Against Modern FootballGroundhoppingVoetbal in Polen

Circuskooi als uitvak in Polen

Uitvakken zijn er in vele soorten en maten, maar die van Znicz Pruszków in Polen spant misschien wel de kroon. Uitsupporters worden hier namelijk opgesloten in een kleine circuskooi. Heb jij ooit zo’n gek uitvak meegemaakt?

In de zomer van 2018 ben ik met een groepje vrienden op rondreis in Polen. We ontdekken de Poolse cultuur en groundhoppen hier en daar. De reis trappen we af in hoofdstad Warschau, dan nemen we de trein naar Gdynia, om vervolgens naar Poznań te reizen en zelfs een dagje Szczecin mee te pakken. Het werd een geweldige reis vol avontuur en mooie herinneringen. We waren op tijd voor de sloop van het oude Florian Krygerstadion van Pogoń Szczecin en zaten tussen de harde kern bij Arka Gdynia. Maar waar we op stuitten bij derdedivisionist Znicz Pruszków? Daar praten we tot op de dag van vandaag nog steeds over.

Het uitvak van Znicz Pruszków

Geel-rode kooi

De eerste wedstrijd van de trip is in Warschau, waar we een enkele nacht verblijven. Er wordt die dag alleen een wedstrijd in de derde divisie van Polen gespeeld, in een stadje tegen Warschau aan: Znicz Pruszków thuis tegen Elana Toruń. Met weinig informatie gaan we erop af. Schijnt dat de club Robert Lewandowski in de gelederen heeft gehad, toch een van de grootste voetballers in de Poolse geschiedenis. Als we het Stadion Znicza Pruszków inlopen, vallen we al snel in verbazing. We zien een uitvak dat lijkt op een circuskooi. Alsof er dieren worden gehouden voor ze in de tent trucjes mogen doen. Uitsupporters worden letterlijk in een kleine geel-rode kooi gestopt en juichen vandaar hun club toe. De thuisclub lijkt het de uitsupporters zo oncomfortabel mogelijk te maken, in Nederland zou men moord en brand schreeuwen bij zo’n kooi.

Foto: Kamil Rozenek, Stadionowi Oprawcy (bron)

Hotel op korte zijde

De rest van het stadion is ook opmerkelijk te noemen. Je hebt een grote moderne hoofdtribune en een 3-sterren hotel op de korte zijde. Op de hoofdtribune is alleen koffie en worst te krijgen. Als supporters aan het bier willen, moeten ze het hotel in. Wanneer we het hotel zijn ingedoken voor een biertje krijgen we bij het afrekenen te horen dat dit binnen moet opdrinken. We worden vervolgens opgesloten omdat de wedstrijd is begonnen. Hotelbezoekers hebben geen toegang tot de wedstrijd en daarom wordt alles dichtgegooid. Sta je dan. In een of ander Pools hotel met een halve liter terwijl je denkt een wedstrijd te gaan bezoeken. 

We drinken snel het bier op en laten de barman ons kaartje zien, waarop hij tóch nog even de deuren naar het stadion wil openen. Op de tribune zien we een afgrijselijke pot voetbal, waarop we ons meer bezighouden met het uitvak. De uitsupporters van Elana Toruń, een club die in 2022 failliet zou gaan (en inmiddels een doorstart heeft gemaakt), laten zich in een volle circuskooi van hun beste kant zien. Misschien werkt de kooi juist als een rode lap op een stier voor de supporters? Wie zal het zeggen. Elana Toruń wint de wedstrijd uiteindelijk met 0-2 van Znicz Pruszków.

Lech Poznan in de kooi, foto: Piotr Kucza, Stadionowi Oprawcy (bron)

Znicz – Lublin in 2023, Foto: Bristol City Alex, Stadionowi Oprawcy (bron)

Het uitvak is anno 2023 een stukje gerenoveerd. De kleuren zijn nu geheel geel, de stoeltjes vernieuwd en de hekken iets opgehoogd. Het ziet er nog steeds belachelijk uit. En uiteraard, is het juist daarom het waard om een keer langs te gaan. Voor ons een perfecte eerste kennismaking met het land Polen. 

Het uitvak in 2018 tijdens ons bezoek

De hoofdtribune in 2018

DanielsenAxedal
Noord-Hollander in Wroclaw (Polen) en Budapest (Hongarije) die smoor is op de Visegrád-landen. Bezoekt vurige derby's tot amateurwedstrijden in de meest rare stadions. Zoomt in op de politieke verhalen achter voetbalclubs, ultra-cultuur en gevallen grootmachten. Afgestudeerd Moreel Filosoof & Politiek Wetenschapper.

Reageren is niet mogelijk.

0 %