ColumnsVoetbalsupporters

De krant van Hypocriet Nederland

‘Heerlijk wedstrijdje zonder uitsupporters’ aldus Valentijn Driessen afgelopen maandag in de Telegraaf. Een column die het niveau van het Ajax onder Jan Wouters niet eens haalt. Feitelijke onjuistheden en hypocrisie vechten om voorrang in het woordenbraaksel dat De Telegraaf over haar lezers uitstortte. Tijd om de stellingen van de krant van hypocriet Nederland eens te beschouwen.

Krikke

Allereerst neemt Driessen het in zijn column op voor de burgemeester: “De inmiddels afgetreden burgemeester Pauline Krikke van Den Haag mag van veel dossiers in de hofstad een puinhoop hebben gemaakt; het supportersdossier was bij haar in goede handen“. Een bijzondere stellingname voor een kritische krant als de Telegraaf. Hoe zouden ze reageren als Halsema zou liegen tegen de gemeenteraad? Liegen? Liegen ja. Want het lijkt er toch op dat Krikke de gemeenteraad van Den Haag in november 2018 onjuist, of in elk geval onvolledig, heeft geïnformeerd. Zo antwoorde ze op vragen van Hart voor Den Haag / Groep de Mos dat er “onvoldoende draagvlak” is onder supporters van ADO Den Haag.

Vreemd. Want op 17 juli van dat jaar mailde de KNVB aan de gemeenten en clubs: “De KNVB heeft het gehele proces begeleid en is in gesprek gegaan met de supportersverenigingen, veiligheidsmanagers, veiligheidscoördinatoren, supporterscoördinatoren, politie en ook uw gemeente is betrokken geweest. (…) Alle partijen hebben continu hun achterban geïnformeerd waardoor men akkoord is gegaan met de opgestelde uitgangspunten.” Een van de opmerkelijke conclusies van de reconstructie van Ajax1.nl. Als liegen of onvolledig informeren door een burgemeester volgens de Telegraaf betekent dat een dossier in goede handen is, dan snappen wij wel dat ze zichzelf een goede krant vinden. En draagvlak? De North Side heeft afgelopen zondag laten zien wie er gelijk heeft.

 

Hypocriet

Driessen ondersteunt ook het veiligheidspleidooi van de gemeente Den Haag. “Te gemakkelijk wordt door drie bovenstaande partijen voorbijgegaan aan het verleden en de recente onverkwikkelijke gebeurtenissen met de twee supportersgroepen.” Hij gebruikt voorbeelden als het bekladden van de Dokwerker, de zes aanhoudingen bij de tegendemonstratie op het Malieveld vorig jaar en een handgranaat die aan het supportershome is bevestigt. Nergens gaat hij in op het collectief straffen van een groep, terwijl voor alle daden verdachten zijn opgepakt. Bij de Telegraaf ben je een held als je tegen de regels in hekken omver rijdt in een tractor of als je demonstranten stil zet op de snelweg. De Telegraaf steunt je acties als ze het met je eens zijn. Dan ben je geen krant, maar een populistisch en stemmingmakend opinieblaadje. De krant van hypocriet Nederland.

En is het veiliger? Ik denk van niet. De kaartverkoop voor de wedstrijd is makkelijk te omzeilen. Per club card kun je vier kaarten kopen. Zelf heb ik de wedstrijd vorig jaar met een kleine groep Ajacieden bezocht en ook dit jaar waren er weer enkele tientallen Ajacieden die tussen de ADO fans plaatsnamen. En het stadion van Den Haag profileert zich als het meest veilige stadion van Nederland. Een stadion waar bijna 1.000 supporters van Manchester United en Partizan Belgrado welkom zijn, en 250 Ajacieden niet veilig naartoe te brengen zouden zijn. Willekeur en een drogreden. Als oplossing roept Driessen Ajax op om eerst zelf maar eens uitpubliek van ADO en FEyenoord toe te laten. Wat hij vergeet te melden, of niet heeft nagevraagd, is dat Ajax al meerdere keren kaarten aan ADO heeft aangeboden. Helaas nam ADO de kaarten niet af.

De krant van Valentijn

Geen draagvlak bij ADO? Onzin bewijzen de KNVB en de actie van North Side. Gevaarlijk? Hypocriet bewijst de rol van de Telegraaf in andere dossiers en de houding van Den Haag bij andere supportersgroepen. Wat dan wel? Gewoon geïrriteerd door de Ajacieden die in het uitvak bij Sparta tegen Ajax de Telegraaf minutenlang toezongen. De supporters zijn de hetze van De Telegraaf tegen Erik Ten Hag zat en lieten dat op de melodie van “De zak van Sinterklaas” vocaal blijken. “De krant van Valentijn, Valentijn, Valentijn. De krant van Valentijn staat vol met leugens en chagrijn. Ze liegen, bedriegen, supporters zijn het zat. Dus Ajax, dus Ajax, eruit nu met die rat!”

Strijd

Blijkbaar heeft Driessen een minder brede rug dan hij verwacht van de politici of voetballers die hij en zijn krantje aan proberen te pakken. Misschien moet hij de vragen stellen die we van kwaliteitsjournalisten mogen verwachten. Want wanneer komt de KNVB in actie? Het toelaten van supporters staat tenslotte in de licentieeisen, onder nummer I.16. Of waarom wordt de gemeenteraad van Den Haag onjuist of onvolledig geïnformeerd? Of principiëler. Waarom worden honderden onschuldige supporters gestraft voor iets waar ze 0,0 invloed op hebben gehad? Acties die buiten het voetbal zijn gebeurd en waarvoor verdachten zijn aangehouden. Hoe past dat in een rechtsstaat? Waarom worden die vragen niet gesteld, door de krant van hypocriet Nederland? Die vragen passen blijkbaar niet in de strijd die Driessen en De Telegraaf voeren tegen Ajax. Een strijd die hij kost wat kost wil winnen. Maar ook een strijd die hij, net zoals alle passanten bij Ajax, uiteindelijk dik zal verliezen.

 

van Pogo tot Popo
Van Pogo tot Popo houdt van Ajax, uit en thuis, nationaal en Europees, en heeft een zwak voor alles wat met sfeer rondom voetbalwedstrijden te maken heeft. Wil de hypocrisie en stemmingmakerij rondom (fanatieke) voetbalsupporters en vooral uitwedstrijden bevechten.

Reageren is niet mogelijk.

0 %