GroundhoppingVoetbal in Italië

Brescia’s bijzondere Stadio Mario Rigamonti

In Italië staat Brescia – Ascoli op het programma. Niet een heel bijzonder affiche, maar redelijk in de buurt van het hotel in Bergamo. Deze avond ontdek ik het unieke Stadio Mario Rigamonti en de geweldige Curva Nord van Brescia!

Na een middag in Bergamo is het tijd om de bus te pakken naar Brescia. Het regent hard en de sokken zijn allang doorweekt, maar dat mag de pret niet drukken. Het gevoel van een matchday maakt altijd een hoop goed. Een uur voor de aftrap komt de bus aan in Brescia. Tijd genoeg om de metro te pakken, een kaartje te kopen en mijn koffer te dumpen.

Stress

Alles loopt voorspoedig en de metro komt net nadat ik een kaartje heb gehaald. In de metro zie ik wat aanhang van Brescia aan wie ik vraag waar ik kaarten kan kopen. Ze vertellen dat het zo’n vijf minuten lopen is vanaf de metrohalte. Daar aangekomen staat er helemaal geen rij. In Italië heb je vaak alleen je paspoort nodig en kan het wat langer duren, maar dit is snel gepiept.

Dan de laatste horde: de verdomde koffer. Vanwege de planning is er geen mogelijkheid geweest om deze ergens achter te laten. Je kent het wel, de stress wanneer je aan alle scenario’s denkt. Plan 1: gewoon proberen mee te nemen. De steward vertelt me in gebrekkig Engels dat ik hem wel achter mag laten bij het hek. Dat klinkt prima, totdat hij vertelt dat hij er niet op gaat letten en dat het hek niet dichtgaat. Samengevat: iedereen die langsloopt kan de koffer pakken. Andere opties heeft hij niet.

 

In Nederland zijn we luxe gewend met bijvoorbeeld nummertjes die je kan krijgen voor persoonlijke eigendommen die je achterlaat of een plekje achter de tribune waar de hele wedstrijd beveiliging staat. Het is niet heel verbazingwekkend dat dit bij Brescia ontbreekt. Naast het stadion staat een eettentje waar ik mijn tweede tactiek probeer. Ik leg de situatie uit en een Italiaanse vrouw wil me graag helpen. Achter hun eettent staat haar auto waar ze met alle liefde mijn koffer in wil zetten. Mijn dank is uiteraard groot, want de tijd begint te dringen en ik wil de wedstrijd niet missen.

Stadio Mario Rigamonti

Van buitenaf zie ik her en der al graffiti van de Curva Nord, de harde kern van Brescia. Wat ook opvalt is de constructie van een paar tribunes, iets wat we in Nederland beschouwen als een tijdelijke tribune. Mijn kaartje wordt gescand en ik loop vlak voor de aftrap naar binnen. Tijd om te genieten van het stadion heb ik niet echt, want niet lang daarna staat ineens de tribune rechts van mij in vuur en vlam. De Curva Nord heeft een flinke pyroshow voorbereid en het duurt niet lang tot het overal mistig is geworden door de rook. Toevallig heb ik mijn telefoon gereed om het vast te leggen.

Wat een begin van de avond! Het vuurwerk gaat gepaard met vocale ondersteuning vanuit twee tribunes. Aan de kant waar ik mij bevind, tegenover de hoofdtribune, zit ook een groep fanatiekelingen die zich goed laten horen.

Fanatisme op het tweede niveau

De sfeer zit er goed in als de wedstrijd is afgetrapt. Brescia komt al vroeg vanaf de penaltystip op voorsprong. Vlak voor rust weet Ascoli de stand op gelijke hoogte te brengen en is het tijd voor mij om te genieten van het stadion.

Hoekige tribunes in een ovale vorm. Een stadion met een tribune ervoor gebouwd. Zo kan je Stadio Mario Rigamonti beschrijven. Ze hebben ervoor gekozen om de nieuwe tribune vóór de rest te zetten. Een soort stadion in een stadion dus. Kijkend naar de plaatsen zie ik op sommige plekken stoeltjes en op andere plekken weer bankjes. De kant van het uitvak staat vol met rommelige hekken wat het ensemble compleet maakt. Dit is meer dan een unieke bak te noemen.

Dit meer dan zestig jaar oude bouwwerk bevindt zich ten noorden van de stad Brescia. Er kunnen zo’n twintigduizend supporters in, die een mooi zicht hebben op de bergen. Iets meer dan zevenduizend man heeft vandaag een kaartje gekocht.

Memorabele avond

In de tweede helft van dit aantrekkelijke duel steekt het fanatieke groepje ter hoogte van de middenlijn ook wat vuurwerk af. Mooi om te zien dat de zingende supporters niet in één vak zitten. Toch zijn de ogen het meest gericht op de Curva Nord. Het vak achter het doel is verreweg het beste gevuld en laat zich gedurende de wedstrijd non-stop horen. In de 73e minuut komt Ascoli met een man minder op voorsprong, maar lang kunnen ze er niet van genieten. Tien minuten later staat er weer een gelijke stand op het scorebord. Daarna wordt er niet meer gescoord.

Vooraf dacht ik: ‘ach, ik ben in de buurt en pak deze wedstrijd gewoon mee.’ Ik zag wat foto’s van het stadion die me wel aanspraken. Toen wist ik nog niet van de sfeer in dit stadion. Daarbij kunnen foto’s op het internet niet tippen aan ervaringen die je met je eigen ogen hebt gezien. De reis naar Brescia is een memorabele trip geworden en ik geniet er nog vaak van als ik terugdenk aan deze avond.

Plannen

Ook Brescia wil gaan vernieuwen, al zijn de plannen in Italië vaak minder punctueel dan in andere landen. Tot die tijd kunnen we nog genieten van dit unieke stadion met kenmerkende trappen, hekken en verschillende tribunes!

Meer foto’s van Stadio Mario Rigamonti van Brescia:

Olav
Altijd op zoek naar de mooiste wedstrijden en stadions. Sfeer staat op één. Reist graag naar Oost-Europa. Against Modern Football!

Reageren is niet mogelijk.

0 %