InterviewsVoetbalshirts

De fantastische voetbalshirtsverzameling van Joost Hummelink

Joost Hummelink (32 jaar oud) is docent op een mbo en woont in Utrecht. Daarnaast is hij ook fanatiek shirtjesverzamelaar. In de afgelopen vier jaar is dat veranderd van ‘af en toe een shirtje kopen’ tot een voetbalshirtsverzameling van ongeveer 80 bijzondere shirtjes. Wij vroegen Hummelink om eens een overzicht te maken van zijn beste voetbalshirts.

Een paar jaar geleden heb ik eens een paar shirts gekocht via Classic Football Shirts (de grootste website voor voetbalshirtjes, red.) en dat heeft me toen eigenlijk een beetje getriggerd. Daar is de ‘verslaving’ begonnen. En dan gaat het me vooral om het verzamelen zelf. Dat vind ik nog leuker dan de shirts zelf. Het op zoek gaan naar een schat, nooit wetende wat je precies gaat vinden. Daarom ga ik graag naar de kringloop, want de kleine kans dat je ‘misschien een tof shirt vindt’, zorgt ervoor dat ik toch altijd naar binnen ga.

Top 10 voetbalshirts van Joost Hummelink

Uiteindelijk is dat ook waar het meeste tijd in gaat zitten. Het zoeken naar nieuwe pareltjes. En dan ga ik ook echt voor kwaliteit boven kwantiteit. Shirtjes die mij aanspreken, shirts met een verhaal. Meestal gaat het dan over shirts uit de jaren 80 of 90 met een extra focus op Nederlandse clubs. Ik vind de nostalgie die rondom een stukje stof hangt namelijk echt fantastisch.

Wel lastig natuurlijk, want in die periode werden shirts niet massaal geproduceerd. Ook kom je tegenwoordig vaak nepshirts tegen. Dat is mij een keer overkomen bij een shirt van Juventus. Dat blijft toch wel heel triest, want voor veel mensen zijn die shirts niet van echt te onderscheiden. Gelukkig heb ik er inmiddels een behoorlijke goede antenne voor ontwikkeld. De laatste tijd gaat de focus steeds meer op match worn shirts. Dat geeft toch iets extra. Mijn ultieme doel? Het thuisshirt van het Nederlands elftal op het EK van 1988. Dat shirt is echt mijn obsessie. Dus heb je er eentje in de kast liggen? Stuur een berichtje via Instagram naar @joostshirts.

Blauw Ajax uitshirt

Het is inmiddels al weer een paar jaar geleden, toen ik dit shirt kon overnemen van een man uit Amsterdam. Hier heb ik echt geluk mee gehad, want shirts van Ajax zijn erg moeilijk om te vinden. Er zijn veel Ajax-verzamelaars en zeker na het succes van Ajax de afgelopen jaren, wordt het steeds lastiger om wedstrijdshirts van Ajax te vinden voor een goede prijs. Dit shirt is echt heel zeldzaam en straalt klasse uit. Vooral het geborduurde TDK en dat oude Ajax-logo vind ik fantastisch. Echt een iconisch shirt. Een shirt dat je eigenlijk nooit ziet.

Thuisshirt Amerika

Dit was het thuisshirt van Amerika midden jaren tachtig. In het uitshirt van deze variant heeft Amerika nog op de Olympische Spelen in 1984 gespeeld. Een bijzonder shirt, want er is eigenlijk maar weinig over bekend. Voetbal stond in die periode namelijk echt in de kinderschoenen in de VS. Dit shirt is een beetje het begin van ‘soccer’ in Amerika. Heerlijk oud Adidas-logo ook. Echt een pareltje. Deze kan je op een zomerdag gewoon aandoen als je het centrum in gaat.

Sparta thuisshirt

Begin jaren 90 deze. Waarschijnlijk gedragen door Glenn Helder, trouwens. Dit shirt valt bijna van ellende uit elkaar. Er zitten wat gaten en scheuren in. Vroeger werd een shirt ook veel vaker gebruikt, dat zie je terug. Het rugnummer hangt echt nog aan twee draadjes. Dat geeft het echt karakter. Alles is ook schitterend erop gestikt. Je zou bijna zeggen dat het een shirt is uit de jaren 80. Ben nog altijd heel blij met deze. Een mooi en klassiek shirt.

Nederlands elftal uitshirt EK88

Het uitshirt van het Nederlands elftal voor het EK 1988. Het thuisshirt kent iedereen natuurlijk en heeft bijna een mythische status. Dat er een uitshirt bestaat weet bijna niemand, want Oranje speelde elke wedstrijd gewoon in het oranje. Een vriend van een vriend van mij droeg dit shirt altijd met koningsdag. Toen ik dat hoorde heb ik hem meteen een berichtje gestuurd of ik het shirt kon kopen. Zijn vader speelde bij Quick 1888 en daar speelde Nederland een oefenwedstrijd tegen voor het EK 1988 en toen heeft hij shirtje geruild met Wilbert Suvrijn. Zo is het shirt bij hem in de familie gekomen. Dit is de parel van mijn collectie. Ook het verhaal erachter. Fantastisch.

Argentinië thuisshirt 1988

Le Coq Sportif shirt. Dat merk staat echt voor klasse. Die shirts stralen echt wat uit. En dan zo’n Argentinië shirt met die magische lichtblauwe en witte keuren. Dat werkt als een trein. Als het goed is, is deze ook gedragen. Het heeft namelijk alle kenmerken van een wedstrijdshirt. Dit shirt komt uit 1988, inmiddels ruim 35 jaar (!) oud. Dat blijft heel bijzonder. Dit shirt blijft ook nog heel goed. Shirts van tegenwoordig vallen direct uit elkaar, maar dit shirt voelt nog als nieuw.

Fiorentina thuisshirt

Dit shirt roept bij mij gelijk herinneringen op aan de 90s. Een heel bekend shirt onder verzamelaars ook, vanwege ‘Nintendo’ op de voorkant. Dat maakt me gelijk nostalgisch naar mijn eigen jeugd in de jaren 90. Eigenlijk is het shirt zelf niet eens zo heel mooi, maar die sponsor doet het ‘m. Puur geluk dat ik deze ooit online ben tegengekomen. Waarschijnlijk is hij gedragen in de voorbereiding door Amoroso. Heel bijzonder.

HFC Haarlem uitshirt

Ik heb de winkelversie van dit shirt ooit verkocht aan een jongen die daar heel lang naar op zoek was. Daar had ik achteraf toch wel spijt van, dat bleef toch een soort gat in de verzameling. Zeker omdat de club nu verdwenen is heeft het toch extra waarde, vind ik. Gelukkig heb ik deze via Gerdo, een andere verzamelaar, alsnog kunnen kopen. Ik vind dit zo’n mooi shirt. Het logo bevat zoveel details. Mita op de voorkant van het shirt, dat doet me echt gelijk denken aan HFC Haarlem. Dit shirt doe ik niet snel weg.

PSV thuisshirt

Dit shirt zit er echt tussen om nostalgische redenen. Uit mijn hoofd is die van 1998/99, net de periode dat ik begon met actief voetbal kijken. Ik zie Van Nistelrooy hier zo in lopen, met die grote, lange mouwen. Dit shirt past niet eens per se in mijn collectie, want het is eigenlijk ‘te nieuw’, maar het heeft toch bijzondere waarde. Zeker omdat één van onze Nederlandse topspitsen dit shirt heeft gedragen.

NAC thuisshirt

Dit vind ik echt een van mijn mooiste shirts. Normaal vind ik gele shirts niet altijd even mooi, maar dit is echt een uitzondering. Het ademt jaren 90. Het oude NAC-logo. Diadora als kledingfabrikant op de borst. Fuji als sponsor voorop. Je ziet Ton Lokhoff er zo in rondlopen. Waarschijnlijk is dit shirt door Lokhoff gedragen. Toch wel erg gaaf. Hele dikke stof ook, ademt totaal niet. Helemaal niet praktisch en juist daarom zo mooi.

FC Utrecht thuisshirt

Omdat ik in Utrecht woon, kan een shirtje van de lokale FC natuurlijk niet ontbreken. Bijna 40 jaar oud dit shirt, maar het glanst nog altijd. Bijzonder logo ook, want het voelt helemaal niet jaren 80 aan. Het lijkt eigenlijk best wel modern. Ik heb dit ooit geruild met een andere verzamelaar. Gewoon een heel, heel mooi shirt.

Nog meer voetbalshirtsverzamelingen zien? Lees dan onze interviews met Martijn van Zijtveld en Gerdo van Peppel.

Sander Wesdijk
Altijd op zoek om de mooiste wedstrijden en stadions vast te leggen met mijn camera. Van het Nederlandse amateurvoetbal tot de tofste wedstrijden over de hele wereld!

Reageren is niet mogelijk.

0 %