45e6367743118d47455ed9bd72f0a888_normal

Ik moet toch even mijn ongenoegen van me afschrijven. Deze morgen heeft de rechter besloten de burgemeester van Eindhoven niet te verplichten mee te werken aan het toelaten van Ajaxsupporters met georganiseerd busvervoer voor de wedstrijd van aanstaande zondag: PSV – Ajax. De reden dat ik nu schrijf is dat ik dit echt en groot dieptepunt voor het Nederlandse voetbal vind, maar het probleem ligt natuurlijk iets breder dan alleen deze wedstrijd.

Calimero van Gijzel heeft het in zijn hoofd gehaald dat de enige veilige manier om de supporters uit Amsterdam te ontvangen per trein is. En vanwege een 1000-tal redenen is trein verkeer tussen Amsterdam en Eindhoven dit weekend niet mogelijk.

De grootste frustratie zit me in het feit dat busvervoer voor deze oppercalimero geen optie is daar andere clubs met wellicht minder onbesproken gedrag dan het uitpubliek van Ajax, ik noem geen namen, wel welkom zijn met de bus. De laatste jaren zijn er zelden incidenten geweest rond uitwedstrijden van Ajax. Het blijkt overigens dat stadionbezoekers in Nederland zich nog nooit zo veilig hebben gevoeld als nu.

Dus dan vraag ik me oprecht af: Hoe goed moet het gaan voordat de supporters daar eens beloond door worden met een iets soepeler regime? De afgelopen 10, misschien 15 jaar zijn de regels gigantisch aangescherpt. Van enige vrijheid rond een wedstrijd voor een (uit)supporters is vrijwel geen sprake meer. Dan zijn er altijd mensen die roepen “dat hebben ze aan zichzelf te danken”. Wellicht is dat zo, maar de instanties (en publieke opinie) zijn er als eerste bij om al wijzend met hun bibberende vingertje aan te geven als er iets fout gaat. Maar zodra er dingen (langere tijd) goed gaan worden ze angstvallig stil, laat staan dat de supporters hiervoor worden beloond met iets meer vrijheid rond een wedstrijd.

De maatregelen en regels werken vooral bij voetbalsupporters één kant op, en zolang daar aanleiding voor is zal de grootste groep dit ook accepteren maar we zijn nu op een punt beland dat het voetbal en het bezoeken van (uit)wedstrijden onnodig en onevenredig wordt verziekt!

Nu is het wachten tot er een noodverordening wordt afgeven waardoor de supporters van Ajax niet alleen een wedstrijd door hun neus wordt geboord maar ook wordt beperkt in hun bewegingsvrijheid voor zo’n 48 uur. Daarnaast zullen er in allerlei nog vele extra agenten gemobiliseerd worden omdat de gemeente “signalen” heeft gekregen dat er toch supporters willen afreizen naar Eindhoven.  Waardoor het misschien wel vele malen makkelijker, veiliger en goedkoper is door de supporters gezamenlijk per bus naar het stadion te brengen.

Ik zou ervoor pleiten om eens wat minder bekrompen en angstig om te gaan met voetbalsupporters en in het bijzonder die van de bezoekende club. Geef ze wat meer vrijheid.  Geef ze een warm welkom. Ik voorspel dat je er ook wat vrolijker kijkende bezoekers voor terug krijgt en we eindelijk daadwerkelijk stappen kunnen gaan zetten naar “normalisatie”.

Een utopie, ik weet het.

 Deze gastbijdrage is van HS, die zijn ongenoegen even kwijt moest! Foto via AjaxLife.nl.

Martijn Benjamin
Oprichter van deze site. Vond voetbal vroeger leuker en is blij dat hij niet de enige blijkt te zijn. Kijkt tijdens voetbalwedstrijden vooral naar de tribunes. Beleefde zijn hoogtepunten als voetbalsupporter halverwege de jaren '90 op de heerlijke staantribune in de Alkmaarderhout. Is in het dagelijks leven eigenaar van 072DESIGN en PGWEAR Nederland.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.