Voetbal in België

De naderende dood van de Belgische Tweede Klasse

Ik hou van Belgisch voetbal. Meer specifiek, ik kan uren kwijlend kijken naar de prachtige vervallen stadions. Geef mij maar de Bosuil in plaats van het hypermoderne Emirates Stadium. Ik ga liever naar Racing Mechelen dan naar Chelsea. Hier is het voetbal nog puur. Kaartjes koop je nog ouderwets aan de kassa. Clubcards doen ze niet aan en de frieten zijn nog klef en vet. Zoals frieten horen te zijn. En uiteraard drink je deze delicatesse weg met een pintje. Of twee.

Wellicht moet ik binnenkort een andere competitie zoeken, want het ziet er niet goed uit met de Belgische Tweede Klasse. Het regent slechte berichten vanuit België. Eerder deze week vroeg Bergen faillissement aan. Heist en Dessel kunnen amper voldoen aan de nieuwe, strengere, licentie-eisen. Racing Mechelen zit al het hele seizoen in zwaar weer. Voor de tweede keer dit seizoen hebben de spelers langer dan drie maanden geen salaris meer gehad. Voor hen is nu de maat vol. De spelerskern van Racing weigert te spelen totdat zij salaris is ontvangen. Racing lijkt het seizoen af te moeten maken met jeugdspelers, terwijl het voor volgend jaar alvast geen licentie voor de Tweede Klasse heeft aangevraagd.

racing mechelen, protest supporters tegen het bestuur

Ook bij Royal Antwerp is het zeer onrustig. Al tijden proberen de supporters, verenigd in Act As One, de wind te laten draaien. Vooralsnog ziet het er zeer slecht uit voor de club met stamnummer 1. Belgisch profvoetbal zonder de magische Bosuil behoort meer dan ooit tot de mogelijkheden.

Licentievoorwaarden

Er zijn vele redenen aan te wijzen waarom de Tweede Klasse massaal omvalt. De financiële wanorde is groot bij veel clubs. Deels simpelweg een gebrek aan inkomsten, deels veroorzaakt door de steeds strenger wordende licentie-eisen van de Belgische voetbalbond. Stadions in de Tweede Klasse moeten een minimum van 4000 plaatsen hebben, waarvan 1500 zitplaatsen. Voor de kleinere clubs een te forse eis. Lichtmasten moeten 800 lux hebben. Hoewel clubs pas na enkele jaren aan deze eisen hoeven te voldoen is het voor de meeste clubs problematisch. In het begin vergeet men gemakshalve dat er aan licentie-eisen moet worden voldaan. Pas als men moet voldoen aan de eisen komt men er massaal achter dat de financiële ondergrond voor deze investeringen te instabiel is. Met alle gevolgen van dien.

Solidariteit van de Eerste Klasse hoeven de clubs ook al niet op te rekenen. Tv-gelden worden amper gedeeld. Een club in de Tweede Klasse loopt niet bepaald binnen met de tienduizend euro die zij krijgen van sponsor Proximus.. Degraderen betekent een inkomensderving van 70 procent. Het gevolg is dat clubs zich in alle bochten wringen om te overleven. Wie geen inkomsten is heeft, maar wel veel uitgaven, is gevoelig voor dubieuze investeerders.

De nieuwe investeerders

Eerste Klasser Lierse SK heeft te maken met een krankzinnige Egyptenaar die de fans compleet minacht en even dreigde om met een kameel in het logo te gaan spelen. AFC Tubeke ‘werkt samen’ met Sportizen, een Zuid-Koreaans bedrijf. De voorzitter van Tubeke gaf aan dat de samenwerking het directe gevolg was van de licentievoorwaarden en het kleine aandeel in de televisierechten. Niet verrassend heeft de club nu al drie Zuid-Koreanen onder contract.

Wie liever naar een Franse kolonie gaat kan gaan kijken bij Seraing United. Via een ingewikkeld systeem nam FC Metz de licentie van Boussu Dour over. Deze kwam ten goede aan het Luikse Seraing, alwaar zich nu een satellietelftal van FC Metz heeft gevestigd. AS Eupen is in handen van Qatar, WS Brussel van de buren uit Dubai en Sint-Truiden is zoals bekend één van de speeltjes van Roland  Duchatelet.

Kortom, het gaat niet goed met het Belgische voetbal. Ploegen vallen massaal om door financiële wanorde. Dubieuze investeerders springen in het gat en maken van de noodlijdende clubs ordinaire handelshuizen. De onzekerheid voor veel clubs is groot. Het Belgische voetballandschap lijkt te veranderen en niet in een goede richting. Bergen is al omgevallen, Racing Mechelen moet een stap terug en Royal Antwerp heeft het verschrikkelijk moeilijk. Het Belgisch voetbal ontdoet zich in hoog tempo van alle romantiek…

(Foto: Jeffrey Gaens | PRO SHOTS)

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.

Volgende artikel:

0 %