Voetbal in Schotland

Edinburgh Derby: dreun voor Hearts

“Hearts are going down, going down…”. De liederen uit het uitvak gaan de merg en been van de thuissupporters. De zoveelste dreun dit seizoen. De gifbeker moet helemaal leeg. Degradatie ligt op de loer. Wisten ze hun aartsrivaal eerder dit seizoen nog wel te verslaan, nu weten ze geen vuist te maken. De tragiek van de Edinburgh Derby.

Notabene bij de aartsrivaal werd één van de twee schamele overwinningen dit seizoen behaalt. Sinds de tweede overwinning begin november weet Hearts amper meer het net te vinden. Sinds de terugkeer in de Premiership waren ze steevast een stabiele middenmoter. Europees voetbal werd zelfs gehaald. Maar niet alleen presteert Hibernian beter, vanaf volgend seizoen kan er maar zo voorlopig geen Edinburgh Derby meer op het programma staan.

Goede hoop aan diggelen

Na de gezelligheid van Kerstdag heerst er volop hoop bij het thuispubliek. Ondanks de slechte resultaten is er vertrouwen. De derby is natuurlijk een wedstrijd op zich, maar op Easter Road was de volle buit gepakt. Dat kunstje gaan ze vandaag op Boxing Day herhalen. De drie punten zijn broodnodig. Aan de supporters ligt het in ieder geval niet. Het stadion zit vol vandaag. Om half één wordt er al afgetrapt. Dezelfde voorzorgsmaatregel als bij The Old Firm. Even voor de aftrap wandelen we de karakteristieke ijzeren trappen van Tynecastle Park op. De Edinburgh Derby gaat zo beginnen, we hebben er zin in!

De hele korte zijde is gevuld met uitsupporters. Ook zij hebben er plezier en geloof in vandaag. Plagerig wordt het thuispubliek toegezongen met de mogelijk aanstaande degradatie. De typisch “wank” en “fuck you” gebaren over en weer. Na slechts 6 minuten voetbal zijn alle goede bedoelingen van de thuisploeg al aan diggelen geschoten. Een lukrake hoge bal wordt knap binnengeschoten, 0-1. Het uitvak ontploft. Supporters tuimelen over elkaar en de stoeltjes heen.

Tweede dreun

De thuisploeg probeert wel, maar kan in de eerste helft absoluut geen vuist maken. Hibs heerst in het stadion van de rivaal. Tevergeefs schreeuwt heel Hearts om een penalty, maar de scheidsrechter wil er niet aan. Ze mogen van geluk spreken dat een indraaiende corner slechts op de paal beland en de slordigheden verder onbestraft blijven. Tot wederom stuntelig voetbal na een half uur spelen wel de 0-2 oplevert. Een keiharde tweede dreun.

Uitzinnige vreugde bij de bezoekers. Elk klein sprankje hoop wat nog over was op een goed resultaat vandaag is voorbij. Enig lichtpuntje is de behendige nummer 77, de Japanese Meshino. Het lichtvoetige spel van de kleine man past helemaal niet in het “kick and rush” voetbal van de Schotten. Hoewel hij de gevaarlijkste man van Hearts is, slaan ze hem te vaak over. Met een spectaculaire redding wordt zijn doelpunt en daarmee de aansluitingstreffer voorkomen.

In de tweede helft komen The Maroons beter uit de startblokken. Kansen worden gecreëerd, maar slordig afgerond of de keeper is een sta in de weg. De onmacht slaat toe. En om het drama compleet te maken stroomt het stadion langzaam maar zeker leeg. Als het laatste fluitsignaal klinkt, is er al praktisch geen thuissupporter meer op de tribunes te bekennen. Dit doet pijn. Die paar duizend in het uitvak denken daar heel anders over. Eén groot feest. In het oosten van Edinburgh zal het nog lang onrustig zijn geweest.

In de Hekken - Edinburgh Derby

Stukje historie Edinburgh derby

In 1875 werd de eerste derby gespeeld, een vriendschappelijke pot. Hearts won met 1-0. Ook hier heeft de rivaliteit zijn grondslag in de politieke, culturele, geloofsverschillen en verschil in afkomst. Waar Hearts een absolute Protestantse en pro-Engeland club is, is Hibernian een club opgericht door Ierse immigranten. Hibernian is ook afgeleid van Hibernia, wat de oude Romeinse naam voor het Ierse eiland is.

De derby heeft qua status nooit die van The Old Firm kunnen bereiken. Dit komt mede doordat Celtic en Rangers het Schotse voetbal altijd hebben gedomineerd. De clubs uit Edinburgh hadden wisselende periodes waarin soms succesjes werden behaald. Desondanks is het een heerlijke derby met een fantastische sfeer, geschiedenis en rivaliteit. Absoluut eentje die het bezoeken meer dan waard is.

Edinburgh Derby in beeld

De Twaalfde Man
Pure passie! Liefhebber van het spelletje en dan vooral wat er rond het voetbalveld gebeurd. Vertoeft het liefst tussen de fanatiekelingen voor de ultieme belevenis om daarnaast de passie op de gevoelige plaat vast te kunnen leggen. Gek van authentieke voetbalcultuur, oude stadions en heeft een zwak voor de Balkan. Heeft als doel om voetbal in alle Europese landen te hebben gekeken. Is te volgen op zijn eigen Facebook pagina. Schreef in 2019 het boek Derby Days, met 26 verhalen rond Europese derby's aangevuld met een scala aan eigen fotomateriaal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %