Amateurvoetbal

De wondere wereld van het amateurvoetbal: MASV

In de wondere wereld van het amateurvoetbal komt elke keer een club aan bod die iets unieks biedt aan de schitterende wereld van het amateurvoetbal. Deze keer is het de beurt aan MASV. Een volksclub uit het Arnhemse Malburgen, onder de rook van het GelreDome. Hoewel de club een weinig opmerkelijke geschiedenis heeft, is ze nu op weg om de voetbalpiramide te bestormen. Onder leiding van de flamboyante voorzitter Eef Kasteel, onder meer wietteler, pokeraar en volkszanger, zijn namen als Tim Cornelisse, Nicky Hofs en Jhon van Beukering actief (geweest) bij de club. Met als voorlopig hoogtepunt het bereiken van de finale van de districtsbeker. En dat is nog lang niet het einde voor de 87-jarige oude Malburgenaren.

Hoewel de club al is opgericht in 1933 is er bar weinig te vinden over de geschiedenis van MASV. Eén ding is wel zeker, de club uit Malburgen-West heeft geen belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van het amateurvoetbal. MASV is vooral een trots van de buurt waarin het ligt. Een buurt die geen al te beste reputatie heeft. In 2007 wordt Malburgen gebombardeerd tot één van de Vogelaarwijken, de probleemwijken vernoemd naar de toenmalige minister van wonen, wijken en integratie. Met 120 verschillende nationaliteiten kan de wijk met recht multicultureel genoemd worden. Amateurclubs uit die regio kunnen vaak rekenen op een vergrootglas wat betreft incidenten en een hele slechte reputatie in het regionale kelderklassevoetbal. MASV is daar geen uitzondering op.

Negatief imago

Wonend in de gebieden rondom Arnhem hoopt iedereen er vaak op om clubs zoals MASV te mislopen, dat is nu eenmaal het lot van een volksclub. Dat beeld wordt alleen nog maar versterkt door de media. Als de club uit Malburgen-West al eens het nieuws haalt voor 2015 dan is dat eigenlijk louter negatief. In 2012 komt RTV Arnhem bijvoorbeeld met het nieuws dat twee vrouwelijke voetbalfans een tweejarig verbod voor Sportpark Malburgen-West krijgen voor het belagen van een scheidsrechter bij een wedstrijd van MASV 5. Datzelfde MASV 5 wordt aan het einde van dat seizoen uit de competitie gehaald.

Eind 2012 staan de sensatiezoekers van PowNed op de stoep van het sportpark, nadat tijdens een oefenwedstrijd tegen De Paasberg een 27-jarige speler de scheidsrechter een tik heeft verkocht. MASV is op dat moment al voorwaardelijk uit de competitie genomen door de KNVB. Datzelfde lot staat een jaar later in 2013 het tweede elftal van de club te wachten. Meerdere spelers zouden na de wedstrijd de scheidsrechter hebben opgewacht en bedreigd op een parkeerplaats buiten het Sportpark. Alle incidenten versterken het negatieve imago dat rondom de club hangt. In 2014 lijkt het alsof de club haar laatste adem heeft uitgeblazen. Een representatief eerste elftal is niet meer op de been te brengen en de club trekt zich terug uit de Zondag Vierde Klasse.

Flamboyant

Een seizoen later probeert de club het toch weer in de Vijfde Klasse. En niet veel later, in 2016, treedt de man aan die een gouden periode voor de club zal inluiden. Een man voor wie de term flamboyant zo ongeveer verzonnen lijkt. Eef Kasteel. Kasteel is een ware duizendpoot. Een zonnebankbruine man die zijn geld onder meer verdient als volkszanger en professioneel pokeraar. Ook weet Kasteel 3.000 euro te winnen door groot te wedden op een stunt van Vitesse bij Ajax. In het geruchtencircuit hangt er rondom de voorzitter van MASV veelvuldig een wietgeur. De voorzitter weet wel één belangrijke omslag te maken. Met dat negatieve imago rondom de club moet het maar eens gedaan zijn. Het is tijd voor meer feest!

Dit gaat natuurlijk niet zonder horten of stoten. Aan het begin van het seizoen 2016/17 gaat het weer eens mis. De wedstrijd tegen RKSV Driel, uit het dorp vlakbij Arnhem, wordt gestaakt. De keeper krijgt vijf maanden straf voor het geven van een vermeende kopstoot tegen de scheidsrechter. Een aanvaller van de club krijgt zelfs 18 maanden schorsing voor het optillen van de voorzitter van Driel. MASV mag echter toch in de competitie blijven en sportief gaat het voor de wind. Na een derde plek in de competitie weet de club via de nacompetitie te promoveren naar de Derde Klasse. Een droomseizoen staat voor de deur.

Feest in de kantine

Voor een club die vlak ervoor niet in staat is om überhaupt een elftal op de been te krijgen, lijkt de Derde Klasse veel te hoog gegrepen. Niks blijkt minder waar. Zowel op als naast het veld gaat het voor de wind. Naast het veld is het wekelijks feest in kantines door de gehele regio en op het veld toont de club zich kampioenkandidaat. Er ontstaat het hele seizoen lang een ware strijd met het Zevenaarse DCS. Als DCS aan het einde van de eerste periode punten verspeelt, weet MASV over de club heen te springen en met een 4-9 overwinning bij de Keijenburgse Boys de periodewinst naar binnen te slepen. Daarna is het natuurlijk groot feest in de kantine in Keijenborg. Op de terugweg wordt zelfs nog even een geintje uitgehaald. Zogenaamd als De Gelderlander informeert de selectie even in Zevenaar of ze daar nu de periode hebben binnen weten te slepen vandaag.

Als een week later ook de topper tegen datzelfde DCS wordt gewonnen, is het helemaal feest in de Arnhemse kantine. Het kampioenschap lonkt nu. Elke week gaat het los. Meestal wordt dit zijdelings toegezien door een voorzitter. Niet bij MASV. Daar staat Eef Kasteel elke zondag met een microfoon in zijn hand achter de bar om de boel nog eens goed op te zwepen. Uiteindelijk komt de kampioensstrijd neer op een onderling duel met concurrent DCS. In Zevenaar gaat de Arnhemse ploeg echter op een regenachtige middag met 1-0 onderuit. Daar zijn ze het geintje van eerder dat seizoen nog niet vergeten en wordt deze overwinning in de kroeg gevierd met een liedje op de achtergrond. ‘Mijn Leven’. De grootste hit van niemand minder dan Eef Kasteel, de voorzitter van MASV. De titel gaat uiteindelijk naar Zevenaar, maar MASV behaalt ergens anders wél groot succes: de districtsbeker.

Bekerstunt

De districtsbeker wordt meestal niet serieus genomen door amateurclubs. De beker is slechts een hinderlijke onderbreking van de competitie. Pas als plots heel veel gewonnen wordt, begint het leuk te worden. Dit is wat MASV gebeurt in het seizoen 2017/18. Elke ronde wordt langzaamaan en nipt gewonnen van een hoger geklasseerd team. Tot plots de kwartfinale voor de deur staat. Een magische ronde, want een overwinning daar staat goed voor een plek in de KNVB Beker. Trainer op dat moment is Johnny van Beukering en speciaal voor deze wedstrijd tovert hij twee konijnen uit de hoge hoed. Oud-profs Tim Cornelisse en Nicky Hofs spelen voor hun lol in het derde elftal van de club en worden voor deze kwartfinale bij de selectie gehaald.

In een ware bekerstunt met de nodige pyro vooraf weet de club het veel hoger geklasseerde DETO uit Vriezenveen na penalty’s uit te schakelen. MASV gaat de KNVB Beker in. In de halve finale wordt vervolgens een 2-0 achterstand tegen Alverna op onmogelijke wijze omgedraaid en wordt de finale bereikt. In diezelfde finale zal de club het gaan opnemen tegen hoofdklasser DFS. Een finale die zelfs nog verplaatst moet worden omdat MASV al een Hollandse avond gepland heeft en de vele Nederlandstalige volkszangers niet wil afzeggen. Hoewel een stunt in de lucht hangt met een 2-0 ruststand, wordt uiteindelijk met 2-5 verloren. Toch is het een sprookje dat de mensen bij MASV nooit zullen vergeten.

Ophef

Het succes houdt niet op bij dit bekersucces en sterke spel in de competitie. Ook de lagere elftallen stijgen tot grote hoogte. Al leidt het kampioenschap van MASV 3 tot ophef in de Gelderlander. Het elftal, waar naast de eerdergenoemde oud-profs Hofs en Cornelisse ook voorzitter Kasteel zelf speelt, wordt namelijk op miraculeuze wijze kampioen. Door de twee laatste wedstrijden met 23-3 en 24-1(!) te winnen wordt het elftal exact kampioen op doelsaldo. Nicky Hofs is goed voor veertien doelpunten in de kampioenswedstrijd. Volgens MASV was het zonder zo’n goede keeper zelfs 40-1 geworden. Tegenstander Rheden is woedend en weet zeker dat dit niet kan kloppen. De KNVB kan uiteindelijk niks met de zaak en het kampioenschap blijft in Arnhem.

