De hel van Port Saïd
Gisteravond beleefde Egypte en de voetbalwereld één van de zwartste avonden uit de geschiedenis. De onrustige periode in Egypte zet zich voort. Ondanks dat wij normaal gesproken liever over de mooie momenten van onze sport berichten is dit een gebeurtenis die we niet aan ons voorbij kunnen laten gaan. Het is andermaal een signaal dat politiek en voetbal los van elkaar moeten blijven staan. Helaas blijkt dat niet altijd mogelijk.
Ondanks dat het sinds het voorjaar geen moment echt rustig is geweest in Egypte, is besloten om de competitie toch doorgang te laten vinden. Voetbal brengt immers afleiding, en het is fijn om even te kunnen ontsnappen uit de beslommeringen van alledag. Het mooiste spel ter wereld biedt dan een goede uitlaatklep.
Gisteravond bleek helaas dat voetbal niet alleen een uitlaatklep is voor mensen die zich even willen onttrekken aan de misère. Onder het motto van een lang slepende vete tussen supportersgroeperingen van Al-Masry en Al-Ahly is gisteren een bloedbad aangericht in Port Saïd. Na een overwinning van Al-Masry op de eeuwige rivaal bestormden aanhangers van, ja van wat eigenlijk, het veld en moesten spelers en overige supporters het ontgelden. Het resultaat: Zeker 74 doden en liefst duizend gewonden. De meeste supporters komen om het leven door verdrukking en verstikking in de paniek die ontstond in het uitvak en de trappenhuizen. Op televisiebeelden is te zien hoe mensen vluchten voor hun leven, terwijl de aanwezige oproerpolitie geen vinger uitsteekt.
Ook in Nederland hebben we te maken gehad met excessen van geweld op supportersgebied. Maar dit gaat verder, veel verder. Dit is politiek, dit is de verdeeldheid van een land die tot uitbarsting komt op het voetbalveld. Boze tongen beweren zelfs dat dit een bewuste actie is geweest van het leger. Al-Ahly is de club van het volk en de ultras liepen voorop bij de protesten die de regering van Mubarak omver hebben geworpen. De gevestigde orde zint daarom op wraak.
The day after. De spelers van Al-Ahly hebben besloten nooit meer een wedstrijd te zullen voetballen. Onder hen ook oud-Feyenoorders Hossam Ghaly en Sherif Ekramy, tegenwoordig spelers van Al-Ahly. Ekramy zou daarnaast ook gewond zijn geraakt. In Caïro gingen mensen massaal de straat op om te protesteren tegen de houding van de politie in Port Saïd, die weinig deed om de onlusten te stoppen. De politietop van Port Saïd en het volledige bestuur van de voetbalbond is opgestapt.
Rinus Michels zei het ooit: Voetbal is oorlog. Gisteren was dat helaas waar. Wat een hel.
Supporters van Al-Ahly worden bij terugkomst in Caïro opgewacht door mede-supporters. Bron: Daily Mail
Het stadion in Port Said, vandaag. Bron: Daily Mail (klik voor meer foto’s)