Voetbal in Italië

De herrijzenis van Catania

Van het seizoen 2006/2007 tot en met 2013/2014 was Catania een vaste kracht in de Serie A, daarna verdween de club en volgden puntenaftrekkingen, een faillissement en een omkoopschandaal. Nu lijkt de club weer op de weg terug te zijn met een kampioenschap in de Serie D. Wat is er in de afgelopen jaren gebeurd met de Siciliaanse club?

Serie B en faillissement

Nadat Catania degradeerde naar de Serie B in 2014 ging het snel bergafwaarts voor Gli Elefanti. Na afloop van het eerste seizoen op het tweede niveau werden er negen punten afgetrokken, omdat trainer – en ook eigenaar – Antonio Pulvirenti schuldig werd bevonden aan het omkopen van vijf wedstrijden.

In december 2021 kwam de club in financiële problemen door een mislukte overname. Na drie veilingen en nog een mislukte overname werd de club in april uitgesloten voor de Serie C van dat seizoen en volgde een faillissement.

De weg omhoog

In 2022 besloot de Australische ondernemer met Siciliaanse roots, Roos Pelligra, de Rossazzurri een nieuw leven in te blazen. Hij zorgde voor financiële middelen en zette de doelstelling om de club terug te krijgen naar de Serie A. Het eerste seizoen onder het bewind van Pelligra geeft hoop aan de supporters in het Stadio Angelo Massimino, het stadion dat nog altijd goed gevuld is bij thuiswedstrijden.

Op 19 maart werden ze kampioen in de Serie D, na een 1-4 overwinning bij het Siciliaanse Canicatti. Het feest barstte los met de ruim 4.000 meegereisde fans. Bij aankomst in de thuisstad werden de spelers onthaald als helden en ging het feest tot in de late uurtjes door.

https://twitter.com/CalcioEngland/status/1637571023246639104

De Derby di Sicilia, tegen Palermo, zal nog wel even op zich laten wachten. Dit komt omdat de Rosanero dit seizoen uitkomen in de Serie B en zelfs nog kans maken op promotie.

https://twitter.com/CalcioEngland/status/1637526186019495936

[foto via de website van Catania]

Mika Schmetz
Student Journalistiek, maar ik ben vooral voetbalromanticus met een grote voorliefde voor Italië en amateurvoetbal. Op de zaterdagmiddag ben ik dan ook vaak te vinden op één van de Groningse amateurvelden.

Reageren is niet mogelijk.

0 %