FotoreportagesGroundhoppingVoetbal in België

Een standvastig SK Sint-Amands in een gemeente vol fusies

Jarenlang moesten de inwoners van het Klein-Brabantse Sint-Amands uitwijken naar Bornem, Dendermonde, Buggenhout of Puurs om van voetbal te kunnen genieten. Meer dan 100 jaar na de opstart van het illustere Sheffield FC (1857) werd pas een eigen voetbalploeg opgericht. SK Sint-Amands begon in 1966.

Den SK vs Herleving

En toch kunnen ze min of meer nog pionier in de regio genoemd worden. Het zal snel duidelijk worden waarom. Maar eerst, een kort fusie-overzicht van de gemeente zelf. In 822 werd voor het eerst vermelding gemaakt van de gemeente Sint-Amands. Honderden jaren lang bleef het ook een zelfstandige gemeente tot in 1977 werd besloten dat Oppuurs en Lippelo bij Sint-Amands werden bijgevoegd. Een eerste fusie was een feit terwijl intussen SK Sint-Amands het voorbeeld was voor het twee jaar later opgerichte VVH Lippelo. Pas vier jaar na de gemeentefusie werd FC Oppuurs opgericht.

Intussen was het al wel duidelijk geworden dat SK Sint-Amands en VVH Lippelo een verbeten derbystrijd waren begonnen. Zij het op provinciaal niveau want geen van beide ploegen haalde het ooit tot de nationale reeksen. De Sportkring begon in derde provinciale (vooral omdat er toen nog geen vierde provinciale bestond) en zakte nadien vrij snel naar de nieuwe laagste reeks. In 1983 en 1988 haalden ze echter wel hun topperiodes met promoties naar tweede provinciale, tot op heden de hoogste reeks voor SK Sint-Amands. In 2019 volgde een nieuwe fusie in de gemeente. Sint-Amands (met Oppuurs en Lippelo) fusioneerde met Puurs (met ook Breendonk, Liezele en Ruisbroek) tot Puurs-Sint-Amands. Zeven gemeentes in één en toch bleef nagenoeg elke club haar eigenheid bewaren. De omgekeerde wereld zowaar.

Basis van Rode Duivel

Huidig Congolees international en Antwerp-speler Nill De Pauw is een streekproduct van Sint-Amands, al koos hij er wel voor zijn voetbalcarrière bij FC Oppuurs op te starten. Maar waar SK Sint-Amands terecht zeer trots op is, is het jeugdproduct Danny Veyt. Enkel de oudere (en vooral Belgische) fans zullen zich de naam Danny Veyt herinneren. Hij maakte deel uit van de nationale ploeg die in 1986 de vierde plaats op het WK behaalde. Ondanks het feit dat hij van Baasrode (deelgemeente van Dendermonde) afkomstig is, zette hij zijn eerste voetbalstapjes bij SK Sint-Amands. Hij moet zelfs een van de eerste jeugdspelertjes geweest zijn gezien zijn leeftijd en de oprichting van SK.

In 2016 behaalde de ploeg hun koninklijke titel en het mag eind 2021 met fierheid haar 55ste verjaardag vieren. Gesteund door supportersvereniging SK Army, geflankeerd door een pracht van een staantribune en vergezeld door een modern scorebord (komende van het voormalige KSC Lokeren) gaat SK Sint-Amands een gezonde toekomst tegemoet. De derby tegen VVH Lippelo staat nog hoog op ons verlanglijstje al zullen we door het reeksverschil en door Covid-19 vast nog even moeten wachten daarop.

Je kan alle artikelen van Pitch’d natuurlijk ook lezen op de Pitch’d website, zoals dit artikel hier.

PitchD.TV
Wij zijn PitchD.TV. Voor In de Hekken maken we zowel foto- als videoverslagen. Neem een kijkje op ons Instagram of Facebook account voor veel meer!

Reageren is niet mogelijk.

0 %