Voetbal in Polen

Cracovia komt met keiharde spandoeken tijdens Holy War in Krakau

Polen is voor velen het gedroomde voetballand vol felle derby’s en fanatieke support. Een voorbeeld daarvan is de Krakau derby. De wedstrijd tussen Wisla en Cracovia is altijd goed voor chaos. Ook tijdens de editie die wij een maand geleden bezochten was het weer raak. Twee schitterende spandoeken, waarvan vooral eentje echt een keiharde afbeelding is op het randje. Met natuurlijk weer de nodig pyro. Gelukkig was het weer een heerlijke editie, want voorlopig is het ook de laatste Holy War.

We schreven eerder al uitgebreid over de Krakau derby op onze website, maar om toch even snel een idee te geven van de rivaliteit tussen beide clubs gooien we onderstaand stukje even in de recycling:

“Daarnaast staat de wedstrijd niet voor niets bekend als de Holy War. De rivaliteit tussen Wisla en Cracovia is van een ongekende felheid. Toen Poolse hooligans zo’n tien jaar geleden tot het ‘Poznan Pact’ kwamen, waarbij werd besloten om geen wapens te gebruiken tijdens onderlinge gevechten, waren er slechts twee clubs die het niet eens konden worden. Wisla en Cracovia. Dat heeft de leider van Cracovia overigens geweten ook. In 2011 werd hij midden op de dag aangevallen door de Wisla Sharks. Met 64 steekwonden, veroorzaakt door machetes en messen, werd er een gruwelijk einde aan zijn leven gemaakt. Acht leden van de groep kregen gevangenisstraffen van 8 tot 10 jaar opgelegd. Het was de climax van 10 jaar vol gevechten, die het leven kostte aan meer dan 15 supporters van beide clubs.

Niet zomaar een wedstrijdje dus…

Pasy in het centrum

Waar onze vorige twee bezoeken beiden keren bij Wisla waren, wordt de derby deze keer gespeeld bij Cracovia. Met 5 landskampioenschappen (waarvan de laatste in 1948) en 1 beker de kleinere van de twee clubs uit Krakau. In het Józef Piłsudskistadion, vernoemd naar een Poolse militair en staatsman, passen dan ook slechts 15.000 supporters. Maar qua supporters doen de ultras en hooligans van Cracovia in niks onder voor de wederhelften van Wisla. In de Nederlandse scene is de club vooral bekend door de innige vriendschap met de Ultras Amsterdam van Ajax. Ook vandaag zijn de Ajacieden weer massaal aanwezig voor de derbyday.

In de tiende minuut van de wedstrijd rollen de supporters van Cracovia een schitterend spandoek uit over de tribune. Er zijn twee ansichtkaarten te zien. Aan de linkerkant zie je een schitterende afbeelding van het oude stadscentrum van Krakau. Ervoor waait een kaartje voor een van de allereerste wedstrijden van Cracovia. Aan de rechterkant staat een gigantisch spandoek dat de supporters van Cracovia voor hun 115-jarig bestaan tentoonstelden in het stadscentrum. Van de historie naar het heden dus. Het tekstdoek daaronder verduidelijkt het doel van de doeken:
“De tijden veranderen, maar nog altijd is het alleen Pasy (gestreepten – bijnaam van Cracovia) in het centrum”. Duidelijk boodschap zo voor de stadsderby. Krakau is van ons!

Niet voor het voetbal!

In de tweede helft is er nog een grote sfeeractie voorbereid. De supporters van Cracovia, gesteund door o.a. haar Nederlandse vrienden van Ajax en 60+ man van Tarnovia Tarnów, komt met een uitdagende boodschap. “Als we om het voetbal gaven, dan trapten we wel tegen een bal”. Die tekst wordt kracht bijgezet door het daadwerkelijke spandoek. Daarop zie je drie supporters van Cracovia die een supporter van Wisla in elkaar trappen. Gezien het gewelddadige verleden tussen beide supportersgroepen zeker geen loos dreigement. Het maakt het daardoor wel een heel vet doek. Deze actie wordt – moeten we het nog zeggen? – afgemaakt met wat pyro.

 

Het uitvak – voor het eerst in tijden is het de fanatieke supporters van Wisla weer toegestaan om naar de rivaal af te reizen – zet hier met wat fakkels een prima pyroactie tegenover.

De wedstrijd zelf eindigt in een redelijke anticlimax. In een – op zijn zachtst gezegd – niet al te interessante wedstrijd weten beiden ploegen niet tot scoren te komen. Een 0-0 gelijkspel betekent dat de derby geen winnaar kent. Alhoewel dat voor Wisla nog veel meer als een verlies zal voelen. Ten tijde van deze wedstrijd is de club nog verwikkeld in een degradatiestrijd en heeft de punten hard nodig. Voor Cracovia is het allemaal minder nijpend. Inmiddels is het seizoen afgelopen en weten we hoe het balletje gerold is. Wisla Krakau, in 2011 onder leiding van Robert Maaskant nog landskampioen, is gedegradeerd. Volgend jaar dus geen Krakau derby. Het zal als een overwinning voelen voor de Pasy van Cracovia.

 

Sander Wesdijk
Altijd op zoek om de mooiste wedstrijden en stadions vast te leggen met mijn camera. Van het Nederlandse amateurvoetbal tot de tofste wedstrijden over de hele wereld!

Reageren is niet mogelijk.

0 %