Eredivisie

De Twentse derby tussen FC Twente en Heracles leeft wel degelijk!

Hoewel ze het, vooral bij FC Twente, zelf nog wel eens willen ontkennen heeft de burenruzie tussen de Twentse clubs Heracles Almelo en FC Twente zich de afgelopen jaren toch wel ontwikkeld tot een echte derby. De sportieve opmars van Heracles en de financiële neergang van FC Twente hebben de boel flink opgeschud en de rivaliteit extra diepgang gegeven. Een uitverkochte Grolsch Veste met 1.000 Heraclieden erin op de vrijdagavond. Alle ingrediënten voor een mooi avondje zijn in ieder geval aanwezig!

Het is de klassieke verhouding tussen de grote broer en de kleine broer. FC Twente is natuurlijk, op basis van geschiedenis en supporters, de veel grotere club. Schertsend wordt altijd gezegd dat gehele regio een rode vlek is, met één klein zwart-wit dorpje erin. Als de Galliërs tegen de Romeinen. Hierdoor hebben ze bij FC Twente vaak de houding dat ze veel meer geven om de wedstrijden tegen Feyenoord en Ajax dan het “nietszeggende” clubje uit Almelo. Dat nietszeggende clubje doet het sportief gezien de laatste jaren echter aanzienlijk beter. Dat de laatste officiële overwinning in de derby al weer van september 2017 dateert deert de supporters wel degelijk.

Pure passie

Voor de wedstrijd hebben de supporters van FC Twente zich voor een groot feest verzameld bij het supportershome. Wat heerlijk dat deze eindelijk weer open is, na de jarenlange heksenjacht tegen de supporters. Waar er bij de thuisclub zich dus een mooie supportersontwikkeling heeft voortgedaan, broeit er bij de bezoekers iets heel anders. De beelden van de thuiswedstrijd zullen niemand ontgaan zijn. Supporters van Heracles die op de vuist gaan met een grote groep provocerende Ajacieden op het thuisvak. Vervolgens zijn er 4 aanhoudingen verricht onder Heracles supporters, die tot en met de dag van de derby tegen FC Twente (een volle week later) nog hebben vastgezeten. Bij wijze van statement tegen deze arrestaties en het buitenproportionele politieoptreden na afloop van de wedstrijd tegen Ajax hangen de groepsdoeken van Vak’74, Unity en BN Tifosi de hele wedstrijd omgekeerd en is er geen sfeeractie voorbereid. Enkele tekstdoeken die waren voorbereid om dit statement te verduidelijken, worden helaas geweigerd en zijn daarom niet te zien.

De Heracles supporters zijn nog niet lang binnen of de netten moeten er al aan geloven, zodat de supporters direct naar de voorste rijen van het uitvak kunnen stromen. In de verte horen we ondertussen meerdere keren siervuurwerk de lucht in gaan en tot ontploffing komen. Tijdens de opkomst wordt het ontstane derbysfeertje dat je overal al voelt nog eens extra opgevoerd. De FC Twente supporters beelden door middel van rode, witte en zwarte papiertjes het wapen van Enschede uit. “Eanske, doar veult wie ons thuus” is er onder te lezen. Trots voor de eigen stad!

Een echte grote pyro-actie vanuit de supporters is er vervolgens niet. In het uitvak gaan een of twee fakkels af en op het thuisvak een rode rookbom met een strobo. De club zelf heeft ook wat vuurwerk op het veld georganiseerd. Waar we daar normaal niet zo’n fan van zijn, is het nu wel mooi om te zien dat hier wat flinke harde knallen bij zitten. Mooie manier om de spelers op scherp te stellen. De titel held van de wedstrijd gaat echter naar één FC Twente-supporter die op een volle tribune in zijn eentje twee fakkels ontsteekt. Een machtig mooi beeld. Passie wordt niet altijd bepaald door massa!

Stenenregen

Terwijl wij net even de catacomben lopen om onze daadwerkelijke plekken op te zoeken, na wat rondgezweefd te hebben voor foto’s tijdens de opkomst, vliegt de 1-0 al na 5 minuten tegen de touwen. De supporters van FC Twente barsten in juichen uit na deze droomstart. Tijdens de eerste helft is de sfeer vervolgens goed, maar van een echte heksenketel is geen sprake.

Het scoreverloop helpt hierbij natuurlijk ook niet mee. Bij vlagen weet het uitvak er vocaal aardig doorheen te breken. Hoe verder de wedstrijd echter vordert, hoe minder dit gebeurt. Het aanstaande verlies van hun club heeft de supporters lamgeslagen zo lijkt het. Bij FC Twente kan het feest beginnen en regelmatig worden de liederen vanuit Vak P massaal overgenomen op andere tribunes, wat voor een mooie sfeer zorgt.

Als het eindsignaal nadert en de overwinning binnen lijkt klinkt er “helemaal niets in Almelo” door de Grolsch Veste. Het is voor het eerst dat er een liedje gericht op de bezoekers komt. En zo wordt de eerste officiële derbyoverwinning van FC Twente in ruim 4 jaar goed gevierd. Terwijl wij weer in de auto zitten lezen we dat de bussen van Heracles nog getrakteerd zijn op een stenenregen en deels zonder ruiten de weg mogen vervolgen. Hoezo de derby leeft niet?

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %