AmateurvoetbalVoetbalderbys

De Old Firm van de Alblasserwaard keert na 8 jaar weer terug

Vol trots schalt het uit de boxen over Sportpark De Schans in Kinderdijk. “Welkom bij de Old Firm van de Alblasserwaard”. Het klinkt voor de neutrale toeschouwer wellicht wat overdreven, maar het zegt wel iets over de status van de derby tussen VV Nieuw-Lekkerland en VV De Zwerver. Een strijd, onder de rook van Rotterdam, die dit seizoen dankzij de promotie van laatstgenoemde na 8 jaar afwezigheid weer op het programma staat. 

Deze derby is dan ook zeker niet zomaar een wedstrijd. Deze poldervariant op de Old Firm kent een lange geschiedenis van bijna 100 jaar oud. Dat de burenruzie dit seizoen eindelijk weer op het programma staat is voor een paar lokale schrijvers reden genoeg om een boek uit te brengen over de historie van de Alblasserwaardse derby. Een heel gaaf initiatief. En hoewel historie natuurlijk prachtig is, komen wij vandaag vooral richting Kinderdijk voor een nieuw hoofdstuk in de eeuwige strijd tussen Nieuw-Lekkerland en De Zwerver.

Corteo

Hoewel de derby gespeeld wordt bij De Zwerver, is het verzamelpunt voor ons vandaag in Nieuw-Lekkerland. Daar starten rond 12:45 zo’n 300 supporters van Nieuw-Lekkerland een corteo vanaf hun eigen sportpark. Het einddoel? Het drie kilometer verderop gelegen Sportpark de Schans in Kinderdijk, bij de gemiddelde Nederlander vooral bekend vanwege de hordes Aziatische toeristen. Met het nodige getoeter en gezang lopen honderden supporters parallel aan de Lek – die zich ieder moment kan verenigen met de Noord tot de Nieuwe Maas – over de dijk. Het nodige (groen-witte) vuurwerk kan hierbij natuurlijk niet ontbreken!

Na drie kwartier wandelen bereikt de stoet Sportpark de Schans, een mooi onderkomen waar we eerder al een artikel aan wijdde. Hier is inmiddels een nazomers zonnetje doorgebroken, wat goed past bij de naderende derby. Tijdens de warming-up wordt er al het nodige vuurwerk afgestoken. Ook krijgen beide voorzitters voor de aftrap het boek over de ‘Old Firm’ overhandigd. Een teamfoto van De Zwerver voor de uitsupporters wordt ondertussen gebombardeerd met middelvingers en wankergebaren. De voetbalsfeer zit er al lekker in dus.

De ambiance

Om stipt 14:30 betreden de 22 spelers onder het oog van ruim 1500 supporters het veld. Voor de supportersgroepen reden om hun verzameling vuurwerk af te steken. Bij De Zwerver hebben ze een mooie verdeling gemaakt tussen rode rook aan de ene kant van het doel en zwarte rook aan de andere kant. Bij Nieuw-Lekkerland is het ondertussen één grote wolk aan groen-witte rook, met er doorheen tientallen fakkels en erboven het nodige siervuurwerk dat in de lucht uit elkaar knalt. De ‘Old Firm’ is los!

Zo mooi als de ambiance is, zo vreselijk is het voetbal. Binnen enkele minuten wordt de bal al vijf keer over de zijlijn gespeeld in plaats van in de voeten van een medespeler. Een voorbode voor de rest van de wedstrijd. Beide ploegen zijn dan ook actief in de onderste regionen van de Eerste Klasse. Voor promovendus De Zwerver (1 punt uit 6 wedstrijden) niet gek, maar voor favoriet Nieuw-Lekkerland (8 punten uit 6 wedstrijden) is deze positie eigenlijk beneden hun stand. De supporters vermaken zich ondanks het matige voetbal overigens opperbest met het afsteken van wat vuurwerk.

Cristiano Ronaldo

Pas in het laatste kwartier brandt de wedstrijd opeens los. Eerst raakt Nieuw-Lekkerland na 75 minuten spelen de lat. Enkele minuten later krijgen de gasten een penalty, die tot wanhoop van de supporters een halve meter naast wordt geschoten. En de eeuwenoude voetbalwet zegt het dan al. Als je hem zelf niet maakt… Vlak voor tijd gebeurt het ondenkbare.

De Zwerver slingert een corner hoog voor het doel. Waar het in eerste instantie lijkt alsof de keeper de bal eenvoudig kan vangen, laat hij de bal plots uit zijn handen glippen en ziet hem vervolgens in het eigen doel verdwijnen. 1-0 voor de thuisploeg. De spelers worden helemaal gek en vieren de naderende overwinning met de eigen supporters. In de 93e minuut missen de bezoekers nog een gigantische kans op de gelijkmaker, waarmee de derby definitief beslist is.

Zo pakt De Zwerver uitgerekend in de ‘Old Firm van Alblasserwaard’ haar eerste overwinning in de Eerste Klasse sinds mei 2014. Dat moet uiteraard gevierd worden. De aanvoerder van de thuisploeg kiest er echter, niet al te handig, voor om dit te doen door middel van een Cristiano Ronaldo SIIIUUU vlak voor de neus van de uitsupporters. Binnen no-time staan er tientallen Nieuw-Lekkerland supporters op het veld en enkele minuten is het onrustig tussen beide supportersgroepen en selecties. Bij vechtpartijtjes na afloop vallen vervolgens nog drie lichtgewonden. Het is de afsluiting van een bijzondere middag voetbal. De Old Firm van Alblasserwaard heeft haar bijnaam eer aangedaan vandaag!

Sander Wesdijk
Altijd op zoek om de mooiste wedstrijden en stadions vast te leggen met mijn camera. Van het Nederlandse amateurvoetbal tot de tofste wedstrijden over de hele wereld!

Reageren is niet mogelijk.

0 %