41 jaar maar liefst en hij acteert nog steeds op het allerhoogste niveau. Gianluigi Buffon heeft in zijn prijsrijke carrière nog nooit de Champions League gewonnen. Hierdoor lijkt er een vloek te rusten op de goalie. Na een tussenjaar bij PSG keert de doelman weer terug naar Juventus.

“Als het bij Juventus nooit is gelukt, dan misschien wel bij het ambitieuze PSG.” Die gedachten zou Buffon wellicht hebben gehad bij de overstap van Turijn naar Parijs in 2018. Woensdagavond lijkt Buffon met zijn ploeg lange tijd een belangrijke stap te zetten in de strijd om de prestigieuze beker. Maar niets is minder waar, de avond draait uit op een horrorscenario voor de Italiaan.

Buffon

Dit seizoen werd PSG als één van de favorieten gezien in de Champions League. De Parijse formatie won in februari al met 0-2 bij Manchester United, waardoor de terugwedstrijd slechts een formaliteit lijkt.

Buffon heeft de avond voor de wedstrijd vast meegekregen dat Real Madrid is uitgeschakeld, de club die de afgelopen vijf jaar maar liefst vier keer de Champions League heeft gewonnen. Die horde is door Ajax al weggenomen.

Voor Buffon en zijn ploeggenoten is het dus “slechts” een kwestie om de voorsprong van de heenwedstrijd te verdedigen.

Foto via Pro Shots

Spanning in Parijs

De avond begint al slecht voor PSG als Lukaku binnen drie minuten het netje laat bollen na geschutter in de defensie. Na de snelle gelijkmaker van de thuisclub krijgen de Parijzenaren weer even wat lucht.

Na de 30ste minuut is de missie beperkt tot nog maar een enkele goal. Lukaku scoort opnieuw na een fout van, jawel, Gianluigi Buffon. PSG gaat met een achterstand de rust in, maar met deze virtuele stand zal de club toch doorgaan. De Fransen zullen in de 2e helft uit een ander vaatje moeten tappen.

VAR gooit roet in het eten

De tweede helft kent een ander gezicht. PSG zoekt vaker de aanval op en er lijkt lange tijd geen vuiltje aan de lucht te zijn. De thuisclub lijkt de wedstrijd zakelijk uit te spelen totdat United-speler Dalot vlak voor tijd mag opstomen.

Hij besluit wanhopig op doel te schieten van een behoorlijke afstand. De bal gaat via Kimpembe over de achterlijn, waardoor Manchester United een hoekschop krijgt toegewezen.

Foto via Pro Shots

Na luttele seconden vraagt de VAR leidsman Skomina om de beelden van het schot nogmaals te bekijken. Bij nader inzien is de bal via de arm van de Franse verdediger achter gevlogen. Maar van opzet of spelbederf lijkt echter geen sprake.

Tóch besluit Skomina om de bal op de stip te leggen, tot afgrijzen van iedereen die PSG lief heeft. De beslissing van de scheidsrechter is zeer discutabel te noemen. Kimpembe hield zijn armen misschien niet strak langs het lichaam, maar als elke speler bij een verdedigende sprong of block zijn armen langs het lichaam houdt, zal het voetbal vormen aannemen van het Ierse Riverdance. De Var haalt alle emotie uit het voetbal weg.

Gruwelijke blunder

Nadat Rashford de strafschop onberispelijk binnenschiet overheerst het ongeloof bij Buffon. De avond kent een paradoxale ontknoping. Hij maakte een gruwelijke fout, maar de oude doelman is met zijn ploeg uitgeschakeld door een moderne uitvinding: de VAR. Hierdoor blijft de vloek op Gianluigi Buffon rusten en stevent hij af op een carrière zonder de Champions League beker.

Na een tussenjaar in Parijs keert de topkeeper weer terug bij De Oude Dame. 

Danny Otto
Trotse supporter van ADO Den Haag, aanwezig op vak O (Midden-Noord). Enorme voetballiefhebber die bij elke buitenlandse trip de voetbalcultuur wil proeven.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.