Groundhopping

Dagenham leeft nog

Het voortbestaan van Dagenham & Redbridge FC werd eind vorig jaar bedreigd toen de belangrijkste geldschieter er de brui aangaf, maar de club uit het oosten van Londen heeft het gat in de begroting weten te dichten. Onder leiding van ex-Engeland manager Peter Taylor zijn ze aan het nieuwe seizoen begonnen.

Ik woon al ruim 20 jaar in de Londense gemeente Barking & Dagenham maar ik kom eigenlijk zelden op Victoria Road, de thuishaven van Dagenham & Redbridge FC. En als ik al ga, dan is het om naar West Ham onder-23 te kijken die tegenwoordig hun thuiswedstrijden in het stadion van de Daggers spelen.

Chigweel Construction Stadium

Afgelopen zaterdag moest daar maar eens verandering in komen. Dagenham speelde thuis tegen Maidenhead United en ik besloot de korte trip naar Dagenham East, het dichtstbijzijnde metro station, te maken. Vanaf daar is het zo’n vijf minuten lopen naar het Chigwell Construction Stadium zoals het stadion officieel heet. Onderweg kom je langs de Pipe Major, een vrij nieuwe pub die een paar jaar geleden is geopend. Voor de liefhebbers van een traditionele Londense ‘boozer’ is er de Eastbrook, maar daar moet je een flink stuk verder voor lopen.

Bij het stadion aangekomen ga ik naar het clubhuis wat wel iets weg heeft van een ‘working men’s club’ die je in Noord-Engeland veel ziet. Ik zie bekende gezichten van mensen die ik ook bij West Ham vaak tegenkom. De sfeer is gemoedelijk. Er wordt naar Newcastle vs Tottenham gekeken, de openingswedstrijd in de Premier League die vandaag ook van start gaat. Ik koop een kaartje aan de turnstile. £15 pond voor een staanplaats voor wedstrijd in de National League (niveau Topklasse Nederland, of misschien wel lager) is niet goedkoop. Ter vergelijking, voor bekerwedstrijden van West Ham in het London Stadium betaal ik vaak niet meer dan £10 en qua voetbal heb je het dan wel over een heel ander niveau.

Het stadion is een allegaartje van tribunes. Naast de hoofdtribune is er ook nog een kleine zittribune op de lange zijde. Achter het doel bevindt zich een onoverdekte staantribune en op de lange zijde aan de overkant kun je de wedstrijd volgen op een overdekte staantribune. Tenslotte is er ook nog een vrij grote zittribune achter het andere doel. De capaciteit is ruim 6,000 toeschouwers, maar die zijn er vandaag bij lange na niet. Uiteindelijk komen er 1,069 opdagen waaronder 89 uitsupporters.

Dagenham vs Maidenhead United

De wedstrijd is niet van hoogstaand niveau. Wat me opvalt is hoe groot en fysiek sterk de spelers zijn, vooral die van Maidenhead. Uiteindelijk wordt het 2-2 en de bezoekers eindigen de wedstrijd met 10 man. De bekendste namen zijn de beide coaches. Peter Taylor, de Dagenham manager, speelde in het verleden onder andere voor Crystal Palace, Tottenham Hotspur en Leyton Orient. In 2000 was hij voor één wedstrijd caretaker manager van de nationale ploeg van Engeland. Alan Devonshire, de coach van Maidenhead, is een absolute legende voor de fans van West Ham United. Tussen 1976 en 1990 speelde Devo 448 wedstrijden voor de Hammers. Hij won de FA Cup in 1980 en werd acht keer opgeroepen voor het Engelse elftal.

Al met al was het een leuke middag en ik ben vast van plan meer wedstrijden op dit niveau te bezoeken. Er staan een aantal interessante affiches op het programma. Op 1 september speelt Dagenham thuis tegen Salford City, het speeltje van Ryan Giggs, Paul Scholes, Nicky Butt en Phil & Gary Neville. De wedstrijd van het seizoen vindt plaats op Boxing Day wanneer de derby tegen Leyton Orient op het programma staat. De return is op 1 januari. Wordt in ieder geval vervolgd.

Beelden

Marc Wolterink
Nederlander die al ruim 20 jaar in Londen woont. Werkt voor mediabedrijf en schrijft over financiële producten. Groeide op als supporter van Go Ahead Eagles. Tegenwoordig seizoenkaarthouder bij West Ham United, zijn lokale team, vandaar, en gaat ook wel eens kijken bij Barking FC. Gaat vooral naar het voetbal voor de kameraadschap, de humor en de gezelligheid. Het resultaat is van ondergeschikt belang (dat komt vanzelf als je West Ham-supporter bent).

    Reageren is niet mogelijk.

    0 %