Derby DaysIn de actualiteit

Derby de Lisboa: vurige tweede helft

In de Hekken - Derby de Lisboa
In de Hekken Shop

Het oude baasje springt wild op. Met zijn middelvingers opgestoken zwaait hij driftig in het rond. Zijn Sporting is de betere, maar kunnen nog niet het verschil maken. De spanning is om te snijden. Passie en frustratie wisselen elkaar in rap tempo af. Je moet van goede huize komen wil je niet opgezogen worden in deze zinderende pot. Derby de Lisboa gaat soms tot over het randje.

Met de derby trappen we ons voetbalweekend in Lissabon met In de Hekken Travel af. Het hoofdgerecht van een weekend vol lekkere voetbalcultuur. Blijkbaar is de bekerronde een halve week later dusdanig lastig, dat op vrijdagavond de clash om Lissabon al aftrapt. Na aankomst in de hoofdstad kunnen we vrijwel direct door naar de voetbaltempel van Sporting.

Problemen bij Sporting

Het gerucht ging al wat langer, maar wordt uren voor de wedstrijd dan ook bevestigd. De ultras van Sporting zullen in ieder geval de eerste helft protesteren. Althans een deel van hen. De club is een beetje het Feyenoord van Portugal. De potentie komt er niet uit. De laatste landstitel dateert uit 2002 en sporadisch wordt de beker gewonnen. Al langer staat de clubleiding op gespannen voet met een groot deel van de fanatieke aanhang. Een bom die langzaam maar zeker lijkt te barsten.

Van zowel Juventude Leonina als Directivo Ultras XXI zijn de naamborden uit het stadion verwijderd. Verdere uitingen die verwijzen naar deze twee groepen zijn ook verboden. De ultras hebben daar lak aan. Diverse spandoeken zijn duidelijk zichtbaar. Laat komen ze binnen en de hele eerste helft zullen ze stil protesteren. Dat het onderling ook niet altijd botert blijkt wel als er even een korte hevige confrontatie ontstaat achter het doel. Er wordt vandaag niet alleen gestreden tegen de aartsrivaal, maar ook voor de toekomst van de club.

In de Hekken - Derby de Lisboa

Derby de Lisboa

Bijna missen we de derby. Waar je voorheen zonder problemen je camera mee naar binnen mocht nemen, wordt ons nu de toegang ontzegt. De meer professionele camera’s zijn niet toegestaan. Gelukkig hebben ze een loket waar je tijdelijk een tas kan stallen voor een Euro. Dan maar met de telefoon. Plus, we hebben vandaag versterking als persfotograaf langs het veld. Zodra we de tribune oplopen is de spanning voelbaar. De zenuwen gieren door het stadion. Rivaal Benfica staat stevig bovenaan.

Ondanks het protest is het fanatisme op de andere tribunes ongekend. Er wordt intens meegeleefd. Sporting is verassend genoeg de betere ploeg. Ze weten het alleen niet in doelpunten om te zetten. Dit tot frustratie van jong en oud. Het heeft wat weg van een Zuid-Amerikaanse voetbalbeleving. We vervelen ons dan ook geen moment.

Vuur in de tweede helft

In de tweede helft gaan de kelen achter het doel open. De ultras laten zich gelden. Deel twee van het protest is een dubbele pyro actie waarbij de fakkels en rookbommen op het veld eindigen. De wedstrijd wordt tijdelijk stil gelegd. Niet iedereen binnen de eigen aanhang kan dit waarderen. De ultras krijgen flink protest van medesupporters op onze tribune. Het deert ze niets. Hun boodschap is duidelijk, de supporters zijn de club. Er moet wat veranderen.

Als er weer gevoetbald kan worden ontstaat er op het veld ook een heerlijke strijd. Het is wachten op een doelpunt van de thuisploeg. Maar als je zelf de kansen niet afmaakt, dan valt de goal aan de andere kant. Een voetbalwet die ook vandaag geldt. Tien minuten voor het einde scoort Benfica koeltjes de 0-1 vanuit een zeer spaarzame aanval. Het is nu alles of niets voor Sporting. Alles op de aanval. Maar liefst 10 minuten blessuretijd door de onderbreking. Gratis tien minuten voetbalpassie erbij. De beslissing valt in de 99e minuut als de bezoekers de 0-2 binnenschieten.

Teleurgesteld stroomt het stadion leeg, waar wij vol enthousiasme naar buiten lopen. Wat een geweldige start van het weekend die een passend gevolg krijgt in het centrum. Proost!

Het uitgebreide In de Hekken Travel reisverslag zal spoedig volgen. Wil je de volgende keer mee naar de Portugese hoofdstad, reserveer dan alvast je plek voor volgende seizoen hier.

Lees ook: Krankzinnige Derby de Lisboa

retro voetbalshirts
In de Hekken Shop
De Twaalfde Man
Over de schrijver

Pure passie! Liefhebber van het spelletje en dan vooral wat er rond het voetbalveld gebeurt. Vertoeft het liefst tussen de fanatiekelingen voor de ultieme belevenis om daarnaast de passie op de gevoelige plaat vast te kunnen leggen. Gek van authentieke voetbalcultuur, oude stadions en heeft een zwak voor de Balkan. Heeft als doel om voetbal in alle Europese landen te hebben gekeken. Is te volgen op zijn eigen Facebook pagina. Werd door Panenka Magazine als “derby-specialist” betiteld.
Ook leuk om te lezen...
Derby DaysIn de actualiteit

Poznan Derby: burenruzie na 25 jaar terug

Columns

Column: Terug naar volle voetbalstadions!

In de actualiteit

Bekervoetbal in Rijssen: pyro bij Excelsior'31

België & NederlandIn de fotoreportages

Stadionproject De Vijverberg