natuurlijk ook lezen op de Pitch’d website, zoals dit artikel hier.

PitchD.TV
Wij zijn PitchD.TV. Voor In de Hekken maken we zowel foto- als videoverslagen. Neem een kijkje op ons Instagram of Facebook account voor veel meer!

Reageren is niet mogelijk.

0 %