Groundhopping

De onontdekte parel in Nederland: VVO

Zoals jullie inmiddels wel weten, zijn we bij In De Hekken gek op voetbalcultuur. Zeker wanneer deze cultuur in eigen land aan te treffen is. Vorige maand, toen de Siberische Beren nog over de voetbalvelden liepen, schreven we al over Odin’59. Zij spelen op een sportpark met een sprookjesachtig decor. Gelukkig zijn er meer van dit soort pareltjes in eigen land. Zoals VVO uit Velp, dat speelt op De Pinkenberg. 

Olympia wordt in 1901 opgericht en op dat moment is het één van de eerste voetbalclubs in de regio Arnhem. Ondanks dat de club een Velpse vereniging is, heeft het vanaf de begintijd een sterke band met Rozendaal gehad. In 1901 stelt eigenaar van kasteel Rosendael een stuk grond ter beschikking waarop de VVO kan gaan voetballen. Als dank daarvoor kiest de vereniging de clubkleuren die bij het kasteel horen: geel-zwart. De club kent geen historie die bekend is bij veel mensen. De club kende geen grootse successen in het amateurvoetbal. Hoger dan de Tweede Klasse heeft het nooit gespeeld. Daarvoor zal het achterland simpelweg te klein zijn.

Bij binnenkomst hangt er een bordje op het tickethuisje. Het stamt nog uit het Gulden tijdperk. Direct valt de grote tribune op. De houten tribune is vrij recent gerenoveerd, maar dat hebben ze prachtig gedaan. De Pinkenberg ligt tussen een aantal heuvels in. Eén van de toeschouwers die met de uitploeg is meegereisd, vergelijkt het met de Koel van VVV. Het is niet druk vandaag, toch zonde, op een zondag waarin er geen betaald voetbal is. Pakweg 100 supporters staan er langs de lijn. En een hond, dat dan weer wel. In de moderne kantine staat wielrennen op. Mijn aandacht gaat toch vooral uit naar de prachtige tribune, maar ook naar een zeer merkwaardige wedstrijd. SV Grol, speelt vandaag tegen én met VVO. De bezoekers spelen de geel-zwarten van het kastje naar de muur, maar de bal gaat er niet in. Via een mislukte voorzet komt uiteindelijk de thuisploeg op voorsprong. De voorsprong wordt voor rust door een knappe actie van een aanvaller van VVO zelfs nog verdubbeld.

De wedstrijd sukkelt in de tweede helft wat voort. Met nog twintig minuten op de klok denk ik aan een kansloze nederlaag voor de bezoekers. Maar dan gaat het snel. De 2-1 valt, gevolgd door de 2-2 dik tien minuten voor tijd. VVO is het volkomen kwijt. Een bal verdwijnt nog op de lat, waarna SV Grol de 2-3 in de 94e minuut maakt. Einde wedstrijd zal je denken. Vanaf de aftrap een lange bal naar voren. Overtreding, vrije trap op een mooie positie. Het schot wordt van richting veranderd en valt binnen: 3-3! Wat een slotfase!

Foto’s

 

Stefan van Leeuwen
Liefhebber van de supporterscultuur, regelmatig te vinden met camera op de tribunes in binnen- en buitenland.

    Reageren is niet mogelijk.

    0 %