Columns

Column: sigaar uit eigen doos

De nieuwe collectie van PGWEAR is nu verkrijgbaar bij PGWEAR Nederland. Profiteer van gratis verzending vanaf 75 euro (NL+ BE) en zorg dat jij klaar bent voor al die mooie awaydays die gaan komen dit seizoen!

“Vanwege de enorme populariteit hebben we voor dit thuisduel een uitzondering gemaakt en kun je je eigen stoel(en) bestellen. Je stoel is vanaf 14 januari 10.00 uur met 10% korting af te nemen”. Dit waren de twee openingszinnen van het mail bericht dat we van ons “aller” Ajax mochten ontvangen met betrekking tot de kaartverkoop voor de wedstrijd tegen Real Madrid. Het lijkt haast wel of het een voorrecht is om op de stoel te gaan zitten waarvan het nummer op je seizoenskaart staat vermeldt. Jaar in jaar uit gaan mijn vrienden en ondergetekende gezamenlijk naar alle thuiswedstrijden en nu doet men ineens voorkomen alsof het een privilege zou zijn om op de zetel plaats te mogen nemen waar je volgens je kaart recht op hebt. Buiten dit enorme “voorrecht” hebben de beleidsbepalers nog een ander “cadeautje” uit de hoge hoed getoverd. Als je binnen die twee dagen je kaartje koopt krijg je daar nog eens 10% korting bovenop. Ik viel bijna van mijn stoel af van verbazing over zo veel goedheid. Het lijkt wel of Sinterklaas voor eventjes is teruggekeerd naar de Johan Cruijff Arena.

Knollen in plaats van citroenen

Omdat ik me meestal geen knollen voor citroenen laat verkopen, heb ik de stoute schoenen maar eens aangetrokken en ben gaan kijken wat de prijzen bij de andere clubs zijn. Voor dit kleine onderzoek zal ik mij beperken tot de tickets met de laagste prijs, omdat ikzelf ook op de goedkoopste plaats zit. Van de zestien clubs heb ik op de diverse websites slechts bij elf clubs de prijzen terug kunnen vinden van hun respectievelijke thuiswedstrijden. Van die elf was Real Madrid veruit de duurste met 65,00 euro, wat ook niet verwonderlijk is als houder van de beker en (wellicht) grootste club ter wereld. Bij Juventus betaal je ongeveer 60 euro. De kaarten bij de andere clubs waren aanzienlijk goedkoper dan Ajax. Liverpool spant de kroon, waar de goedkoopste plaats 9,00 pond kost. Hier moet je echter wel de aantekening bij maken dat er slechts 500 kaarten voor die prijs beschikbaar zijn. De Duitse teams zijn zoals gebruikelijk erg goedkoop. Bij Bayern betaal je slechts 15,00 euro, terwijl je de goedkoopste plaatsen bij Schalke ‘04 en Borussia Dortmund met 19,50 euro ook zeer klantvriendelijk geprijsd kunt noemen.

Vertweeëntwintigvoudigd

Ik kan mij uit een heel erg ver verleden nog herinneren dat je bij Ajax op vertoon van je seizoenkaart in de seizoenen 1966/67 en 1967/68 nog vrij toegang had voor de Europa Cup wedstrijden. Hier is men echter snel van afgestapt om niet geheel onlogische redenen. Een seizoenkaart uit het seizoen 73/74 (Vak “F”) kostte 75,00 gulden wat neer komt op 34,00 euro. Tegenwoordig betaal ik 230.00 euro per seizoen wat ongeveer een verzevenvoudiging betekend. Als je dat over een periode bekijkt van ongeveer vijftig jaar, kun je dit met wat fantasie redelijk prijs ontwikkeling noemen. Ik koester thuis nog vele toegangsbewijzen van de wedstrijden uit een ver verleden. Zo heb ik nog het kaartje van de wedstrijd Ajax tegen Atletico Madrid van 28 april 1971 (3-0). Een staanplaats kostte toen 5,00 gulden (2,25 euro). Als ik de toegangsprijs voor deze halve finale wedstrijd vergelijk met die tegen Real Madrid, moet ik constateren dat de prijs ongeveer vertweeëntwintigvoudigd is. Bij Ajax willen zo ons doen geloven dat wanneer we snel kopen er 10% korting te verdienen valt, maar dat blijkt, zoals bijna alle aanbiedingen van onze club, een sigaar uit eigen doos te zijn.

Ed van Zorg
Geboren en getogen Amsterdammer. Ging aan de hand van de slager om de hoek voor het eerst naar De Meer. Door de jaren heen zijn club trouw gebleven en elke twee weken in de Johan Cruijff Arena te vinden. Schrijft vaak columns over “seks, drugs en rock & roll” in het voetbal.

    Ook leuk om te lezen

    Reageren is niet mogelijk.

    Volgende artikel:

    0 %