Columns

De chronieken van de Belgische voetbalbond

“En toch ben ik de beste kandidaat.” De zin van de voorzitter van de Belgische voetbalbond, François De Keersmaecker, die de (Belgische) voetbalwereld op zijn kop zette. Eerder deze maand werd bekend dat de bond een recordverlies van 3,2 miljoen euro zal boeken. Ja, u leest dat goed. Anno 2015 staan de Rode Duivels op een derde plaats op de wereldranglijst en toch gaat de voetbalbond door een van de zwaarste crisissen uit zijn bestaan.

“We hebben heel wat activa zoals het bondsgebouw, de provinciale centra of het centrum in Tubeke. We leven niet op een financiële puinhoop.” Ja! Eindelijk, dat centrum in Tubeke! De verbouwing van een hotel in Tubeke staat op een oefencomplex dat is gebouwd met de winst van Euro 2000. Maar het complex raakte in verval en sommige bronnen menen zelfs te weten dat de verbouwingskosten kunnen oplopen tot drie miljoen euro. Vertel me eens hoe dat geen financiële puinhoop is?

1

Hoe het sportcomplex/hotel er in 2011 zou moeten uitgezien hebben

Nog zo’n financiële puinhoop zijn de portretrechten van de Rode Duivels tijdens het WK vorig jaar. Sommige spelers wachten nog steeds op hun zuurverdiende centjes in verband met de verkoop van hun glorieuze afbeelding op bierglazen, speelkaarten of stickers. Hun geld zit geblokkeerd in een ‘stille handelsvennootschap’ bij de voetbalbond. Wie is die stille handelsvennoot vraagt u? Vincent Kompany! Vince The Prince heeft een contract met de voetbalbond over de portretrechten via zijn tv-productiehuis Bonka Circus.

Çoiske liet weten dat hij financieel niet meer gaat samenwerken met Kompany. Goed bezig, man! Enfin, ik vraag me toch af waarom een van de meest verdiende voetballers op de planeet zich zorgen maakt over een paar honderdduizenden euro’s aan portretrechten. Volledig banaal, toch?

“Lach nog eens zoals in de tijd dat u honderdste stond in de FIFA-ranglijst.” Een fotograaf van De Standaard wist heel goed wat hij zocht. De geforceerde ‘big smile’ van De Keersmaecker, die we voor het laatst zagen in 2003. En dat op de ‘vooravond’ van de herverkiezing van de voorzitter. “Natuurlijk zijn er fouten gemaakt, maar we hebben meteen maatregelen genomen om die fouten recht te zetten”, aldus de voorzitter. Ja, hij heeft gelijk. De cijfers hebben een beetje achtergrond nodig. Twee miljoen van het totale verlies is te wijten aan een ontslagronde van een twintigtal mensen. De bond sleept die som dus ‘sociaal passief’ mee. No biggie! Die baasjes zullen wel snel een andere job krijgen waarvoor ze betaald worden om uit eten te gaan.

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %