Voetbal in Peru

Cusco FC: toeristische lelijke eendje van de Peruviaanse Inca-stad

Voor me op de tribune zit een volledig Nederlands gezien met drie blonde kinderen. Buiten staat een Nederlands stelletje ruzie te maken over het geleverde wisselgeld voor een shirtje van omgerekend 7 euro 50. Ze zijn duidelijk het type persoon dat je niet ziet in een Nederlands voetbalstadion, maar vandaag kom ik ze in bosjes tegen in uitgerekend een Peruviaans voetbalstadion. Waar is het hier mis gegaan?

Cusco is de meest toeristische stad van Peru. De stad staat ook wel bekend als de ‘gateway’ to Machu Picchu, dankzij haar ligging als enige grote stad in de buurt van het wereldwonder. Deze bewaard gebleven Inca-stad is voor veel mensen de reden om naar Peru te gaan. Maar ook de stad zelf en de vele anderendorpen eromheen in the Sacred Valley ademen historie. Cusco is een stad vol met verwijzingen naar de rijke inca-geschiedenis van de stad en het land. Razend populair bij toeristen natuurlijk.

Machu Picchu

En het is juist die toeristische reputatie waar Cusco FC een slaatje uit probeert te slaan. Zodra je namelijk aankomt op het vliegveld staat een gigantisch billboard van de club je op te wachten. Dat is gek, want Cusco FC bestaat pas enkele jaren en met Cienciano en Deportivo Garcilaso beschikt de stad over twee historische clubs die op veel brede support mogen rekenen. Dat juist de toeristen die arriveren een verwelkoming van deze club te zien krijgen is geen toeval.

De hele club is namelijk ingericht op marketen richting de vele toeristen. Dat zie je al aan het synoniem maken van de naam van de club en de stad. In het logo zelf herken je Machu Picchu, de grootste toeristenattractie van de regio. De shirts lijken vooral ontworpen om lekker te verkopen, met verwijzingen naar Rainbow Mountain en het wereldwonder op honderd kilometer afstand. Het zijn typisch ‘instawaardige’ shirts. Roze of goud, met verwijzingen naar de veelbezochte monumenten. Het soort shirt waar toeristen lekker op gaan.

Family-friendly

Als je dit alles in ogenschouw neemt is het ook niet meer dan logisch dat ik zeer teleurgesteld ben zodra ik in de buurt van het stadion kom. De enige mensen die er rond lijken te lopen zijn toeristen. De typische backpackers en zomervakantiegangers, die met zijn allen gretig het gouden shirtje aanschaffen. Van een beetje voetbalcultuur of rauwe sfeer is geen sprake. Het is duidelijk dat de vele tour guides Cusco FC wel in de armen hebben gesloten. De family-friendly full Peruvian football experience vindt vandaag weer gretig aftrek.

Ook nog eens geholpen door het stadion – dat alle clubs in Cusco met elkaar delen. Deze beschikt namelijk over een regenboogtribune, een verwijzing naar de vroegere Incavlag. Maar bovenal, extreem lekker als achtergrond voor Instagramplaatjes! Zelfs tijdens de wedstrijd nog staan er mensen fotoshoots te houden voor de veelkleurige tribune. Het is gewoon pijnlijk om te zien. Zeker omdat het stadion dankzij haar backdrop echt een plaatje is. Een wedstrijd met daadwerkelijk fanatieke support hier zou een top-ervaring kunnen zijn.

Gezelligheid alom

Daarover dromen heeft weinig zin, want de realiteit haalt mij rap in. Het stadion is nog niet eens voor een kwart gevuld, wat er aanwezig is is vooral gekomen om rustig wat voetbal te kijken. Er heeft zich wel een soort Barra Brava verzameld – alhoewel deze nog familievriendelijker is dan animatie op een all-inclusive vakantie aan de Turkse kust – maar die rammen eigenlijk alleen op de instrumenten terwijl er niemand ook maar een poging doet om te zingen. Positieve dingen? Eigenlijk niks. In de rust is er nog een hi-la-risch spel met supporters en een grote opblaasbal.

In de tweede helft besluit ik om in een wanhopige poging voor enige voetbalcultuur om dan maar naast het fanatieke vak te gaan zitten. Hier is het iets leuker, al is het maar door de rij vrouwen die fanatiek op hun luchttoeter blijven rammen. Maar het houdt allemaal niet over. De capo roept heel vaak hard dezelfde grap richting het veld, waarop gelach komt en hij tevreden door kan gaan. Dat vat wel een beetje het niveau van vandaag samen.

Op het veld wordt de wedstrijd tussen twee laagvliegers overtuigend gewonnen door Cusco FC. 3-0 staat er op het telraam na 90 minuten voetbal. Na het laatste fluitsignaal verlaat ik zo snel mogelijk het stadion. Vandaag was er niks van datgene dat voetbal juist zo mooi maakt. Zoals zo vaak is het een simpel devies: hoe meer toeristen ergens zijn, hoe sneller je er weg moet wezen. Dat geldt zeker voor Cusco FC.

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %