Groundhopping

Het ongelofelijke bekersprookje van volksclub MASV

Als fanatiek amteurvoetballer in de reserve zesde klasse was ik goed op de hoogte van de reputatie van MASV. MASV-uit, dat was altijd lastig. Een echte volksclub waar je de scheidsrechter altijd tegen je lijkt te hebben en de spelers net iets harder de duels ingaan. Het is precies het soort club waar je liever niet tegen speelt, maar waar je wel heel graag een wedstrijd komt kijken als neutrale voetballiefhebber. En al helemaal als er een wedstrijd zoals vorige week woensdag op het programma stond. Derdeklasser MASV was namelijk bezig aan een uniek bekersprookje en mocht het in de finale gaan opnemen tegen hoofdklasser DFS uit Opheusden.

Vanuit de nabijgelegen flats kijken veel supporters mee

De wederopstanding

Het huidige bekersucces van MASV had niemand zien aankomen. In 2014/15 wist de club namelijk niet eens een representatief eerste elftal op te stellen. De club speelde dus geen competitievoetbal dat seizoen. Alles wees er op dat MASV op sterven na dood was. Zelfs de meest positivie inwoner van Arnhem had MASV geen hoopvolle toekomst gegund. Tegen alle verwachtingen in speelde de club in 2015/16 echter gewoon weer in de vijfde klasse. Het werd echter nog mooier, de club werd zelfs kampioen van die vijfde klasse. Afgelopen seizoen werd bovendien promotie naar de derde klasse veilig gesteld. Dit seizoen doet de ploeg ook nog eens mee voor het kampioenschap in die derde klasse.

De thuissupporters zorgen voor aardig wat pyro

Dit competitiesucces is echter niks vergeleken met het bekersucces wat de ploeg van trainer Jhonny van Beukering dit seizoen behaalt. Al in de tweede ronde overtrof MASV de verwachtingen. Op bezoek bij hoofdklasser RKHVV werd namelijk 1-2 gewonnen. In de ronde erna liet de Malburgse club zien dat ze over negen levens beschikte. Thuis, in Malburgen-West, werd twee keer een achterstand goedgemaakt tegen eersteklasser Nunspeet. Vervolgens werd Nunspeet via penalty’s uitgeschakeld. Ook tweedeklasser Bon Boys was niet opgewassen tegen de volkse Arnhemmers en ging met 2-3 de bietenbrug op. Opeens stond het kleine MASV op de drempel van de KNVB Beker.

De spelers komen door de rook het veld op

De KNVB Beker

Speciaal voor de kwartfinale tegen eersteklasser DETO uit Vriezeveen had trainer Van Beukering twee konijnen uit de hoge hoed getoverd. Voormalig Vitessenaren Nicky Hofs en Tim Cornelisse deden namelijk mee. In een regelrechte sensatie hield MASV haar tegenstander op 0-0 en wist vervolgens de penaltyserie te winnen. Hiermee stelde de ploeg deelname aan de KNVB Beker veilig. In de halve finale werd het nog mooier. In Wijchen werd tegen eersteklasser Alverna in de laatste tien minuten een 0-2 voorsprong goed gemaakt en in verlenging zelfs met 2-3 gewonnen.

Ook de supporters uit Opheusden hadden wat vuurwerk meegenomen

Alle ingrediënten voor een geweldige avond waren dus aanwezig. Een derdeklasser in de bekerfinale, zoiets gebeurt al bijna nooit. Laat staan bij een schitterende volksclub waar het ook nog eens oud-profvoetballers troef is. Het was lang onzeker waar en wanneer de wedstrijd gespeeld zou worden. MASV lootte thuis, tot mijn grote vreugde. De geplande datum van donderdag 10 mei kon echter niet doorgaan voor MASV, omdat er al een feestavond gepland stond. Vele Nederlandstalige artiesten waren al geboekt en afzeggen was dus geen optie. Uiteindelijk werd de wedstrijd dus vastgezet op woensdag 9 mei. Mocht Vitesse die datum echter thuis spelen in de play-offs, moest de wedstrijd naar Opheusden worden verplaatst. Sportpark Malburgen-West ligt namelijk zo’n 500 meter van het Gelredome vandaan en beide wedstrijden op één avond was dus onmogelijk. Gelukkig mocht Vitesse uit naar ADO Den Haag en kon de wedstrijd doorgaan.

Het sportpark zat vol met supporters

De finale

Het sportpark Malburgen-West was nauwelijks gebouwd voor een wedstrijd van deze orde. Een tribune was niet aanwezig op het sportpark. De entree was gratis en de supportes waren dus massaal gekomen. Gelukkig stonden de feesttenten voor donderdag al klaar en kon een groot deel van de 1.000 supporters de wedstrijd vanuit daar bekijken. Tim Cornelisse was opnieuw van de partij. Nicky Hofs moest helaas mee naar Den Haag als assistent van Vitesse en moest de finale dus missen. Bij tegenstander DFS uit Opheusden stonden voormalig NEC-ers Rutger Worm en Lorenzo Davids in de basis. Vooral de aanwezigheid van Rutger Worm liet de vele Arnhemmers niet onberoerd. De speler mocht de hele wedstrijd rekenen op het woord NEKKER, vaak vergezeld met een paar stevige krachttermen.

Supporters van MASV vieren de 2-0

Nadat de spelers waren opgekomen met het nodige vuurwerk kon de finale van start gaan. De hele eerste helft leek het erop dat MASV voor de grootste stunt in de geschiedenis van Arnhem kon zorgen. Twee doelpunten van de razendsnelle spits Angelo Siep zorgde voor een 2-0 ruststand. De Arnhemse supporters hadden het ondertussen niet meer van de zenuwen en droomden al van de bekerwinst. In de tweede helft kwam echter de fitheid van DFS naar boven drijven en dolven de Arnhemmers het onderspit. Binnen tien minuten stond het 2-2. Een makkelijk gegeven rode kaart haalde vervolgens alle spanning uit de wedstrijd. Uitgerekend NEKKER Rutger Worm maakte de 2-3. Na 90 minuten stond het zelfs 2-5.

Claustrofobische toestanden bij het nemen van een corner

Voor de supporters van MASV kon het feestje echter onmogelijk verpest worden. Nadat de club een paar jaar geleden eigenlijk al bijna gestorven was, was al het succes mooi meegenomen. De achtereenvolgende promoties, de titelstrijd dit seizoen en het behalen van de KNVB Beker. Voor de supporters van MASV was deze uitslag nauwelijks verliezen. Toen duidelijk werd dat de wedstrijd verloren was doken alle supporters lekker de kantine in en feesten tot de late uurtjes door. Het “verlies” was snel vergeten en de herinneringen aan dit unieke seizoen zullen de supporters voor altijd bijblijven.

De spelers van MASV krijgen de zilveren medaille

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %