15.000 euro boete. Één wedstrijd zonder supporters in de vakken 22, 23 en 24. Oftewel een wedstrijd zonder de Brigata Tifosi. Het is de strafeis die de KNVB heeft neergelegd bij De Graafschap. Aanleiding is de schitterende acties van de supporters voorafgaand aan de thuiswedstrijd tegen Sparta in de finale van de play-offs en de thuiswedstrijd tegen Cambuur. Vooral die laatste was een actie die de wereld over ging. Het perfecte voorbeeld hoe supporters om moeten gaan met vuurwerk. Een stukje reclame voor de Nederlandse supporterscultuur.

Helaas denkt de KNVB er niet zo over. De Graafschap is ondertussen in hoger beroep gegaan. Wat ons betreft alleen niet om de juiste redenen. We zijn een jaar verder en ik zit wederom een stuk te schrijven over een belachelijke beslissing van de KNVB ten opzichte van De Graafschap. De vergelijkingen met de beslissing van vorig jaar zijn niet te ontkennen. Wederom een geweldig mooie georganiseerde actie. Wederom gaat De Graafschap de wereld over. En wederom komt de KNVB met een belachelijke buitenproportionele straf. Bovendien was ook deze actie, weliswaar buiten de clubleiding om, prima georganiseerd. Geen gevaar, geen gewonden.

Brigata Tifosi

Het probleem van de KNVB zit hem in twee wedstrijden. Helaas kwam De Graafschap in de Eredivisie iets te kort en moest de club een poging doen om het vege lijf te redden in de play-offs. Te beginnen met een strijd tegen Cambuur Leeuwarden. Op 22 mei stonden de Superboeren klaar om de volgende ronde binnen te slepen. En een play-off wedstrijd laat je natuurlijk niet onopgemerkt voorbij gaan…

Voorafgaand aan deze wedstrijd kwam er een gigantische BT’er tevoorschijn voor de vakken 22,23 en 24. Compleet met bucket hat van De Graafschap en onder het jasje is misschien stiekem toch een “KNVB Maffia” te lezen. Voor hem bevindt zich een prikkeldraadhek. In zijn linkerhand een rookfakkel voor witte rook. In zijn rechterhand een rookfakkel voor blauw rook. Op zijn knokkels staat: SHOWTIME. Om het beeld compleet te maken worden van rechts blauw rookpotten en van links witte rookpotten afgestoken. Een geweldig totaalplaatje.

Sparta thuis

Een ronde later wacht de ontknoping. Thuis tegen Sparta kan een plek in de Eredivisie veilig worden gesteld. Wederom staat er een geweldige actie op de planning. Van links naar rechts, over driekwart van het stadion is een spandoek uitgerold met de volgende tekst: “‘T is alsof ik blauw-wit bloed heb. Ik zonder ow niet leaven kan”. Over heel het stadion wordt met blauw-witte vlaggetjes gezwaaid. Om het spektakel compleet te maken worden op de trappen tussen de vakken in om de zoveel rijen fakkels afgestoken. Het totaalbeeld is een garantie op kippenvel. Een adembenemend mooie actie, misschien wel de mooiste in Nederland afgelopen seizoen.

Geen risico, wel spektakel

Wat deze acties mede zo mooi maakt is dat er duidelijk een organisatie achter zit. Bij de eerste actie zijn de blauw rookfakkels aan de ene kant en de witte rookfakkels aan de andere kant. Duidelijk georganiseerd en afgestoken op een vak waarvan iedereen weet wat ze kunnen verwachten. De tweede actie is een nog mooier voorbeeld. Op alle trappen tussen alle vakken wordt er systematisch en tegelijkertijd fakkels ontstoken. Deze actie was zo goed georganiseerd, dat veel mensen dachten dat het door de club De Graafschap zelfs was georganiseerd. Dit werd al gauw keihard ontkracht vanuit de Brigata Tifosi zelf. Vrijheid voor tifo en supporters!

En die mensen die ons vaker lezen weten dat wij tegen praktisch alle collectief straffen zijn die worden opgelegd door de KNVB, maar de zaak tegen De Graafschap is extra belachelijk. Deze georganiseerde acties zorgen voor nul schade en nul gevaar voor supporters. Vooral de actie tegen Sparta is juist gedaan tussen de vakken in op de trappen, waardoor kinderen en oudere supporters geen enkel gevaar lopen van in aanraking komen met vuurwerk.

Er is helemaal niks mis met vuurwerk dat op deze manier wordt gebruikt. Dit is een verrijking voor de supporterscultuur in Nederland. Dit bestraffen is compleet waanzinnig. Dit is juist wat de KNVB zou moeten ambiëren. Het zou de KNVB sieren om eens écht naar in gesprek te gaan met supporters. Voor het gemak, omdat dat schijnbaar lastig lijkt te zijn, hebben wij reeds een aantal opties op een rijtje gezet.

BT onder de bus gooien

De Graafschap is ondertussen in beroep gegaan tegen de straf. Dit is helaas niet om de redenen die wij graag zouden zien. De Graafschap heeft alleen problemen met het leeg laten van de vakken 23 en 24. De club vindt namelijk dat deze vakken niks te maken hebben met de vuurwerkacties. Zij leggen de “schuld” compleet bij vak 22, het vak van de Brigata Tifosi. De club gooit BT eigenlijk onder de bus. Dat dit hele vak de wedstrijd moet missen is schijnbaar prima. Wij snappen ook wel dat er geen club is die gaat zeggen: “wij vonden deze actie tof en wij keuren vuurwerk goed”.

Het had De Graafschap wel gesierd als zij iets harder waren opgekomen voor de belangen van de Brigata Tifosi. Deze groep zet haar club namelijk internationaal op de kaart met ongekend mooie sfeeracties en maken van De Vijverberg een intimiderende plek voor elke tegenstander.  Clubs zouden ten alle tijden tegen collectief straffen moeten zijn.

Supporter staat buiten de wetgeving

Tevens is de volgende opmerking van de club tegenover Regio8 Nieuws frappant: ‘De vuurwerkdaders hebben we niet kunnen identificeren, maar het is redelijk voor de hand liggend dat de BT als organisator daar een bijdrage aan heeft geleverd’. De club geeft zelf toe dat geen enkele dader geïdentificeerd kan worden. Bij iedere andere zaak buiten voetbalsupporters om zou dit betekenen dat er dus niet gericht gestraft kan worden. Maar nu is het vermoeden dat de Brigata Tifosi alles georganiseerd heeft, genoeg om specifiek dit vak te gaan straffen. Een dergelijke straf hoor je dan ook met zijn allen aan te pakken.

De Brigata Tifosi worden niet gestopt

Gelukkig zal niemand BT kunnen stoppen, hoe graag de KNVB dat ook zou willen. “Onze” voetbalbond wil het liefst alle fanatieke supporters uit de stadions hebben in ruil voor klapvee. Maar dat zullen mensen als de Brigata Tifosi gelukkig nooit laten gebeuren. Bij de oefenwedstrijd van De Graafschap tegen DZC stonden zij er namelijk al weer. Met een schitterend doek. En natuurlijk met pyro! Laat de KNVB maar doorgaan, Brigata Tifosi is toch niet te stoppen!

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.