Voetbal in Polen

Een droom komt uit: Lukas Podolski in het shirt van Górnik Zabrze

Voor Lukas Podolski kwam vorige week een droom uit. Met zijn handtekening onder een eenjarig contract bij Górnik Zabrze bracht de 130-voudig Duits international een langgekoesterde wens in vervulling. Supportersgroep Torcida Górnik maakte Poldi zijn presentatie er een om nooit te vergeten.  

Lukas Podolski is thuis. De 36-jarige doelpuntenmaker stak nooit onder stoelen en banken zijn voetballoopbaan af te willen sluiten in Zabrze, de stad op tien minuten rijden van zijn geboorteplaats Gliwice. Podolski tekende vorige week een eenjarig contract, met daarbij de optie op een tweede seizoen.

Goalgetter

Lukas Podolski verhuisde op tweejarige leeftijd met zijn ouders naar Duitsland. Hij zou zijn interlands dan ook spelen voor de Duitse nationale ploeg, waarmee hij in 2014 de wereldtitel veroverde in het Braziliaanse Rio de Janeiro. De goalgetter wist van 2004 tot en met 2017 49 keer het net te vinden voor ‘Die Mannschaft’. Daarmee staat Podolski op een derde plaats derde op de eeuwige topscorerslijst van Duitsland. Hij moet iconen Miroslav Klose en Gerd Müller voor zich laten.

Górnik Zabrze

Na doorgebroken te zijn bij 1. FC Köln en te hebben gespeeld voor Bayern München, Arsenal, Internazionale, Galatasaray en het Japanse Vissel Kobe lijkt er voor Podolski geen mooier eindstation te zijn dan Górnik Zabrze. De mijnbouwclub eindigde afgelopen seizoen op een tiende plaats in de Poolse Ekstraklasa. Górnik kent een rijke historie,  met in totaal veertien landstitels. Maar het laatste kampioenschap dateert inmiddels alweer van 1988. Liggen er met de komst van Poldi nieuwe successen in het verschiet?

Torcida Górnik

Succes of niet, aan typisch Poolse voetbalcultuur is er bij Górnik Zabrze geen gebrek. Torcida Górnik, de fanatieke supportersgroep, ontving Podolski dan ook op een fantastische wijze. Duizenden supporters onthaalden de held in het Ernest Pohlstadion. De beelden spreken voor zich: Lukas Podolski kent een bijzondere status in de regio waar hij vandaan komt.

Vorige week deelden we de fantastische beelden van Poldi zijn presentatie in Zabrze. Kijk en geniet, nogmaals.

Boy de Haan
Heeft een voorliefde voor kleine dorpsclubs, stokoude tribunes en bomvolle uitvakken. Hoopt dat kunstgras ooit in zijn geheel zal verdwijnen.

Reageren is niet mogelijk.

0 %