Bekervoetbal is vaak leuker, fanatieker en spannender dan competitievoetbal. Een groot nadeel zijn wel de lange afstanden die je op doordeweekse dagen moet afleggen voor een awayday en de snipperdag(en) die je ervoor moet opnemen. Echter mogen wij in vergelijking met sommige landen niet veel klagen over afstanden. In het Franse bekervoetbal is het ieder seizoen mogelijk dat clubs meer dan 10.000 kilometer moeten reizen voor een bekerwedstrijd, zoals dit weekend het geval was voor AS Vénus. Dan mag je al gauw een snipperweek aanvragen (en een lening afsluiten)…

Zoals waarschijnlijk al doet vermoeden, ligt AS Vénus niet op het vasteland van Frankrijk. De club is namelijk gevestigd op Tahiti. Voor de niet-topografen onder ons, Tahiti ligt midden in de Stille Oceaan. De dichtstbijzijnde onafhankelijke natie is Nieuw-Zeeland. Dan klinkt een bekerwedstrijd uit tegen Trélissac FC, gelegen op zo’n 75 kilometer van Bordeaux, ineens een stuk minder aantrekkelijk.

Flinke reis

De reis die de selectie van Venús mocht maken, is op zijn allerminst indrukwekkend te noemen. Met een hemelsbrede afstand van maar liefst 15.893 kilometer had de selectie een stevige reis voor zich liggen. Een korte blik op Google Flights laat ons de conclusie trekken dat enkel de heenreis al meer dan 25 uur duurt, met tussenstops in Los Angeles en Parijs. Als deze reis qua tijdsduur al niet aantrekkelijk is, zijn de kosten dat nog minder. Mocht je als supporter mee willen naar deze awayday, dan kost een retourvlucht al gauw 1.500 euro. Het is dan ook niet verrassend dat het uitvak tijdens de wedstrijd leeg bleef.

Grootste toernooi

Dat AS Vénus ruim 15.000 kilometer moet afleggen voor een wedstrijd in de Coupe de France, is geen uitzondering. Aan het Franse bekertoernooi doen jaarlijks duizenden clubs mee uit alle hoeken van het land, waaronder dus ook de overzeese gebieden. Dit seizoen zijn er 7.307 deelnemende clubs aan het toernooi, waarvan 148 clubs uit overzeese gebieden.

De eerste zes ronden van het toernooi zijn niet zo spannend. Op de overzeese eilanden worden deze ronden onderling gespeeld, waarbij de reisafstand valt te verwaarlozen. Enkel in de derde ronde stroomt er één club uit Saint-Pierre en Miquelon in, bij gebrek aan voldoende teams op het eiland. De afstand van dit eiland tot het vasteland valt nog mee: zo’n 4.500 kilometer. Pas in de zevende ronde van het bekertoernooi, die dit weekend plaatsvond, is de kans aanwezig dat clubs hun borst nat mogen maken voor een tamelijk verre awayday. Naast dat de clubs van de Ligue 2 hier instromen, is dit ook de ronde waar meerdere clubs uit overzeese gebieden instromen.

Verste awayday

Het gebeurt jaarlijks dat een aantal Franse clubs de halve wereld over reizen om te strijden voor een volgende ronde in het immense bekertoernooi. Afgelopen seizoen werd Angers SCO, uitkomend in de Ligue 1, gekoppeld aan Club Franciscain. De bezoekende club moest hiervoor ruim 6.400 kilometer afleggen. Na afloop viel er weinig te vieren. Club Franciscian werd met 5-0 afgedroogd door een B-ploeg van Angers. Om maar niet te beginnen over de terugreis.

Is het affiche tussen Trélissac FC en AS Vénus de verste awayday ooit voor een uitploeg? Nee. Die eer gaat, toevallig, naar Trélissac FC. Zij mochten in 2014 de reis maken naar AS Magenta, dat op Nieuw-Caledonië ligt. Voor deze uitwedstrijd moest de club een totale afstand afleggen van 17.142 kilometer. Trélissac had een vrij comfortabele terugreis, nadat er een ruime overwinning werd geboekt.

Financieel

Mocht je denken dat het voor clubs als AS Vénus wellicht financieel onverantwoord is om zover te komen in het Franse bekertoernooi, dan heb je dat goed. Gelukkig is de Franse voetbalbond zich hiervan ook bewust. Voor iedere wedstrijd waarbij een club een grote afstand moet afleggen, wordt er een bedrag beschikbaar gemaakt dat op kan lopen tot 20.000 euro. Voor dit geld mag er een selectie van 20 personen, bestaande uit spelers en staf, afreizen naar de wedstrijd.

Mocht een overzeese club het ooit zo ver schoppen dat ze in eigen huis een club met een loyale achterban loten, dan zien wij maar al te graag beelden voorbij komen van supporters die de spelersselectie achterna reizen. Misschien dat de Franse bond hier ook budget vrij voor maakt?

Jord Pingen
7 dagen per week bezig met voetbal. Wekelijks bij Heracles Almelo op de tribune te vinden. Voorstander van sfeeracties mét pyro, tegenstander van commercie en kunstgras.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.