FotoreportagesGroundhoppingVoetbal in België

Een prachtig Garenwinderstadion in Aalbeke

Doorgewinterde groundhoppers denken vaak alles al gezien te hebben. Maar af en toe zijn er van die verrassingen die de hobby de tijd allemaal waard maken. Zo werden we uitgenodigd in Aalbeke en het moet gezegd worden: wat een pareltje! Het Garenwinderstadion huisvest KFC Aalbeke Sport, een ploeg in de schaduw van het grote Kortrijk.

VAR voor zijn tijd

Diep in West-Vlaanderen, vlakbij de Franse grens, ligt het kleine dorpje Aalbeke. Het bestaat al zo’n goeie 1000 jaar en tot 1977 was het ook een zelfstandige gemeente. Met minder dan 3000 inwoners is het ook altijd een klein dorpje gebleven. Het is dan ook vrij verrassend dat ze in 1935 al een eigen voetbalploeg hadden met FC Aalbeke Sport. De Blauwe Uilen gingen van start in de provinciale reeksen en laat het ons al maar meteen verklappen, ze zouden altijd in die provinciale divisies blijven.

Her en der waren wel een aantal hoogtepunten te vinden. Vooral gedurende de jaren 50 beleefden de Blauwe Uilen hun hoogconjunctuur. Tot tweemaal toe promoveerden ze naar de eerste provinciale divisie, in 1952 en 1959. Lang zouden ze daar echter niet blijven en in decennia die erop volgden, zouden ze op lager niveau hun wedstrijden spelen. Na hun vijftigste verjaardag in 1985 onderging de ploeg wel een aantal veranderingen. Zo bundelden ze in 1996 de krachten met het veel jongere Sporting Rollegem, pas in 1984 opgericht. De nieuwe naam werd KFC Verenigd Aalbeke-Rollegem. In de omgeving beter bekend als KFC VAR, een naam zijn tijd ver vooruit zo blijkt nu.

Project 2023

In 2007 werd de naam alweer KFC Aalbeke Sport en keerden de Blauwe Uilen terug naar de oude dagen. Exact tien jaar later zou een nieuwe hoofdstuk beginnen in Aalbeke. Project 2023 werd opgestart met drie pijlers. Eerste pijler was de promotie naar de derde provinciale reeks, een tweede een opwaardering van de jeugdopleidingen en als laatste het installeren van kunstgras. De laatste pijler is niet meteen iets waar de gemiddelde (en nostalgische) groundhopper warm van wordt, maar die eerste twee benadrukken alleen maar dat lower league voetbal verre van dood is.

Intussen is het kunstgras er (sinds 2020) en de promotie was ook al vrij snel een feit (sinds 2019). De weg naar eerste provinciale en een evenaring van hun topperiode ligt helemaal open. De gehele ploeg onderging een heftige transformatie en dat heeft het helemaal aan zichzelf te danken. We kunnen niets dan respect opbrengen voor al het harde werk en daarbovenop blaast het stadion je nog eens helemaal van je sokken. Sinds eind jaren 80 (naar verluidt) staat de huidige tribune er en die is bijna ongekend groot (voor het provinciale niveau) en lekker oldschool. Er zouden ook plannen zijn deze te renoveren of zelfs te vervangen, maar voorlopig kunnen we ons hartje nog ophalen met deze mooie ontdekking.

Je kan alle artikelen van Pitch’d natuurlijk ook lezen op de Pitch’d website, zoals dit artikel hier.

PitchD.TV
Wij zijn PitchD.TV. Voor In de Hekken maken we zowel foto- als videoverslagen. Neem een kijkje op ons Instagram of Facebook account voor veel meer!

Reageren is niet mogelijk.

0 %