Columns

Burgemeester Van Zanen framed ‘voetbalhooligans’

Mijn mond viel open van verbazing gisteravond. Het AD kopt ineens ‘Burgemeester Van Zanen: Voetbalhooligans relden vorige week in de Schilderswijk“. Al dagen praat men over problematiek door straattuig in de Hofstad. Al lange tijd wordt Scheveningen op verschillende manieren geteisterd, waar vervolgens ook de verveling in de Schilderswijk aanleiding bleek om eens flink te gaan rellen. Een vervelend gevalletje problematiek die blijkbaar niet in het (politieke) straatje van de nieuwbakken Burgervader past en dus worden de ‘voetbalhooligans’ er bij gehaald.

Waar meneer Van Zanen die wijsheid vandaan haalt is een compleet raadsel. Vooralsnog is er geen spoor van onderbouwing laat staan feiten te bekennen. Bij de redactie van het AD is het factchecken al heel lang verleden tijd. Daar zijn ze alleen maar uit op sensatie en tendentieuze koppen. Een ordinair stukje framen past daar prima bij. Bedenk jezelf even: voetbalhooligans en fanatieke supporters, dat zijn twee totaal verschillende begrippen. Het hooliganisme is al jaar en dag uitgebannen in Nederland. Bovendien zijn hooligans, die men graag aan ons mooie spelletje linkt, al jaar en dag in beeld bij de politie. De politie kent de gezichten, de namen en woonplaatsen van deze heren. Als dit daadwerkelijk hooligans waren, dan had de politie dit binnen luttele seconden doorgehad.

Natuurlijk zit het artikel achter een “premium abonnement”, dus voor de reguliere lezer is het niet mogelijk het hele artikel te lezen. Dus ik quote voor jullie de volgende alinea’s:

Van Zanen, waar zijn de feiten?

Over de herkomst van de relschoppers van afgelopen week is veel verwarring ontstaan. Uit de politiecijfers die de burgemeester vanavond naar buiten bracht, blijkt dat de meeste aangehouden jongeren en jongvolwassenen (19 van de 26 personen) op de tweede avond en nacht van de rellen toch echt uit de Schilderswijk zelf afkomstig waren.

Maar dat beeld blijkt een dag later heel anders. In de nacht van vrijdag op zaterdag hield de politie in totaal 29 mensen aan. En van hen kwamen er ‘slechts’ negen uit de wijk zelf. Het gros van de arrestanten was overigens meerderjarig.

Voor het gemak wijst het AD ook nog even naar de ongeregeldheden bij de 1,5 meter demonstratie in Den Haag, toen het ook afgeschoven werd op de “voetbalhooligans”. Ook toen ontbrak het volledig aan onderbouwing en bewijs. Wat vooral naar voren kwam waren de misdragingen van de stille eenheid van de Haagse politie. Wie de videobeelden uit de Schilderswijk bekijkt, zoals die hieronder, zal ongetwijfeld met ons tot een hele andere conclusie komen dan die van de heer Van Zanen. Tenzij het hier ineens gaat om voetbalhooligans van Raja Casablanca, de prachtclub van Ilias Haddad?

Wat heeft voetbal er mee te maken?

Een vraag die mij eigenlijk al jarenlang bezig houdt. Voetbalsupporters, zijn buiten het voetbal ook nog altijd gewoon mensen. Mensen met een diverse achtergrond, politieke voorkeur of beroep. Burgers die ook gewoon het recht hebben om een statement te maken indien politieke keuzes effect op hen hebben. Mensen die ook vanuit andere motieven binnen de maatschappij de fout in gaan. Dat een persoon toevallig aanhanger is van een voetbalclub, betekent niet automatisch dat bij dit soort ongeregeldheden het afgeschoven mag worden op voetbalsupporters of ze gelijk bombarderen tot voetbalhooligans.

Het lijkt er sterk op dat het stokpaardje ‘afschuiven op voetbal’ vooral vanuit de politiek gebruikt wordt wanneer onderwerpen politiek gevoelig liggen. Of het nu gaat om het Corona-beleid of de integratie-discussie, politici willen vooral niet de verantwoordelijkheid pakken. Ook nu weer ontbreekt het volledig aan openheid en transparantie, waarbij Burgemeester Van Zanen gewoon openlijk over de schreef gaat. De massa slikt het toch als zoete koek, zeker als ze niet verder kunnen lezen dan zo’n leugenachtige kop.

De beelden spreken echter voor zich. Ongeacht of er toevallig wel of geen voetbalsupporter tussen heeft gestaan, heeft dit in zijn totaliteit niets van doen met voetbal. In de Haagse Schilderswijk en in andere delen van de Hofstad zijn hele andere zaken aan de hand. Zaken die vragen om doortastend optreden. Die vragen om een Burgemeester met lef, die van aanpakken weet en zich bovenal bij de feiten houdt. Ik ga er dan ook vanuit dat de heer Van Zanen vanuit de lokale politiek een corrigerende tik op de vingers van een ME lat krijgt met het verzoek zijn “framing” terug te nemen. Maar zoals gewoonlijk bij politici, zal dat wel ijdele hoop blijken en wordt de doofpot weer een stukje verder gevuld. Want stel je voor dat je de daadwerkelijke problematiek aanpakt wat een goed Burgemeester hoort te doen.

De Twaalfde Man
Pure passie! Liefhebber van het spelletje en dan vooral wat er rond het voetbalveld gebeurd. Vertoeft het liefst tussen de fanatiekelingen voor de ultieme belevenis om daarnaast de passie op de gevoelige plaat vast te kunnen leggen. Gek van authentieke voetbalcultuur, oude stadions en heeft een zwak voor de Balkan. Heeft als doel om voetbal in alle Europese landen te hebben gekeken. Is te volgen op zijn eigen Facebook pagina. Schreef in 2019 het boek Derby Days, met 26 verhalen rond Europese derby's aangevuld met een scala aan eigen fotomateriaal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %