Voetbalshirts

De schitterende shirtjesverzameling van voetbalcommentator Martijn van Zijtveld

Martijn van Zijtveld (13 juni 1985) is, behalve sportverslaggever en voetbalcommentator bij ESPN, al jaren een fanatiek verzamelaar van voetbalshirts. Wat ooit begon met het kopen van foute nepshirtjes op Spaanse markten is inmiddels veranderd in een verzameling van meer dan 700 voetbalshirts. Wij vroegen Martijn daarom maar eens om een top 10 samen te stellen van zijn favoriete pareltjes!

Het starten met verzamelen is nooit een bewuste keuze geweest. Je koopt shirtjes omdat je het leuk vindt. Dat loopt dan steeds verder uit de hand en voor je het weet ben je begonnen met verzamelen. Ik heb veel shirts van Arsenal, de club waar ik zelf supporter van ben. Verder hou ik wel van shirts waar iets van heritage in wordt verwerkt. Dat doet Adidas wel goed de laatste jaren bij onder meer Arsenal en Ajax. Die trend bij clubs om per jaar 6/7 shirts uit te brengen vind ik dan weer helemaal niks. Echt killing voor de verzamelaar.

De verzameling

Zelf heb ik nu iets meer dan 700 shirts. Ik verkoop er nu ook wat via internet, om de hobby een beetje te financieren. Laatst heb ik ook een tijdelijke pop-upstore gehad in Haarlem. Dat was wel echt heel gaaf om eens te doen. Maar toch blijft verzamelen vele malen mooier dan verkopen.

Arsenal uitshirt: 1992-1993

Het Bruised Bananas shirt van Arsenal van begin jaren 90. Eigenlijk is dit hét perfecte shirt voor mij. Een shirt van Arsenal, mijn club, die ook nog eens mooi is van lelijkheid qua patroon. Met het oude logo nog erop. Ik ben nog bezig met het compleet maken van mijn verzameling Arsenalshirts vanaf mijn geboortejaar. Dit design hebben ze twee jaar terug nog in een soort remake gedaan. Dit shirt heb ik ooit in een vintage winkel gekocht voor 12 euro! Die is tegenwoordig wel 400-500 euro waard. Niet dat ik deze ooit wil verkopen hoor.

Verenigde Staten uitshirt: 1994

Dit shirt wordt tegenwoordig echt vaak nagemaakt, vaak met Alexei Lalas achterop. Het is dan ook een van de bekendste WK-shirts ooit. Amerika droeg deze op het WK 1994, mijn favoriete WK. Ooit hoop ik dat WK nog helemaal compleet te maken qua shirtjes. Deze heb ik online gekocht op E-Bay. Voel dan wat een lekker stofje. Mooi gestike badge ook. Ik vind hem perfect zonder bedrukking.

Forward Madison FC derde shirt: 2020

Een iets moderner shirtje, het hoeft natuurlijk niet allemaal retro. Forward Madison FC uit Wisconsin in Amerika. Ik kende de club niet hoor, tot ik dit shirt voorbij zag komen op Social Media. Die moest ik gewoon hebben. Heel fotogeniek shirt, echt uniek. Het is ook ontworpen door een lokale kunstenaar. Dat zie je er wel aan af, haha.

Internazionale thuisshirt: 1997-1998

Ik heb twee keer in mijn leven een grote verzameling in één klap overgenomen. Daar zat toen ooit deze bij, van de echte Ronaldo. Hij was van een verzamelaar die is overleden. Zoveel details ook weer op dit shirt. Alles gestikt, mooie bedrukking erop. Het iconische Pirelli op de borst. Lange mouwen is ook altijd bonuspunten bij mij. Toen ik er later achterkwam dat dit shirt ook nog eens de spelersversie is sprong ik helemaal een gat in de lucht.

Sovjet-Unie thuisshirt: 1989-1991

Er zitten wel echt wat klassieke shirts zo bij he. Naar deze was ik al een tijdje op zoek. Een legendarisch shirt van de Sovjet-Unie dat ze tussen 1989 en 1991 gebruikten. Echt een collectors item. Vorig jaar hem ik hem eindelijk voor een acceptabele prijs kunnen kopen. Of nou ja, acceptabel voor mijn doen dan haha.

Griekenland thuisshirt: 2004

Het is jammer voor de foto’s, maar dit shirt gaat echt de lijst niet uit haha. Ik heb zelf een Griekse vrouw en ik kom er heel vaak, dus ik heb wel een band met het land. Nederlandse shirts met Griekse spelers achterop is zelfs een beetje mijn voetbalniche. Maar het EK 2004 shirt met Angelos Charisteas achterop mag natuurlijk niet ontbreken in de verzameling. Het hoogtepunt in de Griekse voetbalgeschiedenis.

Nederland thuisshirt: 1988

Ja, zonder dit shirt is de collectie niet compleet natuurlijk. Als je het hebt over hoogtepunten in de voetbalgeschiedenis. Het Nederlands elftal shirt van het EK ’88. Legendarisch. Er zijn verschillende internationale versies van dit shirt uitgebracht. Amerikaanse versie, Japanse versie. Deze heb ik geruild voor die andere shirts. Ik heb wel lichte twijfels over de echtheid van dit shirt, alhoewel andere verzamelaars ook zeggen dat alles eraan klopt. Ik ben er hoe dan ook tevreden mee.

Nederland uitshirt: 1998

Dennis Bergkamp is een van mijn favoriete voetballers ooit, ook vanwege de link naar Arsenal natuurlijk. Dit shirt is dan ook zonder twijfel een van mijn meest trotse bezittingen. Dit ontwerp is slechts één wedstrijd gedragen op het WK 1998, in de eerste groepsfasewedstrijd tegen de Belgen. Bergkamp speelde die wedstrijd in korte mouwen, dit was de versie voor als hij met lange mouwen zou willen spelen. Een echte spelersversie dus. Via oud-spelers of oud-scheidsrechters bij een verzamelaar beland die mij benaderde of ik interesse had. Nou, dat hoefde hij geen twee keer te vragen.

San Marino thuisshirt: 1993

Dit shirt is van de interland tussen Nederland en San Marino in 1993. Het heeft bijna 30 jaar ergens op de zolder gelegen en is via via bij iemand van de pers terechtgekomen die er wel vanaf wilde. Voor mij wel een uniek shirt, dus die wilde ik wel meepakken. Wie weet wil ik ooit een shirt van alle FIFA-landen, dan heb ik deze maar mooi alvast. Nummer 14 op de rug. Admiral als kledingsponsor. Bij deze die je ook nog wat wedstrijdsporen zitten. Toch wel heel gaaf.

Arsenal thuisshirt: 2005-2006

Dit shirt is van een van de weinige seizoenen in de laatste 40 jaar dat Arsenal niet in rood en wit speelde. Over dit shirt word ik denk ik het vaakst benaderd met de vraag “kan je aan dit shirt komen?”. Is natuurlijk ook wel eentje met veel historie. Goede kleurencombi ook met dat goud erbij. Ik heb zelfs drie verschillende versies van dit shirt. Eentje zonder bedrukking, eentje met Bergkamp en eentje met Bergkamp + Champions League. Die laatste versie klopt niet helemaal, daar zijn sommige dingen later pas op gezet. Achja, je kan ook niet alles hebben.

Sander Wesdijk
Altijd op zoek om de mooiste wedstrijden en stadions vast te leggen met mijn camera. Van het Nederlandse amateurvoetbal tot de tofste wedstrijden over de hele wereld!

Reageren is niet mogelijk.

0 %