AmateurvoetbalVoetbalderbys

Derby tussen Nieuw-Lekkerland en De Zwerver zorgt voor spektakel naast het veld

De wedstrijd tussen Nieuw-Lekkerland en De Zwerver is met recht een van de grootste wedstrijden in het amateurvoetbal. Niet voor niets gaat de wedstrijd door het leven als de ‘Old Firm van de Alblasserwaard’. Bij de vorige editie waren we uiteraard aanwezig en dat beviel ons zo goed dat we voor de return nogmaals terugkeerden. Wederom werden we niet teleurgesteld voor het vele spektakel op én naast het veld.

Voor de wedstrijd is er online al veel gedoe over een gestolen vlag van de Nieuw-Lekkerland Fanatics. Deze hangt de avond voor de wedstrijd al op het sportpark en wordt vervolgens door De Zwerver ontvreemd. Volgens De Zwerver stapt Nieuw-Lekkerland hierna naar de club waarna er vervolgens wordt gedreigd met het weigeren van De Zwerver supporters tenzij de vlag terugkomt. Volgens Nieuw-Lekkerland steekt het verhaal weer anders in elkaar. Wat nu precies het complete verhaal is, weet niemand. Maar de situatie zorgt wel voor nog wat meer spanning op de wedstrijd van vandaag.

Romeinse kaarsen

De hele situatie is gelukkig wel afdoende opgelost, want beide supportersgroepen mogen aanwezig zijn bij de derby vandaag. De bezoekers van De Zwerver komen met een corteo aan. Eenmaal bij het sportpark steken ze het nodige vuurwerk af, waarna de supporters van Nieuw-Lekkerland dit voorbeeld volgen.

Dat is pas het begin, want bij de opkomst wordt er nog veel meer vuurwerk afgestoken. Nieuw-Lekkerland heeft tien gigantische potten bij zich en veel rookpotten, fakkels en Romeinse kaarsen. Ook weten ze nog een groen rookpot in het uitvak van De Zwerver te krijgen. Bij de bezoekers hebben ze gigantisch veel rook. Ook daar worden nog enkele potten afgestoken wanneer de wedstrijd net begonnen is. Vuurwerk alom dus.

In de twaalfde minuut is er nog een extra kleine sfeeractie aan de zijde van Nieuw-Lekkerland. Zij hebben een doek laten drukken met drie vogels (uit het logo van Nieuw-Lekkerland) die op het logo van De Zwerver schijten. Om de actie nog wat meer onder de aandacht te brengen wordt wat rook en vuurwerk afgestoken.

Felgroene fakkels

Op het veld zelf is er een ware degradatiekraker gaande. De Zwerver staat stijf onderaan en moet eigenlijk winnen om mee te blijven doen voor lijfsbehoud in de Eerste Klasse. Nieuw-Lekkerland zit op de rand van de play-offs tegen degradatie en heeft dus even veel belang bij drie punten in deze derby. Het is de thuisploeg die de eerste slag slaat, want bij toeval komt de clubtopscorer Sven Schilders vrij voor de keeper. Hij twijfelt geen moment en de 1-0 staat op het scorebord. De jonge keeper van Nieuw-Lekkerland wordt in de armen gevallen door zijn tweelingbroer, die juist als supporter achter het doel staat.

Dit is tevens de ruststand en de tweede helft begint wederom spectaculair. Waar bij de meeste amateurwedstrijden het wel afgelopen is met het vuurwerk na de opkomst hebben de supporters van Nieuw-Lekkerland nog genoeg pyro bewaard voor een sfeeractie in de tweede helft. Waar het in de eerste helft veel rook was, is het nu een rij aan felgroene fakkels die worden afgestoken.

Opstootjes

In de tweede helft ontspint zich vervolgens een frustrerende wedstrijd. Nieuw-Lekkerland heeft haar enige kans benut en ziet geen enkele reden om nog meer risico te nemen. Een 1-0 levert immers ook drie punten op. Hekkensluiter De Zwerver is aanvallend onmachtig en weet ook nauwelijks druk te zetten op de tegenstander. Zo sukkelt de wedstrijd eigenlijk voort en ziet De Zwerver degradatie steeds dichterbij komen.

Het gebrek aan kansen wordt op een gegeven moment te frustrerend voor De Zwerver en de wedstrijd ontaardt langzaamaan in een reeks aan opstootjes. Deze sfeer slaat over naar de tribune waar een groep supporters van Nieuw-Lekkerland al langere tijd voor irritatie zorgt bij de bezoekers. Er ontstaat een vechtpartij midden op de tribune en dit slaat vervolgens weer over richting de supportersgroepen.

De groepen van Nieuw-Lekkerland en De Zwerver treffen elkaar vervolgens voor de tribune. Ook enkele spelers bemoeien zich met het geheel. Enkele minuten later arriveert de politie op het Sportpark en de wedstrijd ligt al met al 10 minuten stil.

Na al het gedoe moeten de laatste minuten nog even worden uitgespeeld. Nadat dit plichtmatig is voldaan wordt er met een 1-0 eindstand definitief afgefloten. Het zorgt voor een groot feest op het veld. Supporters betreden het gras en de spelers staan met pyro in de handen. Het is buiten de derbywinst, namelijk ook een cruciale overwinning in de strijd tegen degradatie. Behalve een flinke stap richting lijfsbehoud duwt Nieuw-Lekkerland haar grote rivaal nog eens dieper in de problemen. Dit zijn de wedstrijden waar je het voor doet.

Sander Wesdijk
Mijn naam is Sander Wesdijk en ik heb een passie voor voetbal, reizen en fotografie. In het weekend volg ik meestal mijn club Excelsior achterna, maar ik ben ook vaak bij een obscure wedstrijd te vinden in bijvoorbeeld Polen of Israël. Tijdens wedstrijden vind ik het schitterend om de emoties van de supporters vast te leggen met mijn camera. Deze foto's wil ik graag met jullie delen!

Reageren is niet mogelijk.

0 %