Supporters zijn het kloppende hart van een voetbalclub. Daar zit je bestaansrecht. Maar ze kunnen ook verdomd lastig zijn, zeker als er onvrede heerst en er stevige kritiek geuit wordt. Dat kan je als bestuurder van een club natuurlijk niet gebruiken. Want aangesproken worden op verantwoordelijkheid is maar vervelend. Kortom, de publieke opinie beïnvloeden is het devies. De aandacht verleggen zodat de hitte onder de voeten verdwijnt. In zowel Rotterdam als Breda vonden ze de oplossing in bedreiging en intimidatie. Een nieuwe trend?

Laten we wel wezen. Iemand bedreigen of intimideren om je punt te willen maken is ongelooflijk triest en oliedom. Het zal geen enkel effect hebben of zelfs averechts werken. Echter, als er al sprake van is, gaat het doorgaans om een individu die zijn of haar emotie niet onder controle heeft. En juist dat gedrag van een enkeling wordt met beide handen aangegrepen om de kritiek van grote groepen supporters de mond te snoeren. Een dankbare tool om elke vorm van zelfreflectie aan de kant te kunnen schuiven. Het feit dat je wanbeleid voert staat natuurlijk niet erg lekker op je CV, al levert dat menig bestuurder doorgaans nog een prima functie elders op.

Feyenoord City wankelt

Is het niet de fragiele business case, dan is het wel het gebrek aan draagvlak wat het veel te ambitieuze Feyenoord City plan doet wankelen. Zowel de club als de Rotterdamse politiek schrokken zich rot toen maar liefst 600 insprekers zich meldden om hun zegje te doen bij de inspreekmomenten van de Gemeente. Dat is een bizar aantal en nog nooit vertoont. Omdat men al heel snel in de gaten had dat het hier om een golf aan kritiek zou gaan, moesten er natuurlijk wel een aantal trucjes verzonnen worden om het te managen. Zo werd eerst besloten dat het democratisch recht ingeperkt moest worden door slechts een deel van aanmeldingen daadwerkelijk spreekrecht te geven. Logischerwijs leverde dat alleen maar meer kritiek op.

Een, naar hun zeggen, ludieke speurtocht van een klein groepje supporters werd vervolgens aangegrepen om de nodige maatregelen door te voeren. Het groepje was in de buurt verschenen van het huis van architect Ard Buijsen. De man en zijn gezin zouden zijn bedreigd en geïntimideerd zo schrijft de media. Massaal werd er schande gesproken. Dit kon toch niet? Terecht als het zo is. Feiten en bewijzen blijven echter uit tot op de dag van vandaag. De aanwezige politie heeft daar ook niemand gearresteerd, iets wat je toch zou verwachten. Maar de termen “bedreiging” en “intimidatie” waren gevallen. Resultaat, de kritische supporters die zich al jarenlang gefundeerd laten horen worden ernstig beperkt. Burgemeester Aboutaleb zet zelfs er enkele dagen de democratie voor opzij. En dat ging voor vele anderen dan weer veel te ver, zeker omdat concrete onderbouwing er voor uitbleef.

Het is ook regelmatig terug te horen bij de sprekers, stuk voor stuk bezorgde supporters. Op één voorstander na, louter zeer kritisch op Feyenoord City. Supporters worden stelselmatig genegeerd, gedemoniseerd en geschoffeerd. Specialisten, aandeelhouders en seizoenkaarthouders, uit alle geledingen van Feyenoord. De plannen zijn alleen maar goed voor de ontwikkelaar en de bouwer. De club gaat er aan kapot is de vrees. En dat geluid wordt al jaar in, jaar uit terzijde geschoven. De belangrijkste stakeholder in het proces, de supporter, is slechts een voetnoot voor de bestuurders en het projectteam.

