Columns

Cambuur bezorgt vluchtelingen een avond om nooit te vergeten

1

‘Hemmen doet niet mee tegen Go Ahead Eagles zondag’. Het is een dinsdagochtend in januari als één van mijn leerlingen uit Uganda voor de zoveelste keer meer over Cambuur weet dan ikzelf. ‘Dan zal Barto wel spelen, maar die is lang zo goed niet’, wederom haalt de jongen de woorden uit mijn mond.

Cambuur hoort bij de inburgering

Als docent bij Vluchtelingenwerk probeer ik mijn cliënten zo goed mogelijk Nederlands te leren en ze kennis van de Nederlandse samenleving bij te brengen. In mijn geval betekent dat dat mijn leerlingen alles te weten komen over de geschiedenis en de huidige prestaties van Cambuur. De meeste leerlingen laten het zich wijselijk van zich afglijden, maar twee Ugandese leerlingen waren direct meer dan gemiddeld geïnteresseerd in de prachtige club in geel en blauw.

Beide jongens zijn dan ook helemaal voetbalgek. De één, Arnold, is fanatiek fan van Manchester United. Meer dan eens komt hij na het weekend met een lang gezicht in de klas. Dat zelfs Cambuur meer wint dan ‘zijn’ United, dat hakt er natuurlijk aardig in. Collin, de andere jongen, neuriet al weken alle liedjes van Liverpool in de klas. Toen ik laatst een snoepreisje had naar Anfield Road smeekte hij mij om een sjaal mee te nemen. Trots loopt hij nu regelmatig rond met een Liverpoolsjaal om zijn nek.

Betrekken in de maatschappij

Al snel beloofde ik ze dat ze eens mee mochten naar Cambuur. Als vluchtelingen leven zij redelijk geïsoleerd in de samenleving. Ze zitten moederziel alleen aan de andere kant van de wereld in een koud land waarvan ze de taal niet optimaal beheersen. Daarom is het ontzettend belangrijk om vluchtelingen onderdeel uit te laten maken van de maatschappij. Wat voor ons een kleine moeite is, kan voor een vluchteling enorm veel betekenen. Alleen al daarom wilde ik ze ontzettend graag meenemen naar Cambuur, om ze een avond te bezorgen die ze niet snel zouden vergeten.

Dan moest het alleen wel wat warmer worden, want om twee Afrikanen op een winteravond in de vrieskou neer te zetten… Afgelopen zaterdag was het dan eindelijk zo ver. Ik had twee kaarten voor ze kunnen bemachtigen voor de wedstrijd tegen Vitesse. Met wat hulp van C1000 Cambuurplein, waarvan de eigenaar graag te hulp schoot en de kaarten upgrade tot echte sponsorplaatsen.

Doelpunten, foto’s en bitterballen

Cambuur liet negentig minuten zien waarom ik zo van de club hou. Enorme fouten werden gecompenseerd door geweldige goals en de sfeer was fantastisch als altijd. Ook Arnold en Collin genoten met volle teugen. Uitgerekend vanavond speelden de Afrikanen van Cambuur en Vitesse een geweldige wedstrijd. Vitesse-spelers Traoré en Atsu maakten prachtige goals . Bij Cambuur scoorde de Nigeriaan Ogbeche en speelde Lukoki (wiens ouders ooit Congo ontvluchtten toen Lukoki nog een baby was) een wereldpot. Na anderhalf uur grof geweld trokken de kruiddampen op en had Cambuur met 4-3 gewonnen.

2

Na de wedstrijd was het tijd om het sponsorhome binnen te gaan en te analyseren met bier en bitterballen. Alles voor een goede inburgering natuurlijk. Manu en Lukoki werden gespot en beide spelers waren uiteraard bereid om met de jongens op de foto te gaan. Ook Henk de Jong kwam nog even buurten. Hij stelde zich voor aan de jongens en ondanks alle drukte nam De Jong alle tijd voor hen.

Een avond om nooit te vergeten

Zo werd het een avond om niet snel te vergeten. Een geweldige wedstrijd, Afrikaanse spelers die swingden op het veld, en natuurlijk de ontmoeting met enkele spelers en Henk de Jong. Vergeet alle negativiteit die over Cambuur werd uitgestort de laatste weken. Cambuur is een geweldige club die als een warme deken om je heen valt. Dankzij Cambuur hebben twee vluchtelingen een geweldige avond gehad. Alle ellende die de beide jongens hebben meegemaakt (en meemaken) konden zij even vergeten dankzij Manu, Lukoki, De Jong en de rest van de spelers en technische staf. Cambuur, bedankt voor deze prachtige avond die Arnold en Collin niet snel zullen vergeten!

3

En de mening over Barto? Nadat ik deze eerder nederig bij had moeten stellen, vinden Arnold en Collin nu ook dat het een geweldige speler is…

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %