InterviewsVoetbalshirts

Een kijkje in de fantastische voetbalshirtsverzameling van Gerdo van de Peppel

Gerdo van de Peppel is een fanatiek verzamelaar van voetbalshirts. Wat ooit begon met het verzamelen van shirtjes van zijn lokale profclub FC Wageningen, is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een collectie van meer dan 400 (grotendeels Nederlandse) shirts. Van verdwenen clubs als SVV, Haarlem en FC Wageningen tot een indrukwekkende collectie van shirts uit de gouden tijd van Ajax én een museumwaardig shirt van FC Barcelona. Wij vroegen hem om een top-10 samen te stellen van zijn favoriete pareltjes.

“Mijn eerste shirtje ooit was er eentje van Ajax, dat kreeg ik toen ik zes jaar was. Later ben ik begonnen met het verzamelen van FC Wageningen-shirts. Dat is bij toeval ontstaan. Je krijgt er eens eentje van bekenden en je koopt er eentje, je krijgt wat cadeaus van de spelers en voor je het weet heb je een verzameling. Inmiddels gaat het megasnel. Ik krijg elke dag wel minstens tien DM’s van mensen die wat voor me hebben. Maar ik kies wel echt wat ik koop. Alhoewel ik daar ook niet altijd scherp in ben hoor. Laatst kocht ik een oud shirt van Sparta om er daarna achter te komen dat ik die al in de verzameling had, haha. Met honderden shirts raak je soms toch een beetje het overzicht kwijt. Maar shirts die ik dubbel heb, verkoop ik weer door”, vertelt Van de Peppel.

“Ik focus me vooral op Nederlandse clubs en FC Barcelona. En eigenlijk dan vooral shirts van vóór het jaar 2000. Daarna zijn de shirts eigenlijk allemaal te commercieel geworden. Er zijn wel wat uitzonderingen, maar het overgrote deel is van toen. En dat kopen gaat ook wel eens mis hoor. Een matchworn shirt dat niet matchworn bleek. Of betalen voor shirts die nooit opgestuurd worden. Ach ja, aldoende leert men. Gelukkig hebben we een grote community met verzamelaars die onderling informatie uitwisselen en shirtjes verkopen.

Shirts die ik cadeau heb gekregen, verkoop ik echter eigenlijk nooit. Uit principe.”

FC Wageningen 1980

“Dit shirt van FC Wageningen is het meest speciale shirt dat ik in mijn collectie heb. Dit shirt is afkomstig uit de promotiewedstrijd van FC Wageningen naar de Eredivisie. Hij is meegenomen door een oud-trainer van mij bij RVW. Het was het allerlaatste shirt dat nog in de kleedkamer lag na die wedstrijd. Hij heeft hem altijd gehouden en vorig jaar aan mij cadeau gegeven voor de verzameling.”

FC Wageningen 1978-1979

“Dit shirt van FC Wageningen is van mijn naamgenoot Gerdo Hazelhekke. Mijn vader was supporter van Wageningen en mijn moeder vond het wel een mooie naam. Vandaar dat dit toch wel een heel bijzonder shirt is. Hij heeft het me zelf cadeau gedaan toen hij ging emigreren naar Spanje, samen met nog een drietal shirts van FC Wageningen en Cambuur. Zijn shirt van onder andere Go Ahead Eagles en het Nederlands Militair Elftal heb ik voor hem laten inlijsten en die hangen nu in Spanje.”

Ajax 1986-1987

“Dit Ajax-shirt komt uit de verzameling van ex-profvoetballer Michel Boerebach. Een Roda-shirt van hem kwam op Marktplaats te staan, dus ik wilde wel even informeren of die echt was en hoe de verkoper er dan aan kwam. Via deze persoon heb ik nog wat meer shirts uit de selectie gehad. Zoals dit shirt, waar maar twee wedstrijden in is gespeeld door Ajax. Op dit shirt krijg ik elke week wel een bericht of ik hem wel verkopen? Maar die gaat never nooit weg haha.”

FC Barcelona 1973-1974

“Dit shirt uit het seizoen 1973-1974 heb ik overgenomen van iemand uit Limburg, die vroeger in Wolfheze woonde, vlakbij Sportcentrum Papendal waar de selectie van Barça aan het trainen was. Dat was het elftal met onder meer Johan Cruijff en volgens mij ook Johan Neeskens. Op dit shirt heb ik vanuit Barcelona en van vele shirt verzamelaars veel reacties en complimenten ontvangen. Diegene die had geboden wilde hem hebben voor het museum van de club. Sterker nog, hij vond dat het daar thuishoorde en dat ik hem helemaal niet zou moeten hebben. Nou ja, dat bepaal ik nog altijd wel zelf. Dit shirt is niet te koop.”

Ajax 1985-1986

“Dit is nog zo’n schitterend shirt van Ajax. Wit met blauw en lange mouwen. Kappa in combinatie met TDK, één van de mooiste sponsors op een voetbalshirt ooit. Zonder twijfel een van de mooiste Ajax-shirts aller tijden.”

FC Volendam 1992-1993

“Het Veronica-shirt van FC Volendam wilde ik altijd al hebben. Wat een plaatje. Ik had hem al, maar dan zonder de sponsor erop en dat is het toch net niet dan. Opeens vond ik hem online en ik heb geen seconde getwijfeld. Eigenlijk voegen handtekeningen voor mij helemaal niks toe, maar bij deze heb ik het maar voor lief genomen.”

SVV 1989-1990

“SVV. De fusieclub (die in 1991 verder ging als Dordrecht’90) bestaat allang niet meer. Ik heb deze gekregen via een verzamelaar die ooit ergens een hele bult had opgekocht en geruild voor wat Ajax-spullen: mokken, bordjes… Dat werk. Dat was dan weer zijn verzameling – een schitterend museum aan Ajax-spulletjes in de achtertuin. Toen ik hem kocht zat er een andere sponsor overheen geplakt. Die heb ik heel voorzichtig weggehaald en toen kwam Mercedes- en Honda-dealer Van Dijk tevoorschijn. En nog in perfecte staat.”

Sparta Rotterdam 1987-1988

“Dit blijft een bijzonder shirt. Een Quick van Sparta Rotterdam. Hij was ooit van Piet Wijnberg, die ook nog lang bij Ajax heeft gespeeld en helaas vorig jaar is overleden. Ik heb het shirt overgenomen van een andere verzamelaar. Er zaten wel flink wat gaten in het shirt, maar die heb ik laten repareren. Het moet wel perfect zijn natuurlijk!”

SVV Schiedam 1984-1985

“Dit shirt is van SVV Schiedam en nog in perfecte staat. Een schitterend Adidas-je met het magische rugnummer 14. De sponsor Hans Textiel is in een rood vlak op de borst gestikt. Dat heeft charme voor mij als verzamelaar”

NEC Nijmegen 1988-1989

“Het NEC Nijmegen-shirt met sponsor VGZ en rugnummer 9 van oud-speler Evert Radstaat, Radstaat doorliep de hele jeugd van FC Wageningen en kwam in 1979 bij het eerste team. In de winterstop van het seizoen 1985/86 werd hij geruild met Bert van de Pol en ging naar N.E.C.”

“Al met al is het een mooie verzameling, die ik door de jaren heen bij elkaar heb gespaard. Wie geinteresseerd is in mijn collectie, kan mij volgen via het Instagram-account Oudevoetbalshirts”, zegt Van de Peppel. Hij besluit: “De heilige graal blijft het FC Wageningen-shirt van 1992, het laatste jaar voor het faillissement. Als iemand die heeft, mag hij meteen in de DM sliden, want die moet ik hebben. Ik weet dat het overgrote deel van deze shirts in handen is van oud-spelers. Zo hoort het eigenlijk ook, want het moet voor hen ook een speciaal shirt zijn. Maar toch. Voor dat shirt zou ik echt bijna alles ruilen…”

Sander Wesdijk
Altijd op zoek om de mooiste wedstrijden en stadions vast te leggen met mijn camera. Van het Nederlandse amateurvoetbal tot de tofste wedstrijden over de hele wereld!

Reageren is niet mogelijk.

0 %