Afgelopen week speelde Carl Zeiss Jena in het geheim een oefenwedstrijd tegen RB Leipzig. Toen de supporters hier lucht van kregen verscheen er een statement op de website van de Horda Azzuro, de ultras van de club. “Geen samenwerking met Red Bull Leipzig!”. De haat tegen Red Bull Leipzig vanuit de Duitse scene is niets nieuws, maar voor de supporters van Carl Zeiss Jena is het nog pijnlijker. Zij waren een van de eerste supportersgroepen die protesteerde tegen het Red Bull gedrocht en zijn daarom terecht zwaar teleurgesteld in de club.

Carl Zeiss Jena’s haat jegens RB Leipzig is welbekend en in 2009 liep de wedstrijd tussen beide clubs flink uit de hand. Supporters van Jena probeerden te voorkomen dat de spelersbus bij het stadion aankwam. In 2013 hingen de supporters van Jena onderstaande satirische vlaggen in het uitvak in Leipzig. Met de doeken maakten ze de supporters van de club en hun gebrek aan identiteit en historie belachelijk.

Boycot Red Bull!

Het geheimhouden van de wedstrijd is geen toevalligheid. Duitse clubs zijn goed op de hoogte van de status van het marketingspeeltje uit Leipzig en weten dat samenwerking met die club tot protest kan leiden. Eerder zorgde een oefenwedstrijd al voor flink protest door supporters van Chemnitzer FC. Ook zijn er al meerdere oefenwedstrijden afgezegd na druk vanuit de supporters. De Horda Azzuro geeft ook aan dat zij na de eerst schok, vooral teleurgesteld waren in de leiding van de club. Zij eisen nu dus ook een toezegging van het bestuur: dat de club geen elke vorm van coöperatie met de reclamezuil voor energydrank meer zal hebben.

Enkele dagen na het statement hing de Horda Azzuro onderstaande doeken op rondom het stadion en het trainingscomplex. Het statement moge duidelijk zijn. Geen samenwerking met Red Bull Leipzig. Nu niet, morgen niet, nooit niet!

Lars Smit
Geboren in 1996 en een leven lang verliefd op NEC en voetbal in het algemeen. Helemaal gek van groundhoppen, vergane glorie en amateurvoetbal. Actief als zeer matige spits in de reserve vijfde klasse.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.