‘Goed voorbeeld’

Het bestuur van Feyenoord volgt het voorbeeld. In een verklaring laten zij weten geen uitleg bij de Gemeenteraad te komen geven over de voortgang en financiering van het project. Ook zij zouden zijn bedreigd en geintimideerd is het argument. Een aangifte is echter niet gedaan. Feiten ontbreken. Er zou één persoon gearresteerd zijn, maar ook al heel snel weer vrijgelaten. De Gemeente is woedend, die voelen zich geschoffeerd door Koevermans en co. En terecht. Hoezo kunnen zij geen voortgang bespreken op het Stadhuis? Om de doodeenvoudige reden dat de club zijn zaken alles behalve op orde heeft. Het argument “bedreiging en intimidatie” is gewoon een waardeloos excuus om achter te verschuilen.

In 2013 was het Het Nieuwe Stadion plan al keihard afgeschoten op haalbaarheid. Nu ligt er een minstens zo slecht stadionplan. Echter, omdat de Gemeente dolgraag dat deel van Rotterdam-Zuid wil herontwikkelen, is het huidige nieuwbouwplan in het gebiedsontwikkeling idee geplakt. Inmiddels moddert men al weer jaren aan. Ze krijgen de business case maar niet sluitend, de financiering niet rond. Afspraken worden niet nagekomen, deadlines continu niet gehaald. Voldoende draagvalk is ook een keiharde eis, wat ver te zoeken is. Als je als club ook maar eindeloos geheimzinnig blijft doen over het seating plan (wat gaat een SCC kosten in het nieuwe stadion?), helpt dat ook niet. De officiële supportersvereniging wordt ook al maanden in de kou gezet.

Het zijn passanten die het vege lijf proberen te redden. Als er al sprake is van een enkeling die een grens over gaat, is dat voor wanbestuurders de tool om honderden of zelfs duizenden critici de mond te snoeren. Supporters die tot diep in het hart begaan zijn met het welzijn van hun club. Die met lede ogen moeten aanzien dat hun trots jaar in, jaar uit aan het ploeteren is. In Rotterdam-Zuid zijn ze zelfs Russisch roulette aan het spelen met het voortbestaan van Feyenoord.

Dat bleek donderdag ook wel, toen Koevermans (Algemeen Directeur) en Van Dijk (Commercieel Directeur) namens Feyenoord alsnog de Gemeenteraad te woord stonden. Daar maakten ze een hele slechte beurt zoals voorspeld. Een spervuur aan vragen werden ontweken, met leugens beantwoord of simpelweg doodgezwegen. Een amateuristisch toneelspel wat zelfs bij een amateurclub niet thuishoort. Het mag dan ook bizar genoemd worden dat zulke mensen blijkbaar zo ongelooflijk vol zijn van zichzelf en zich belangrijker voelen dan de club. Misselijkmakend.

In de Hekken - Feyenoord - Koevermans

Koevermans (Feyenoord) liet eerst de Gemeente Rotterdam in de kou staan om donderdag als een amateur afgeserveerd te worden bij diezelfde Gemeenteraad

Ideaal excuus voor Steijn

In Breda zullen ze gedacht hebben. De tactiek in Rotterdam kunnen wij ook wel toepassen. NAC kende een enigszins moeizaam seizoen. De vijfde plaats was toch wel een teleurstellend resultaat. In de play-offs wist de club net geen promotie af te dwingen. Dat kan echter de problematiek binnen de club niet verbloemen. Talent Van Hooijdonk vertrekt transfervrij met de nodige onvrede over trainer Steijn. Kort daarna stapt Mister NAC, Ton Lokhoff, op. En dat is voor de verschillende supportersgroepen de spreekwoordelijke druppel.

Vier dagen geleden komen zijn met een statement. Maurice Steijn moet binnen twee dagen vertrokken zijn bij NAC. Hij is niet de juiste man voor de club. Gebeurt dit niet, dan zullen er gepaste stappen ondernomen worden. Een breed gedragen verklaring die een bijzondere opvolging krijgt. Zoals gewenst stapt Steijn op, maar de verklaring van de club mag bijzonder genoemd worden. Het opstappen gebeurt uit veiligheidsoverwegingen. Steijn en zijn gezin zouden zijn bedreigd. ook nu blijft het slechts bij een oppervlakkige verklaring.

De supporters zijn woedend over deze verklaring. Waar haalt de club het lef vandaan? Als dat nog niet alles is, komen de Grote Drie aandeelhouders eveneens met een statement. Zij stellen hun aandelen in de verkoop vanwege de toestand rond het vertrek van Steijn. Ook dat is opmerkelijk te noemen. Ondanks dat zij mede er voor gezorgd hebben dat NAC nog altijd bestaat, worden die Grote Drie al lange tijd bekritiseerd. Het sluimert binnen NAC dat een vertrek van deze heren juist wel eens beter voor de club kan zijn. De actie van de aandeelhouders levert vooral verbazing en vraagtekens op. Ze kunnen alles behalve op begrip rekenen.

In de Hekken - NAC Breda - eerste training

Eerst training NAC zonder Maurice Steijn dus

Supporters laten hun klasse zien

Zowel in Rotterdam als in Breda geven de supporters het enige gepaste antwoord. Zij laten in alles hun clubliefde zien. Tijdens de uitgestelde inspreekmomenten deze dagen spreken tientallen Feyenoorders vol passie hun zorgen uit richting de Gemeente. De toekomst van de club staat op het spel. Goed onderbouwde verhalen geven een helder signaal af. Deze mensen weten dondersgoed waar ze over praten. Supporters zijn een wezenlijk onderdeel van een voetbalclub waar je rekening mee moet houden. Die je moet omarmen en mee moet nemen in ingrijpende veranderingen binnen de club.

Bij NAC wordt alle negativiteit omgezet naar positiviteit. De supporters stralen saamhorigheid en eensgezindheid uit. Zij laten zich niet verleiden tot vervelende acties of modder gooien. Een tweede, heel net statement volgt. Visie op de toekomst. Al meer dan 10.000 seizoenkaarten zijn er verkocht. Bij het stadion wordt er een wensmuur opgezet. Supporters kunnen daar hun positieve bijdrage op schrijven.

NAC draait bij

Het mag geen verrassing heten. Donderdag kwam via BN De Stem naar buiten dat er geen verder onderzoek gedaan wordt naar de dreigementen bij NAC. Althans, in hoeverre daar echt sprake van is geweest. De politie vond het namelijk niet nodig om een onderzoek in te stellen, want zo zegt men: “Er is niet gebleken dat er een strafbaar feit is begaan”. Bedreiging is juist wel een strafbaar feit.

Helaas kiest NAC nog altijd voor de verdediging, in plaats van schuldbewustheid en een excuus. Althans, excuses richting de achterban. Want waar het bestuur wel goed in blijkt te zijn is verschuilen achter allerlei excuses om het eigen falen proberen te verbloemen.

Het is te hopen dat bestuurders beseffen dat niemand groter is dan de club. Supporters zijn de belangrijkste aandeelhouders ongeacht de dikte van hun portemonnee. En bij diegene waar het kwartje nog niet is gevallen. Denk nog eens terug aan de Corona-tijd, de lege tribunes en de worsteling om de kop boven water te houden. De loyaliteit van supporters zonder dat ze naar hun tweede thuis konden. Zij die ervoor zorgen dat jij je dikbetaalde baan nog altijd hebt. Zij die dus alle recht hebben om kritiek te uiten als je er een als clubmanagement er een puinhoop van maakt.

In de Hekken - Feyenoord - statement - spandoek

Feyenoordsupporters worden al jaren genegeerd ondanks luide en terechte kritiek op de stadionplannen

De Twaalfde Man
Pure passie! Liefhebber van het spelletje en dan vooral wat er rond het voetbalveld gebeurd. Vertoeft het liefst tussen de fanatiekelingen voor de ultieme belevenis om daarnaast de passie op de gevoelige plaat vast te kunnen leggen. Gek van authentieke voetbalcultuur, oude stadions en heeft een zwak voor de Balkan. Heeft als doel om voetbal in alle Europese landen te hebben gekeken. Is te volgen op zijn eigen Facebook pagina. Schreef in 2019 het boek Derby Days, met 26 verhalen rond Europese derby's aangevuld met een scala aan eigen fotomateriaal.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.