Een jaar later haalt de club wel het kampioenschap in de Derde Klasse en mag zich voor het eerst in de geschiedenis gaan opmaken voor een avontuur in de Tweede Klasse. Tevens mag MASV zich vanaf dat moment de beste club van Arnhem noemen. Om geen flater te slaan, wordt flink aangetrokken. Veel spelers van de huidige selectie besluiten vrijwillig om in een lager elftal te gaan spelen, tekenend voor de gezelligheid bij de volksclub. Ondertussen doet de club wenkbrauwen fronzen met enkele nieuwe aanwinsten. Zo komt Tim Keurntjes, goed voor bijna 100 wedstrijden in het betaalde voetbal, over van TOP Oss. Tevens wordt de Spaanse rechtenstudent Christian Martínez van Grieken vastgelegd. Hij was in Spanje actief op het vierde niveau, semi-professioneel dus. Volgens MASV zelf wordt er niet goed betaald en bouwt de club op meerdere sponsoren.

Eef K.

De club probeert haar imago van feestclub te verschuiven naar een prestatieclub. Lang kan het echter niet rustig blijven in Malburgen-West. Het gedoe komt uit onverwachtse hoek. Eef Kasteel wordt namelijk Eef K. De titel en historische promotie maakt de voorzitter van de zijlijn mee. Hij is op non-actief gezet. Tegen de volkszanger wordt 2,5 jaar cel geëist vanwege de poging een man dood te schieten. Het verhaal leest weg als een filmscène. Op de Korenmarkt krijgt de voorzitter ruzie met Janus D. en hij krijgt een fles naar zijn hoofd geworpen. Als Kasteel vervolgens na de avond stappen thuis in bed ligt, schrikt hij wakker. Janus staat met een kettingzaag voor de deur en ramt de ruit uit de voordeur. Kasteel denkt dat hij ieder moment neergeschoten kan worden en pakt dus zelf zijn wapen en loopt naar de voordeur. Hij weet Janus D. vier te keer raken en gewond in zijn Mercedes weg te vluchten.

Tijdens het onderzoek wordt de voorzitter op non-actief gesteld. Eind 2019 komt er echter goed nieuws. De rechtbank vindt het noodweer en eist slechts drie maanden celstraf. De voorzitter wordt door het bestuur weer hernoemd. Het OM gaat echter in beroep en een eventuele zwaardere straf hangt als een dreigende wolk boven de club. Op het veld is er van de ophef weinig te merken. Ook in de Tweede Klasse domineren de Arnhemmers. Op het moment dat Corona het voetbal stillegt, staat de ploeg comfortabel bovenaan. Een verzoek tot promotie is daarom ook ingewilligd door de KNVB. MASV gaat naar de Eerste Klasse!

Circus Renz

In voorbereiding op die Eerste Klasse wist de club al weer voor krantenkoppen te zorgen. Om er voor te zorgen dat supporters wel afstand hielden tijdens de eerste oefenwedstrijd van het seizoen tegen Vitesse O21 was niemand minder dan Milko Steijvers ingehuurd. Hij was 25 jaar lang directeur van het wereldberoemde circus Renz. Op Sportpark Malburgen-West reed de kleine man rond in een soort gepimpte scootmobiel met toeters en bellen om de mensen te waarschuwen over hun afstand. Ondanks een klacht over geluidsoverlast door een omwonende (“een smetje op een perfecte avond”) was het een meer dan geslaagd begin van wat een historisch seizoen belooft te worden.

Of het een luchtkasteel is, zoals wel vaker bij snel stijgende amateurclubs het geval is, of dat er echt een top amateurclub gebouwd kan worden, blijft altijd de vraag. De plannen voor de bouw van een tribune zijn er inmiddels en de kantine staat elke week bomvol met volkse gezelligheid. Wat zou het toch schitterend zijn als de top van het amateurvoetbal bestormd zou worden door een club waar de meeste bezoekers zonnebankbruin zijn, de voertaal plat Arnhems is en de eigenaar zo flamboyant is als maar kan. MASV, een ware volksclub!

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %