Als in de zomer het speelschema voor de amateurs in Nederland bekend wordt gemaakt, wordt direct de digitale agenda erbij gepakt. Snel wordt het internet afgestruind opzoek naar de speeldata van de wedstrijden tussen Voetbal Vereniging Hellevoetsluis en Voetbal Vereniging Nieuwenhoorn. Een zucht van teleurstelling, pas 8 december staat de eerste derby van  Hellevoetsluis van het seizoen op het programma. 

Doodziek

Afijn, het seizoen raast voorbij en zo ook meerdere derby’s in zowel binnen- als buitenland. Er worden verslagen in België gemaakt van onder andere Racing Mechelen – Lyra Lierse (tip!). In Nederland maakte ik verslagen van de Eredivisiewedstrijden FC Emmen – De Graafschap en de derby tussen FC Oss en FC Den Bosch. Inmiddels is het 8 december en ik lig doodziek op bed. Echter is dat geen reden om vandaag over te slaan. Ik neem één of ander paardenmiddel en stap in de trein. Een ellendige en erg lange treinrit volgt.

Wat is er nu zo bijzonder aan deze derby dat ik er doodziek drie uur voor in het openbaar vervoer zit? Dat antwoord is erg simpel. Ik ben opgegroeid in Hellevoetsluis. Het slaperige voorstadje van Rotterdam heb ik deze zomer verruild voor Nijmegen. Genoeg geluld. Anderhalf uur van te voren stap ik de bus uit, strek mijn benen en loop richting VV Hellevoetlsuis. De vereniging werd in 1919 opgericht en is een volksclub. Weinig ruimte voor poespas. Het vuurwerk en de hardcore is al van ver af te horen. Enkele minuten nadat ik aankom lopen we gezamenlijk naar VV Nieuwenhoorn, waar de derby vandaag wordt gehouden. Een heuse corteo dus, dat in het slaperige stadje veel bekijks trekt.

VV Nieuwenhoorn is de grootste club van Hellevoetsluis, zowel qua ledenaantal als qua historie. In het verleden een Zondag Hoofdklasser, maar dat niveau hebben ze na de overstap naar de zaterdag nog niet weten te bereiken. Nieuwenhoorn is een dorpje waar Hellevoetsluis tegen aan gegroeid is. Het dorp wordt omringd door dure nieuwbouwwijken en vormt dus een groots contrast met de wijk waar VV Hellevoetsluis vandaan komt.

Corteo & Pyro

Na aankomst van de corteo wordt er meteen een hoop vuurwerk afgestoken. De omroepster van vandaag maakt zichzelf meteen belachelijk door ongehoord stressvol te reageren. Al met al genieten uiteraard. Vervolgens worden er hele tassen met vuurwerk uitgedeeld en is het wachten op spektakel. En dat komt er, wanneer beide teams om 17 uur het veld op komen.

Helaas hebben we hiermee ook het grote hoogtepunt gehad. VV Nieuwenhoorn is veruit de betere vandaag en laat VV Hellevoetsluis er totaal niet aan te pas komen. Een snelle 1-0 voor de thuisclub zou ervoor moeten zorgen dat de wedstrijd ontbrand. Dit gebeurt echter niet. Als na een half uur de regen met bakken uit de hemel komt, besluit ik beschutting te gaan zoeken onder de tribune. Nieuwenhoorn heeft namelijk een heuse catacombe. Daar kijk ik het resterende deel van de wedstrijd af, want droog zou het niet meer worden. Met een terechte 4-1 als eindstand, zal VV Hellevoetsluis zinspelen op revanche tijdens de volgende derby van Hellevoetsluis.

Stefan van Leeuwen
Liefhebber van de supporterscultuur, regelmatig te vinden met camera op de tribunes in binnen- en buitenland.

    Ook leuk om te lezen

    Reageren is niet mogelijk.