Against Modern FootballGroundhoppingVoetbal in Hongarije

Club verliest met 29-0: de Misdaad van Ózd

Ózd FC heeft -12 punten als de hele selectie opstapt en bij de volgende wedstrijd alleen maar jeugdspelers mee doen. Bij een tussenstand van 23-0 wisselen de doelman en rechtsback uit wanhoop van positie. De eindstand komt neer op 29-0. Een historisch dieptepunt gevolgd door een ingrijpende actie van de bond. 

IJzerwerkers en ambtenaren richten in 1909 Ózd Vasgyári Sport Egyesület op, dat later de naam Ózdi Kohász SE aanneemt. Voornamelijk is de club te vinden in de tweede en derde divisie van Hongarije. Slechts vier seizoenen is Ózd actief in de eerste divisie, telkens van korte duur. Wel laat de stad in die seizoenen zien dat het voetbal er leeft. Al wonen er maar 30.000 mensen in Ózd, bij topwedstrijden zitten er 22.000 duizend supporters in het Városi Stadion. In 1995 gaat de voetbaltak zelfstandig verder als Ózd FC en stagneren de resultaten fors. Ózd komt alleen nog voor in regionaal voetbal tot in 2019 weer de derde divisie wordt bereikt, net wanneer de club haar 110-jarige verjaardag viert.

Een wedstrijd van Ózd in 1952 (bron. foto: Ózdi Muzeális Gyűjtemény)

Gulle donatie

In de zomer van 2019 lijkt de toekomst rooskleurig als de nationale bond MLSZ meedeelt via TAO-gelden 250 miljoen forint (grofweg 650.000 euro!) te doneren aan de club. Dit wordt door de bond wel vaker gedaan om sportontwikkeling in de regio te stimuleren. Alleen zorgt juist deze berg geld voor het begin van het einde van Ózd FC. Volgens zowel de gemeente als de bond is het geld overgemaakt naar de club. Echter neemt Ózd het standpunt in dat de gemeente het geld heeft. Ze eisen dat het totaal verwaarloosde stadion wordt gerenoveerd en de gelden vrijgegeven worden, gezien de club kampt met een staatsschuld. Het vingertje wijzen blijft de hele zomer doorgaan.

Als Ózd FC moet beginnen aan het nieuwe seizoen krijgt het puntenaftrek omdat de club niet kan aantonen dat er geen staatsschuld is, het veld onbespeelbaar is én de jeugdtak overhoop ligt. Meerdere jeugdelftallen hebben niet voldoende aantallen om aan te treden in de competitie. Daarbij zijn er ook geen speelbare velden voor de jeugd, waardoor er afgeweken moet worden naar andere clubs. Ózd FC zelf wijst naar een nieuwe voetbalschool in de stad die de jeugd letterlijk steelt. Ze zouden onder één hoedje spelen met de gemeente. Jeugdspelers en hun ouders geven zelf aan dat trainingen vaak niet doorgaan, materialen ontbreken en trainers opstappen wegens salarisverlies. Iedereen moet bedelen voor nieuwe ballen en reisvergoedingen voor jeugdtoernooien zijn niet geregeld.

 

Geen salaris? Baan nemen

In november is de puntenaftrek wegens wanorde opgelopen tot -12 punten. Het eerste elftal luidt dan de noodklok. De spelers krijgen al minstens drie maanden geen salaris meer van de club. 80 procent van de selectie moet een baan nemen en er is al vier weken niet meer getraind. Ze hebben allemaal families te voeden en huur te betalen, op deze manier staat er met Kerst een lege eettafel. Bij de volgende wedstrijd van Ózd FC tegen Putnok komen er maar vier spelers opdraven. De rest van de selectie is aan het werk.

Hoofdschuldige in het verhaal lijkt clubeigenaar László Gál, die op zijn beurt blijft volhouden dat de gemeente wenst dat Ózd FC ophoudt te bestaan. Alles en iedereen krijgt de schuld van Gál, maar in gesprek gaan met de partijen en komen tot oplossingen wil hij niet. De gemeente zelf heeft geen idee hoe de club in de huidige situatie terecht is gekomen en waarom Gál niet openheid van zaken biedt. Daarbij is het onduidelijk waarom de spelers niet betaald kunnen worden gezien de MLSZ een enorm bedrag heeft gedoneerd. Daarom is ook de nationale bond klaar met de club. MLSZ eist een boeterent van 50 procent op de gedoneerde gelden, omdat er helemaal niets van is gebruikt. De 250 miljoen forint is onvindbaar. En Gál weet van niets. 

 

Misdaad van Ózd 

Op 24 november 2019 speelt Ózd FC een uitwedstrijd bij Tállya. Omdat het eerste elftal inmiddels geheel is opgestapt, stuurt eigenaar Gál een jeugdelftal naar Tállya. De 16 en 17-jarigen worden vervolgens compleet vernederd met een ongelofelijke uitslag van 0-29. Bij de 0-23 veranderen de doelman en rechtsback nog van positie, om maar aan te geven hoe gênant het werd. De media reppen na het debacle over een misdaad tegen de jeugd. Zij lopen nu de krassen op voor de bestuurlijke wanorde, sommigen zullen nooit meer willen voetballen. Zowel vanuit het professionele als het menselijke oogpunt is de beslissing om deze pubers te sturen niet te verdedigen. De naam van Ózd valt dan ook niet meer te redden na deze actie. 

Eigenaar László Gál laat na afloop van de 0-29 het volgende weten aan regioblad boon.hu:

God, thuis, familie, club! Ik wil graag alle spelers bedanken die vandaag in het Ózd-shirt hebben gespeeld, omdat ze met hun aanwezigheid en spel hebben bewezen dat Ózd een sportieve stad is.

De sociale media afdeling doet zijn werk nog wel (bron).

Als de MLSZ-bond zich buigt over de absurde uitslag, is het over en uit met de club. Ózd FC wordt per direct uit de derde divisie gehaald en de enkele jeugdteams die nog actief waren moeten ook stoppen. Gál gaat nog wel in beroep tegen de eliminatie. Hij beweert dat de club zich aan de regels heeft gehouden, gezien het reglement voorschrijft dat spelers boven de 16 jaar moeten zijn. Uiteraard haalt het beroep niets uit en eindigt het voetbal in Ózd in haar 110-jarige bestaan. Tot op de dag van vandaag weet niemand waar de miljoenen van de bond zijn gebleven.  

Foto´s zijn van de wedstrijd Ózd tegen Felsőzsolca: 4-1, Borsod Megye I, begin 2019 voor de ineenstorting (special thanks to Tamas S.)

DanielsenAxedal
Noord-Hollander in Wrocław (Polen) en Boedapest (Hongarije) die gek is op de Visegrád-landen. Bezoekt vurige derby's tot amateurwedstrijden in de meest rare stadions. Zoomt in op de politieke verhalen achter voetbalclubs, ultra-cultuur en gevallen grootmachten. Afgestudeerd Moreel Filosoof & Politiek Wetenschapper.

Reageren is niet mogelijk.

0 %