FotoreportagesGroundhoppingVoetbal in BelgiëVoetbal in West-Europa

Een vergane glorie of een slapende reus? KSK Tongeren huisvest heel wat geschiedenis!

De geschiedenis van de “eerste stad van België” gaat duizenden jaren terug tot zelfs voor de Romeinen. Die laatsten maakten er dan weer een echte stad van en ongetwijfeld werd er al wel eens een balletje getrapt. Flash forward zo’n 1900 jaar en ziedaar, twee Tongerse voetbalclubs beheersen het landschap.

Eeuwige derby

Want in het begin van de 20ste eeuw streden twee lokale rivalen verbeten duels uit. Cercle Sportif Tongrois en Patria FC Tongres waren de twee clubs van dienst. Patria werd in 1916 opgericht en Cercle in 1917. Beiden sloten ze zich in 1917 aan bij de Belgische voetbalbond. Twee oorlogskindjes dus. En die vechtlust bleef na de oorlog op het veld verder leven.

In 1926 werd er nog een beetje meer olie op het vuur gegooid. De bond had beslist stamnummers in te voeren en de al bestaande clubs kregen een nummer gebaseerd op datum van inschrijven. Patria deed dat net iets sneller en kreeg met 71 een iets lager nummer dan het 73 van Cercle. Niet geheel naar de zin van Cercle. Cercle was wel de eerste van de twee die de nationale reeksen haalde; in 1925 zaten ze in de tweede divisie.

Patria volgde in 1929 en de twee clubs wisselden de tweede en de derde klasse af met regelmaat. In 1935 mocht Cercle zich als eerste koninklijk noemen en gingen ze als Royal Cercle Sportif Tongrois door het leven. Enkele jaren later, in 1939, vervlaamsten ze nog hun naam naar K Tongersche SV Cercle. Maar toen kwam die tweede grote oorlog. Eentje met een enorme impact op het Tongerse voetbal.

Drama en strijd

Want tegen het einde van de oorlog, 30 januari 1944, voltrok zich een drama op de oude velden van Cercle. In de derby tegen de buren van Hasselt voerden de Duitsers een razzia uit, op zoek naar alle Tongerse mannen. De spelers konden gelukkig ontkomen door te verstoppen onder de intussen cultwaardige tribune, maar veel supporters werden opgepakt en weggevoerd naar werkkampen.

Het zou even duren vooraleer Tongeren deze klap te boven kwam en de strijd tussen Patria en Cercle was even van minder belang. Maar na de oorlog keerde de rust weer. In 1947 haalde Cercle een slag thuis. Ze claimden dat Cercle Sportif Tongrois al in 1908 was opgericht en zich in 1910 had aangesloten bij de KBVB. Bronnen bij de bond spreken van een mogelijke verwarring met het in 1909 opgerichte FC Tongrois, dat verdween gedurende WOI. Toch hield Cercle haar slag thuis, want de bond ging mee in het verhaal.

Cercle Sportif Union Welkenraedt-Herbestal had net haar stamnummer 54 opgegeven na een fusie met Standard Bruyeretois in 1932. De regels van toen bepaalden dat een fusieploeg een nieuw stamnummer moest aanvragen. Dat stamnummer 54 werd dus gegeven aan Cercle Tongeren en zo werden ze alsnog de oudste ploeg van de stad. Een apart verhaal dat alleen in België kan. Maar net dat maakt voetbal zo charmant. Een jaartje later vervlaamste Patria ook nog haar naam tot Patria FC Tongeren. Opnieuw drie jaar later kregen ook zij de koninklijke titel.

Fusie en succes

De strijd met Patria ging daarna gewoon verder. Derde en vierde klasse werden het toneel. In 1966 verhuisde Patria naar een nagelnieuw complex dat ze de naam De Motten meegaven. Maar het zou amper drie jaar de thuishaven van stamnummer 71 zijn. Want in 1969 besloten Cercle en Patria de strijdbijl te begraven en samen door het leven te gaan. Sportklub Tongeren (na enkele dagen al opnieuw aangepast naar KSK Tongeren) koos voor de stamnummer van Cercle, bleef nog even in de Sportpleinstraat spelen maar verhuisde al snel naar De Motten.

En die fusie bleek een succes. In een mum van tijd stond er weer een Tongerse club in de tweede divisie. En ze bleven daar goeie resultaten halen. Zo goed zelfs dat ze hun kunsten eindelijk ook op het hoogste toneel mochten laten zien. Stadion De Motten zag van 1981 tot 1983 eersteklasse voetbal. Tot in 1996 zouden ze nog in de tweede klasse spelen, maar geleidelijk aan zakten ze verder weg. In 1996 werd het derde klasse. In 2010 werd het vierde klasse. En plots ging het snel. In 2014 stonden ze plots in de tweede provinciale reeks in Limburg.

Tijd om de teloorgang een halt toe te roepen. KV Heur VV (ook uit Tongeren) bood een hulpende hand aan en als KFC Heur-Tongeren werkte de club aan een terugkeer. Stamnummer 4600 van Heur VV werd gebruikt voor de eerste ploeg en stamnummer 54 werd behouden voor de jeugdploegen. En die terugkeer lukte, want de club wist zich weer op te werken naar de tweede amateurdivisie (het vierde niveau).

Teloorgang

Intussen hadden ze wel het legendarische De Motten de rug toegekeerd. In 2006 verhuisden ze naar een moderner complex en bleef het voor De Motten zoeken naar een nieuwe invulling. De Tongerse atletiekvereniging nam het leeuwendeel voor zich. Daar zitten de atleten nog steeds, al heeft het stadion in al die jaren wat veranderingen zien gebeuren. De bombastische Elascon tribune (gebouwd in de jaren 70) werd al in 2004 afgebroken. Nu gaat de overblijvende hoofdtribune ook onder de sloophamer.

Nog even voor de volledigheid; in 2021 gingen Heur en Tongeren ook een officiële fusie aan. Stamnummer 4600 verdween, de naam werd weer KSK Tongeren en stamnummer 54 leeft weer verder onder de supporters.

Je kan alle artikelen van Pitchd natuurlijk ook lezen op de Pitchd website, zoals dit artikel hier.

PitchD.TV
Wij zijn PitchD.TV. Voor In de Hekken maken we zowel foto- als videoverslagen. Neem een kijkje op ons Instagram of Facebook account voor veel meer!

Reageren is niet mogelijk.

0 %