Voetbal in Italië

Een stadion gebouwd in een stadion: Brescia

In Nederland worden demonteerbare steigertribunes gezien als tijdelijke oplossingen. In Brescia zetten ze de nieuwe tribunes gewoon vóór de oude tribunes!

Noodtribunes, open stadions en oude rotte bakken: in Italië zijn ze er fan van. Stadio Mario Rigamonti is een bijzondere en past prima in dit rijtje!

Nieuwe plannen

Na de promotie naar de Serie A in 2019 werden er nieuwe bouwplannen gepubliceerd. Brescia zou een Engels stadion krijgen met skyboxen en een hogere capaciteit. In Italië zeggen plannen echter niets en kan je pas wat verwachten als er daadwerkelijk werkzaamheden plaatsvinden.

In 2020 degradeerde Brescia alweer uit de Serie A, dit was mogelijk een reden om niet te verbouwen.

Stadio Mario Rigamonti

Eerder verscheen er op In De Hekken een artikel over Brescia’s bijzondere Stadio Mario Rigamonti. In de wedstrijd tegen Ascoli pakte de Curva Nord uit met een grote pyroshow.

Ten opzichte van dat bezoek is er slechts aan één kant wat veranderd in het stadion. De steigertribune waar de Curva Nord plaatsneemt, staat nu ook aan de overkant. Op deze luchtfoto zie je hoe het er eerst uitzag.

Achter de nieuwe tribune zie je de oude tribunes nog staan: voorheen was Stadio Mario Rigamonti een ovale bak met tribunes ver van het veld. Dat de verbouwing niet doorging is goed nieuws voor de liefhebbers van unieke stadions, want voorlopig is het onderkomen van Brescia nog ‘gewoon’ te bewonderen in deze staat.

Brescia

Op het programma staat deze keer de wedstrijd tegen Cagliari. In de vroege middag bezoeken we de stad, waar een paar mooie bezienswaardigheden staan. Er heerst een relaxte sfeer op deze zondagmorgen.

Vanaf het centrum ben je na een kort ritje in de buurt van het stadion, waar men zijn best doet om de meest bijzondere parkeerplekken te creëren. Een beetje improvisatie kan geen kwaad. Het is druk en geheel volgens de Italiaanse gewoontes volgen wij dit voorbeeld en kiezen wij een plekje naast de parkeerplekken bij een flat, zodat we niet ver hoeven te lopen. De metro is overigens ook een prima optie.

De tickets hebben wij vooraf online besteld, dit ging gemakkelijk zonder clubcardverplichtingen of iets dergelijks. Achteraf was dit een goede keuze, omdat er bij de stadionkassa’s een redelijk lange rij stond.

Curva Nord Brescia

Op de lange zijde tegenover de hoofdtribune heb je niet alleen prima zicht op het veld, maar zit je ook dichtbij de harde kern van de club: Brescia’s Curva Nord. Hoewel Brescia zich in de degradatiezone bevindt, is dit niet te zien op de tribunes. De Curva Nord is verreweg het best gevuld; ook in slechte tijden staan de supporters achter hun club. Zie hieronder een compilatie van de sfeer tijdens de wedstrijd.

De groep is goed te horen en doet zijn best om Brescia naar de overwinning te schreeuwen. In de eerste helft mist de thuisploeg enkele kansen en weet Cagliari ook niet te scoren, waardoor het met rust nog 0-0 staat. Onder andere met ex-Groninger Van de Looi in de basis komt Brescia na rust via een penalty op 0-1 achterstand.

Gezien de spelverhoudingen is dit niet helemaal terecht en we zien Brescia leuk aanvallend voetbal spelen. Dit resulteert uiteindelijk in een mooie gelijkmaker. Vlak voor tijd kon het feest losbarsten, maar twee aanvallers helpen een grote kans om zeep. In strijd tegen degradatie pakt Brescia een belangrijk punt.

Op het moment van schrijven staat Brescia laatste in de Serie B, met nog zeven wedstrijden te gaan. Dat zou zonde zijn voor zo’n stad, al zie je in Italië vaker dat grote clubs na slechte jaren of een faillissement een paar niveaus gedaald zijn.

Olav
Altijd op zoek naar de mooiste wedstrijden en stadions. Sfeer staat op één. Reist graag naar Oost-Europa. Against Modern Football!

Reageren is niet mogelijk.

0 %