Voetbal in Engeland

Corinthian-Casuals FC: Een bijzondere historie

Nee, we hebben we het niet over het Braziliaanse Sport Club Corinthians Paulista. En nee, we hebben het ook niet over mannen in dure merkkleding. Corinthian-Casuals is een voetbalclub uit Tolworth, Kingston up Thames, in Londen. Waar de Londense topclubs uit de Premier League het de laatste jaren van het geld moeten hebben, teert Corinthian-Casuals vooral op haar prachtige historie.  

Corinthian Football Club

Aan het einde van de negentiende eeuw was het niet Engeland, maar Schotland dat de dienst uitmaakte in het voetbal. Het Schotse nationale elftal was beter dan dat van Engeland, met dank aan de voetbalclub Queen’s Park. Om het tegen Schotland op te kunnen gaan nemen besloot Nicholas Lane Jackson in 1882 Corinthian Football Club op te richten. Jackson zijn plan werkte al snel. In de jaren 1880 leverde zijn club de meeste spelers voor wedstrijden tegen Schotland en Wales. Toch weigerde de club zich aan te sluiten bij de Football League, en om deel te nemen aan de FA Cup. In de originele clubregels stond namelijk dat ze niet voor een prijs zouden mogen spelen. In 1900 werd deze regel overboord gegooid. Corinthian FC speelde de wedstrijd om de Sheriff of London Shield, waarin landskampioen Aston Villa werd verslagen.

De wereld rond

Toch sloot de club zich aan bij de Amateur Football Association, waardoor er niet meer tegen profclubs kon worden gevoetbald. Ondanks dat Manchester United in 1904 met 11-3 werd verslagen, wat voor de club Uit Manchester nog steeds de grootste nederlaag ooit betekent, besloot de club de wereld rond te gaan reizen om bekend te worden. Waar Real Madrid de witte shirts van Corinthian FC overnam, deed het Corinthians uit het Braziliaanse Sao Paulo dat zelfs met de clubnaam. Ook maakten de Engelsen indruk in Zweden, waar de bekercompetitie naar de club werd vernoemd. Van 1906 tot 1913 werd er om de Corinthian Bowl gespeeld.

Casuals Football Club

In 1883, een jaar na de oprichting van Corinthian FC, werd in Londen Casuals Football Club opgericht. De voetbalclub was in 1905 een van de mede oprichters van de Isthmian League, welke vandaag met de sponsor naam Bostik League wordt aangeduid. Net als Corinthian besloot ook Casuals rond te reizen, om bekend te worden. Dit werd niet over de gehele wereld gedaan, zoals Corinthian wel deed, maar alleen in Engeland. Tijdens de tour werden er zelfs regelmatig meerdere wedstrijden op één dag gespeeld.

Samen door

In 1939 werden Corinthian FC en Casuals FC gefuseerd tot Corinthian-Casuals Football Club. De Tweede Wereldoorlog brak daarna snel uit, waarna al het voetbal in Engeland stil werd gelegd. Toen dit weer werd hervat na de oorlog nam de fusieclub de plaats van Casuals in de Isthmian League in. Waar beide clubs een bijzondere historie achter zich lijken te hebben gelaten, zijn ze samen vrolijk doorgegaan.

Dat de Braziliaanse voetballer Sócrates voor Corinthian-Casuals speelde, is toch een van de meest opmerkelijke verhalen uit de geschiedenis van de voetbalclub. De lange aanvallende middenvelder, die naast profvoetballer ook arts was, voetbalde tussen 1985 en 1986 één seizoen voor de Engelse club. Dat hij in 1983 nog was uitgeroepen tot Zuid-Amerikaans voetballer van het jaar, weerhield hem er niet van om op amateurniveau te gaan spelen.

Vandaag de dag speelt de club nog in de Bostik League, op King George’s Field Tolworth. De thuisbasis past bij de geschiedenis en het imago van de club. Geen glamour, zoals de laatste jaren in de Premier League, maar cultuur en historie. Corinthian-Casuals Football Club is een cultclub.

Boy de Haan
Studeert Journalistiek. Heeft een voorliefde voor kleine dorpsclubs, stokoude tribunes en bomvolle uitvakken. Hoopt dat kunstgras ooit in zijn geheel zal verdwijnen.

Reageren is niet mogelijk.

0 %